Privatekonomi

De 10 bästa bankerna i Sverige för privatpersoner och sparande 2018

Val av bank och sparkonton
Skriven av Axel Hansson

Vad gör en bank populär och vilken bank anses ha nöjdast kunder? Enligt detta årets undersökning av SKI så har man svaret. Med en branschstandard på 63,6 index-enheter så ser man vilka av de vanligaste bankerna som ligger i framkant.

Här presenterar vi både (enligt SKI) den bästa banken i Sverige samt information om deras sparkonton.

(Denna artikel uppdaterades senast juli 2018)

Utvärdera bankerna

Vår lista är bara en fingervisning och om en bank ser intressant ut så bör du se över dina behov då varje bank skiljer sig från varandra i tjänster och utbud.

 • Hur ofta betalar du dina räkningar?
 • Reser du mycket eller vill du att banken skall ha ett bankkontor i din stad?

Du kan också kolla upp deras villkor och ansvar för exempelvis hur lång tid tar en överföring mellan banker och vilket ansvar har banken när en betalning inte går igenom i tid. Många banker erbjuder också paketlösningar och vissa avgifter kan sänkas om du i utbyte har ett större engagemang i banken med försäkringar, fonder och sparande.

För dig som är sugen på sparande så finns det fler möjligheter än dessa banker genom exempelvis aktiehandel.

Engagemanget blir även ännu viktigare om du har ett bolån i den gamla banken och funderar på att byta och vill ha den bästa räntan möjlig. Här är det också viktigt att kolla på bankerna i detalj då det skiljer sig mycket från hur mycket man faktiskt får låna från bank till bank.

Vad baseras indexet på?

Indexet om bankerna är taget från SKI där kundnöjdheten undersöks genom tre frågor,

 • ”Hur nöjd är du med din bank?”
 • ”I vilken mån anser du att din/er bank uppfyller dina/era förväntningar?”
 • ”Tänk dig/er ett bolag som är perfekt i alla avseenden. Hur nära eller långt ifrån en sådant perfekt bolag upplever du/ni att ditt/ert bolag är?”

I det här listan kommer bankerna presenteras i kundnöjdhetsindexet med de bästa svenska bankerna först. Det är alltid viktigt att jämföra banker innan man gör ett val så även om indexet är en bra måttsticka så är det kanske inte det definitiva svaret för dig.

Bästa banken för privatpersoner 2018

FöretagKundnöjdhet
Övriga banker72,5
Länsförsäkringar Bank72,1
Sparbankerna70,2
Skandia69,8
Handelsbanken68,9
ICA Banken68,8
Danske Bank66,8
SEB64,5
Branschen63,6
Swedbank59,1
Nordea52,9

Övriga banker (72,5)

Övriga banker består till stor utav lokala bankkontor men även nischade banker som exempelvis:

Även om branschstandarden ligger på 63,6 indexenheter så är det framförallt de större bankerna som drar ner snittet.

Lokala bankkontor har oftast bättre service och personligare kontakt med kunderna medans företag som Avanza har bättre fokus på fonder och aktier.

Därför är det extra viktigt när man kollar på de mindre bankerna vad de faktiskt erbjuder då dessa oftast är nischade inom en specifik kategori.

Länsförsäkringar Bank (72,1)

Länsförsäkringar Bank grundades 1996 som ett dotterbolag till Länsförsäkringar AB och är ett svenskt bankaktiebolag. Det är idag Sveriges femte största privatbank med en marknadsandel på nära 5%.

Länsförsäkringar Bank har idag 128 kontor i Sverige och erbjuder allt ifrån ett bra lönekonto till kort och långsiktiga sparande till lån.

Information

Prislista

Bankkort275 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Övertrasseringsränta13,5 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,5 %

Sparbankerna (70,2)

Sparbankernas Riksförbund är inte en enskilt bankväsende utan är en organisation som representerar flera av landets sparbanker och bankaktiebolag. Idag står Sparbankernas Riksförbund för 59 banker som sträcker sig från Skurup till Kiruna med hundratals kontor.

Beroende på kontor så erbjuds det mesta tack vare är ett nära samarbete med Swedbank vilket gör att man har allt från lönekonton, sparande och lån.

Information

Prislista

Bankkort250 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta?
Påminnelseavgift50 kr
Inkassoavgift160 kr

Skandia (69,8)

Försäkringsbolaget Skandia bildades redan 1855 och var det första försäkringsbolaget i Sverige som hade både livsförsäkring och brandförsäkring. 1994 öppnade Skandiabanken dörrarna och var vid tillfället Sveriges första renodlade telefonbank vilket innebar att man via ett 020-nummer kunde nå banken en stor del av dygnet.

Skandiabanken har idag inga kontor utan erbjuder alla sina tjänster över internet – däremot erbjuds rådgivning via Skandia i större delen av Sverige.

Information vid sparkonto

Prislista

Bankkort240 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift75 kr
Ränta12,75 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,65 %

Handelsbanken (68,9)

Svenska Handelsbanken är en av de största bankerna i Norden med kontor över hela Skandinavien samt Nederländerna och Storbritannien. Det är en så kallad ”universalbank” då den tillhandahåller alla former av finansiella tjänster för både privatpersoner och företag.

Redan 1871 öppnade Stockholms Handelsbank sina dörrar och har genom åren ökat sina inkomster markant gentemot sina konkurrenter.

Information vid sparkonto

Prislista

Bankkort300 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta18,6 %
Påminnelseavgift?
Inkassoavgift?
Växlingsavgift1,5 %

ICA Banken (68,8)

ICA Banken

ICA Banken AB är ett svenskt bankaktiebolag som ägs av ICA AB som är en av de största affärsbankerna i Sverige. ICA Banken karakteriserar sig som ”nischbank” då deras verksamhet sköts i samband med den andra affärsverksamheten.

ICA Banken grundades 2001 och har under flera års tid påvisat en god omsättning verksamhet och har idag över 500 000 kunder.

Information vid sparkonto

Prislista

Bankkort300 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta17,45 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift0 %

Danske Bank (66,8)

Danske Bank är precis vad det låter som, en dansk bank- och finanskoncern. Även om banken till större del har en dominerade ställning i Danmark så är de även verksamma i länder såsom Sverige, Norge, Irland och Finland.

1997 etablerade Danske Bank sig på allvar i Sverige när man de köpte upp den svenska banken Östgöta Enskilda Bank.

Information vid sparkonto

Prislista

Bankkort225 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift90 kr
Ränta22,75%
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift160 kr
Växlingsavgift1,75 %

SEB (64,5)

Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB) är likt Handelsbanken en universalbank med verksamhet över hela världen och tillhör en av de större bankerna i Sverige. Efter en lång tid att svag lönsamhet så fastställde SEB 2016 sina tre viktigaste mål för företaget:

 • Utdelningen ska vara 40 procent eller mer av vinsten per aktie.
 • Konkurrenskraftig räntabilitet jämfört med konkurrerande banker.
 • En kärnprimärkapitalrelation som överstiger myndigheternas krav med 1,5 procentenheter.

Information vid sparkonto

Prislista

Bankkort295 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift95 kr
Ränta10,68 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,65 %

Swedbank (59,1)

Swedbank AB är ett svenskt bankaktiebolag med större av sin verksamhet placerat i Norden och Baltikum. Tidigare så hette banken Föreningssparbanken men böt namn till Swedbank år 2006.

Tack vare sitt samarbete med lokala banker (bland annat Sparbankerna) så har Swedbank ett stort fäste i Sverige och erbjuder flera finansiella tjänster till både privat och företagskunder.

Information vid sparkonto

Prislista

Bankkort250 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta15,5%
Påminnelseavgift100 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,5 %

Nordea (52,9)

Nordea Bank AB etablerades år 2000 genom en sammanslagning av tre banker och den sammanslagna koncernen är idag den största inom norra Europa med en omsättning på över € 10,14 miljarder och cirka 11 miljoner bankkunder.

September 2017 så gick Nordea ut med meddelandet att de inlett en flytt av moderbolaget från Sverige till Finland. Enligt banken så kommer det inte förändra tjänsterna för deras privatkunder i Sverige.

Information vid sparkonto

Prislista

Bankkort288 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift80 kr
Ränta10,5%
Påminnelseavgift?
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,55 %

Jämför banker – Vad ska man tänka på?

Att byta bank är oftast ett större beslut desto äldre man blir och det finns flera saker man bör fråga sig innan man byter:

 • Hur stort sparande behöver jag ha för att slippa extra avgifter?
 • Hur mycket ränta erbjuder banken för lönekontot?
 • Erbjuds alla tjänster som man behöver (detta inkluderar internet och mobilbank)?
 • Kan jag få ett bättre erbjudande om jag väljer att stanna med min nuvarande bank?

Många av bankerna erbjuder ungefär samma sak så det är viktigt att tänka till innan och komma på vad syftet med bytet är vare sig det är att spara pengar eller för att låna till huset. Vissa erbjuder bättre räntor medans andra banker har fokus på investeringar.

För dig som vill veta mer om hur man faktiskt byter bank kan läsa våran artikel om det här.

Med lite sunt förnuft och research kommer man långt, lycka till med att hitta den bästa banken för dig i Sverige!

Källhänvisningar: Svenskt Kvalitetsindex branschmätning Bank 2017

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

6 Kommentarer

 • Jag bytte bank från SEB till Swedbank och blev medveten om totala e-tjänstkostnaden först efter bytet. Idag betalar frun och jag totalt 1500 kronor per år för Swedbanks tjänster. Det blir till att byta igen, med allt vad det innebär med byte av olika e-tjänster såsom e-fakturor och annat.

  • Jan!

   Tack för ditt inlägg. Jag tycker det är viktigt att man ser över alla kostnader som tillkommer innan man väljer att byta bank. När det är dags för denna års stora revision av denna lista (SKIs undersökning) så ska jag se över om vi kan få mer lite mer information om kringkostnader som t.ex. e-tjänster kostar för varje bank.

 • Jag hittar inte utvärdering för support nånstans.
  Nordea har ganska bra support. Swedbanks support är en katastrof.
  Jag reser mycket och sköter mina bankaffärer via mobil eller dator. För mig är support bland det starkaste argumentet för bankval.

  • Hej Dan!

   Denna är baserad på privatpersoners omdöme av bankerna gjord av SKI (Svenska Kvalitetsindex). Eftersom jag enbart använt två av dessa banker själv så har jag inte tillräckligt med data för att betygsätta alla. Det kan dock vara intressant att se om det går att forma sig en uppfattning via andra för att publicera i årets rapport.

Kommentera