Privatekonomi

Vad händer när du fyller 18 år?

18 år gammal
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Grattis! Att fylla 18 år för många är spännande och är början på ditt vuxna liv och ger dig mycket fler möjligheter att bestämma över ditt liv – men vad får du göra?

Eget ansvar

Dagen du fyller 18 år så står du på egna ben och dina val har nu större konsekvenser. Som start så försvinner dina föräldrars försörjningsplikt dagen du fyller 18 år vilket innebär att de har rätt att kasta ut dig ur hemmet och du förväntas kunna ta hand om dig själv.

Såvida

Såvida du inte fortfarande går på gymnasiet. Här har man gått in och satt en lag som gör att dina föräldrars försörjningsplikt fortsätter tills du fyller 21 år eller gått ut ur gymnasiet.

Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller arton år. Går barnet i skolan efter denna tidpunkt, är föräldrarna underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst intill dess barnet fyller tjugoett år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning.

– 7 kap 1 § Föräldrabalken

Ansvar över sin egna privatekonomi

Det viktigaste som sker när du fyller 18 år är att du nu är själv ansvarig för din privatekonomi. Du får tillgång till dina bankkonton och har nu möjlighet till att skriva på avtal, vilket innebär att du kan nu ta lån.

Det kan både vara skönt men kan också leda till konsekvenser om detta missbrukas så undvik sms-lån, det kommer leda till problem. Det kan vara en bra idé att redan nu göra din första budget för att förbereda dig för när du flyttar hemifrån men också för att hela tiden veta vad dina pengar går till.

Du kommer med tiden också betala din första faktura oavsett om det är något du köpt över internet eller något du beställt genom telefon, eller kanske hyran för din första lägenhet. Det kan vara knepigt första gångerna då man sällan går igenom sådana praktiska moment i skolan. Vi har skrivit en guide om hur du betalar din första faktura.

Rent krasst innebär det att nu när du är 18 år så får du skriva på avtal utan att föräldrarna skriver på. Det gäller inte bara saker som lån eller köp över internet utan det är något som följer med dig genom hela arbetslivet. Det är den absolut viktigaste förmånen du får.

planera privatekonomi

Skaffa körkort

Du kan börja övningsköra när du fyller 16 år men nu kan du äntligen ta ett körkort. Körkort ger dig frihet och är en bra idé även om du saknar en bil att köra. Det gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden då flera jobb kräver B-körkort och är en investering för livet.

Gifta dig

Du har äntligen rätt till att gifta dig, såvida din partner också är 18 år eller över. Det är stiftat i lagboken. Om du redan nu går i tankarna att gifta dig så rekommenderar jag att läsa upp vilka ansvar som tillkommer.

1 § Den som är under 18 år får inte ingå äktenskap. Lag (2014:376).

– 2 kap 1 § Äktenskapsbalken

Glöm inte att fira
Glöm inte att fira

.. Glöm inte att fira att du fyllt år

Du får också börja dricka alkohol när du är 18 år och för många är det ett tillfälle att fira och för en sådan viktig ålder så bör det vara en självklarhet! För många så är en krogrunda obligatoriskt efter du fyllt och du har också rätt att köpa öl på affären.

För att kunna köpa alkohol på Systembolaget däremot så behöver du vara 20 år så du får nöja dig med 3.5%ig alkohol tillsvidare från ICA.

Röka och spela spel

När du fyller 18 år så får du också själv bestämma om din kropp när det kommer till att exempelvis röka. Att röka är en dyr vana och det är bra att tänka på att med 1 paket om dagen så kommer du upp över 20 000 kr på ett helt år vilket är pengar du antagligen skulle vilja göra annat för. Som att resa utomlands eller använda för att kunna skaffa din första lägenhet.

Sist men inte minst får du börja spela på spel som olika företag erbjuder. Detta kan vara Svenska Spels poker men också spel som triss får du äntligen köpa själv. Glöm inte att många spel är tänkta för att få dig att förlora pengar så bränn inte alla pengarna på det och hoppas på en storvinst.

Till sist

Det är spännande att bli 18 år men det kan också vara svårt att veta vad du får göra och inte göra. Vi hoppas att denna mini-guiden hjälper dig på vägen ut i vuxenvärlden. Kolla gärna in resten av vår hemsida som har en massa matnyttiga artiklar som är bra att tänka på. Som vanligt om du har några tankar eller funderingar så är det bara att kommentera nedan så försöker vi hjälpa dig.

Artikeln senast granskad: 12 maj, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

6 Kommentarer

  • Finns det inget mer som man bör fixa inför, tex anordna någon slags tandvårdsdeal eller pension? Vilka saker går från att vara gratis till att kosta pengar?

Kommentarer