Blogg

4 tips när du ska välja kreditkort

Tips på kreditkort
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

När det är dags att skaffa ett kreditkort kan man snabbt känna sig överväldigad med alla de alternativ som finns på marknaden. Det finns mycket att ta i beaktning och många olika typer av kreditkort med olika förmåner, krav och villkor.

Det kan även skilja sig hur det fungerar med fakturor, avgifter och räntor. Eftersom kreditkort är utformade för olika användningsområden, såsom resor, shopping och bensininköp, passar olika kreditkort för olika situationer och personliga preferenser. Nedan kan du se våra bästa tips för att hitta rätt kreditkort.

Tips 1: Jämför på rätt sätt

Att hitta bäst kreditkort kan vara en utmaning, men genom att följa tipsen nedan blir det enklare att navigera och hitta det kort som passar dig och din situation bäst.

  • Jämför olika kreditkort: Titta på flera kreditkort och jämför deras villkor, såsom ränta, avgifter och eventuella förmåner. Jämförelsetjänster på nätet kan vara till stor hjälp för att navigera mellan olika kreditkort.
  • Bedöm dina behov: Fundera över hur du tänker använda kreditkortet. Vill du ha cashback, poäng för resor, mat eller andra bonusar? Vissa kreditkort är mer förmånliga för olika typer av användning.
  • Kontrollera ålders- och inkomstkrav: Olika kreditkort kan ha olika krav på ålder och inkomst. Se till att du uppfyller de krav som ställs av kortutgivaren.
  • Valutapåslag och avgifter: Om du reser mycket utomlands är det viktigt att tänka på valutapåslag och uttagsavgifter. Jämför kreditkortens villkor för att hitta det mest förmånliga alternativet för dig.
  • Förseningsavgifter och aviavgifter: Det är bra att vara medveten om eventuella förseningsavgifter och aviavgifter kopplade till kreditkortet. Ett kort med låga eller inga sådana avgifter kan vara att föredra för att undvika oväntade kostnader.

Tips 2: Kolla på kreditkortsförmåner och rabatter

Några av de vanligaste förmånerna för kreditkort är rabatter på köp i butiker samt möjligheten att samla bonuspoäng.

Med flera kreditkort kommer fördelar som försäkringar och rabatter. Ett exempel är Remember Flex som ger upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker och rabatt vid tankning på Shell. Inga årsavgifter tillkommer och flera förmånliga försäkringar ingår.

Bank Norwegian erbjuder kreditkort utan årsavgift och även bonus på alla köp (0,5 – 10 %) som kan användas som poäng eller cashback. Reseförsäkring ingår.

Andra kreditkort, ibland mer exklusiva, kan erbjuda Concierge Service och Lounge Access samt räntefri delbetalning.

Tips 3: Jämför avgifter och räntor

När du väljer kreditkort är det viktigt att jämföra avgifter och räntor. Räntan kan variera kraftigt mellan olika kort, och det är inte ovanligt att den ligger på mellan 9,74 % och 24,74 %.

Vid val av kreditkort är det även viktigt att titta på fakturaavgifter. Ofta är e-faktura kostnadsfri, men för pappersfaktura kan det tillkomma en avgift på cirka 39 kr.

Din inkomst påverkar också vilket kreditkort du kan ansöka om, då det ofta ställs krav på en viss årsinkomst. Slutligen får du inte glömma att granska din personliga ekonomi så att du kan använda ditt kreditkort ansvarsfullt och hålla dig inom din budget.

Betala med kreditkort

Tips 4: Vilket typ av kort passar dig bäst?

Det finns flera olika typer av kreditkort på marknaden. Dessa kan kallas lite olika bland utgivarna för kreditkort, men är ofta kända som bonuskort, resekort, bensinkort, matkort och cashback-kort. Nedan kan du se exempel på olika typer av kreditkort.

  • Matkort är ett kreditkort som kan användas när du ofta handlar på samma kedja, som exempelvis Coop Mastercard. Då kan du få extra rabatter och förmåner när du använder kortet.
  • Bensinkort ger dig rabatter och förmåner när du tankar hos en viss bensinstationskedja, vilket kan hjälpa dig att spara pengar på drivmedel.
  • Resekort är särskilt utformade för att ge fördelar och förmåner när du reser, exempelvis reseförsäkring, bonuspoäng eller rabatter på flygbiljetter och hotell.
  • Bonuskort är ett kreditkort där du samlar poäng när du använder kortet, som sedan kan användas i exempelvis en poängshop.

Kom ihåg att läsa recensioner

Att hitta det bästa kreditkortet för just dina behov är av stor betydelse. En noggrann jämförelse och recension kan hjälpa dig att få en klar bild över vilket kreditkort som passar dig bäst. Det är viktigt att ta hänsyn till diverse faktorer som kreditgräns, krav, räntefri period och betyg när du väljer kreditkort.

Genom att jämföra krediter och räntor för olika kreditkort kan du hitta det som ger dig bäst villkor.

När du överväger olika kreditkort kan det också vara bra att läsa recensioner och betyg från tidigare användare. Dessa kan ge dig en tydligare bild av kortets fördelar och nackdelar och hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Artikeln senast granskad: 7 november, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer