Privatekonomi

Betala räkning – Hur betalar man en faktura?

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

På både räkningar och fakturor finns det mycket information. Det finns flera begrepp och termer som kan kännas otydliga, framförallt för ungdomar som tar steget ut i vuxenvärlden men även för vår äldre generation som försöker sig på att betala dessa digitalt. Vad är ett plusgiro? Vad är ett OCR-nummer? Frågorna blir lätt många.

I den här artikeln ska vi försöka reda ut dessa begrepp så du kan betala dina fakturor.

Att betala fakturor är lättare än vad man tror och går att utföra både via sin bank och deras internetbank – Vanligtvis betalar man sina fakturor via internetbanken. För ett par år sedan var det dock vanligare med att man betalade räkningarna med hjälp av blanketter på sitt bankkontor, något som fortfarande är möjligt men som successivt tagits bort i mån av internet framfart.

Men vad är då skillnaden mellan en räkning och faktura? De är faktiskt båda samma sak och det är ett skriftligt krav från ett företag för en tjänst eller produkt man köpt. Detta kan vara saker som ens hyresräkning, försäkringar till bilen eller datorn du valt fakturabetalning på.

Vad betyder begreppen på fakturan?

För att hålla koll på alla termer och vad de innebär så kommer här en ordlista för att lära dig veta vad som är vad.

faktura
(Tryck för större bild)

Utskriftsdatum / Fakturadatum

Utskriftsdatum, ibland kallat fakturadatum, är det datum då fakturan skrevs ut och skickades till mottagaren.

Förfallodag

Förfallodagen är sista dagen pengarna måste finnas hos mottagaren – överskrider man tiden finns det risk för påminnelseavgifter och t.o.m. inkassoavgifter om det tar för lång tid. Tänk på att det kan ta uppemot 2-3 arbetsdagar innan pengarna kommer in hos mottagaren och det är din egna skyldighet att se till att pengarna kommer in i tid.

Belopp (ibland summa)

Belopp är den summa som du ska betala in för tjänsten / produkten. Beroende på om man har delat upp en fakturan månadsvis eller inte så kan detta fält avse totalsumman. Ibland står det även specificerat vad minimum-beloppet är, med andra ord det minsta beloppet som måste betalas in.

Plus/bankgiro nummer

Plus eller bankgiro-nummer är det konto som mottagaren har och det är dit du betalar pengarna. Även om de fyller samma syfte så är skillnaden mellan plusgiro och bankgiro att plusgiro ägs av Nordea (tidigare Posten) medans bankgiro ägs gemensamt av SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank, Skandiabanken och Länsförsäkringar bank.

Betalningsmottagare

Betalningsmottagare indikerar namnet på mottagaren av betalningen – vanligtvis från där räkningen kommer ifrån men kan även vara på den som sköter betalningen åt företaget. Exempelvis Klarna om man valt att ta deras fakturabetalning.

Fakturanummer

Fakturanummer är ett unikt nummer för varje faktura och måste enligt lag följa en obruten serie av löpnummer. Fakturanumret används primärt av företagen för att identifiera den individuella fakturan. Trots att det är likt så är OCR inte samma sak som fakturanummer.

OCR-nummer/Meddelande

OCR-numret är, likt fakturanumret, ett unikt ID som används för att identifiera att pengarna som skickas in kommer från dig och vilken avgift det avser. Här är det viktigt att man fyller i den korrekt då OCR-numret ibland kan vara väldigt långt och det blir därmed lätt att missa en siffra eller två.

Vad betyder OCR? OCR står för Optical Character Recognition.

IBAN (Internationellt bankkontonummer)

IBAN numret används för att identifiera ett bankkonto nummer vid internationella transaktioner, primärt inom Europa. Ibland kan även ett BIC nummer behövas vilket står för Business Identifier Code vilket är till för att identifiera vilken bank pengarna kommer ifrån likt IBAN.

LÄS MER: Vad är ett IBAN-Nummer?

Hur betalar man en faktura genom internetbanken?

Alla internetbanker är olika men principen är desamma. På internetbanken navigerar man till sidan “Betala” och fyller i uppgifterna:

  1. Från konto – Från vilken av dina konton pengarna ska tas ifrån.
  2. Till konto – Här fyller du i mottagaren med hjälp av plus- eller bankgiro-numret.
  3. Belopp – Fyll i det belopp som mottagaren begär (notera öre på räkningen).
  4. Överföringsdatum – Här bestämmer man vilket datum pengarna ska vara tillhanda hos mottagaren. Det är viktigt att man håller sig inom förfallodagen för att förhindra extra kostnader.
  5. OCR-nummer/Meddelande – Här fyller du i OCR-numret som står angivet längst ner på fakturan.

De flesta banker erbjuder både en stationär och en mobilvariant av internetbanken vilket gör det lätt att betala dina räkningar via mobilen eller datorn beroende på behovet.

Var noga med att du fyller i rätt OCR-nummer då det ibland är väldigt många siffror att hålla koll på.

Betala fakturor utan internet

Det var betydligt vanligare förut att betala räkningar på plats hos sin bank men har på senare år (se internet) försvunnit alltmer och mer. Det har t.o.m. hänt att många bankkontor har plockat bort kontanthantering helt och hållet. Trots det finns det fortfarande ett par alternativ kvar även om dessa oftast tar ut en extra avgift för att sköta hanteringen.

Kassagiro

Vanligaste sättet i dag är att betala via Kassagirot som finns på cirka 500 ombud (Sök efter närmaste här: http://www.kassagirot.se/) – det kan vara affärer som t.ex. ICA och Pressbyrån som är ombud. Kassagirot tar ut en avgift på 35 SEK per räkning vilket, trots priset, är det billigaste alternativet när det kommer till att betala över disk.

Lokala bankkontor

Du kan också gå in på ditt bankkontor och betala där, var noga med att kolla upp innan om din bank har kontanthantering eller inte då det inte längre är en självklarhet. Detta alternativ är betydligt dyrare och kan kosta dig mellan 40 till 150 SEK per räkning beroende på avgifterna som banken tar ut.

Girotjänst

Det sista alternativet som finns är bankernas brevbaserade girotjänst; ofta kallat privatgiro, kuvertgiro eller girobetalning, där du fyller i uppgifterna i en talang och postar in tillsammans med räkningarna i ett förtryck kuvert där pengarna sedan dras från det angivna kontot.

Efter man fyllt i allt så är det bara att utföra betalningen och godkänna den.

Betala räkningar med kreditkort

Att betala dina räkningar med ett kreditkort kan vara ett bra sätt att effektivisera processen och till och med tjäna in lite belöningar på vägen. Här är några saker att tänka på om du funderar på att använda ditt kreditkort för att betala dina räkningar:

  1. Kontrollera först med företaget. Vissa företag accepterar kanske inte kreditkort för betalning, så det är alltid bäst att kontrollera innan du försöker betala.
  2. Tänk på avgifterna. Vissa kreditkortsföretag tar ut en avgift för att använda kortet för att betala räkningar, så det bör du ta med i ditt beslut.
  3. Betala av saldot. Om du använder ett kreditkort med belöningar kan du få poäng, pengar tillbaka eller andra förmåner när du betalar dina räkningar med kortet. Se bara till att betala av hela saldot varje månad för att undvika räntekostnader.

LÄS MER: Bästa kreditkorten i Sverige 2024

Slutord

Det är egentligen inte svårare än så och nuförtiden behöver man inte ens specificera vilket typ av konto (plusgiro/bankgiro) som används på de flesta internetbankerna. Däremot så är det viktigt att känna till alla ekonomiska begrepp då det lätt kan bli oklart om man aldrig hört talas om dessa tidigare.

Artikeln senast granskad: 13 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

8 Kommentarer

  • Hej!
    Jag har fått en faktura med rekommenderad post från Spanien.
    På den står inget bankkontonummer , IBAN-nummer eller hur jag skall betala den.
    Det går inte att få kontakt med företaget. Jag har skickat mail till flera olika meiladresser men de svarar inte.
    Förmodligen har dom inte ens läst meilen då jag inte fått något mottagningskvitto som jag begärt.
    Hur hanterar man detta ?
    Jag tycker faktiskt detta är lite svårt och jag är 62 år.
    /Hasse

    • Hej Hasse!

      Det låter oturligt. Är detta ett företag som du själv beställt något ifrån eller är det något du mottagit bara? Utan ett IBAN-nummer är det dessvärre svårt att göra en betalning – framförallt om du inte får tag på företaget.

      Med vänliga hälsningar,
      Axel Hansson.

      • Det är betalning av en hamnavgift på ön Hierro, Kanarieöarna. När vi var där fanns det ingen på hamnkontoret. Vi lämnade våra uppgifter till en hamnpolis men han har ingenting med debitering att göra. Han tar bara uppgifter på båten.
        /Hasse

          • Jag befinner mig i Brasilien. Det kostar 20 kronor i minuten att ringa till Kanarieöarna. Jag har inte lust att hamna i telefonkö i 10 minuter och sedan komma fram till någon som inte pratar engelska. Min spanska är inte bra nog för att förklara problemet.
            Jag skickar ett mail till Restinga också får vi se.
            /Hasse

          • Hej!

            I sådant fall är det nog bättre att försöka via mejl. Lycka till! Skulle det av händelse inte gå trots det kan jag höra med mina vänner som bor på Kanarieöarna om de har något annat tips.

            Med vänliga hälsningar,
            Axel Hansson.

Kommentarer