Privatekonomi

Gör en budget och få koll på ekonomin

Min budget
Skriven av Axel Hansson

Det blir allt vanligare att privatpersoner inte riktigt har koll på sin ekonomi. Med handen på hjärtat – vad har du för inkomster och utgifter? I den här artikeln berättar vi hur du på ett enkelt sätt skapar din egna budget för att både få en bättre överblick men även en bättre ekonomi.

Det är väldigt lätt att prata om budgetar och vikten med den men det är få personer som aktivt tar tag i det. Detta betyder inte heller att du ska logga in på din internetbank varje dag och räkna varje krona som kommer in och utan genom att göra din egna budget får du en bra överblick på alla dina intäkter och utgifter.

Två typer av budgetar

Hemligheten är inte att ha den perfekta budgeten utan att ha en fingervisning över hur din privatekonomi ser ut. Som minst bör du ha en budget som bryter ut dina vanligaste utgifter som t.ex. hyran, försäkringar, mat och nöjen osv. Det är först när du du sätter dig ner och går igenom allt som många onödiga utgifter uppenbarar sig.

Man brukar dela innan det i två olika budgerar, fasta utgifter och ”allt annat”.

Fasta utgifter

Dessa utgifter är de som behövs för att överleva och innehåller vanligtvis:

  • Hus / Lägenhet
  • Mat
  • Försäkringar

Dessa är dina viktigaste utgifter och allt annat hamnar sekundärt – inga undantag. Innan man börjar kolla djupare på sin budget så är det oerhört viktigt att först prioritera det som håller dig flytande och betala av det först av allt.

”Allt annat” budgeten

Allt som kommer sekundärt och inte är väsentligt för din överlevnad är din ”allt annat”-budget.

I den här budgeten så blir allt valfritt och det inkluderar även resor – även om man ser fram emot det så är det simpelt, har du inte ekonomin för det så är t.ex. mat betydligt mycket viktigare. Vanliga saker som ingår i den här budgeten är nöjen såsom resor, alkohol, kläder, TV med mera.

Det är viktigt att man fort inser att oavsett sin ekonomiska situation så bara för att du har pengar att spendera så betyder det inte att det är en bra idé att göra det. En buffert är bra mycket bättre än en ny TV-apparat.

Så här skapar du din budget

Börja med att kolla på dina inkomster, hur mycket pengar kommer in varje månad? Spalta upp dina fasta utgifter och allt annat separat.

Kolla gärna kvartalsvis när du skapar din budget för att få en rättvisare bild på det hela. Det är annars lätt att man missar saker som el som bara dras kvartalsvis och inte månadsvis.

Här är det viktigt att du är ärlig mot dig själv och tänker realistiskt hur mycket du faktiskt spenderar en vanlig månad.

Största misstaget många gör är att man tänker för optimistiskt och sätter en för orealistisk budget – det är mycket bättre att ligga på överkant annars blir det svårt att få bukt med ekonomin.

1. Välj en plan

Det finns många typer av budgetar och olika fungerar för olika människor. Det är viktigt att testa och utvärdera och se vad som fungerar bäst för dig. Välj den du tror mest på och försök håll dig till den ett par månader och se om det hjälper.

Här listar vi ett par av det vanligare budgetplaneringarna som man kan testa på:

50/30/20 regeln

Här bryter du ner din budget i tre kategorier procentuellt.

Fasta utgifter utgör 50% av din budget, 30% av den går till saker som t.ex. telefon, internet, nöje med mera och återstående 20% är för framtida mål såsom sparande, resor, pension osv.

Givetvis kan procentsatsen ändras beroende på t.ex. dina fasta utgifter men 50/30/20 fungerar bra som en tumregel.

Fast och flexibla

Här delar man upp budgeten i två kategorier – fasta och flexibla utgifter.

Fasta utgifterna är precis vad det är: Det som krävs för att du ska överleva. Dina flexibla utgifter är allt annat: Nöjen, resor, sparande, kläder med mera Delar man upp budgeten så här är det lätt att se hur mycket pengar allt kostar och sedan skära ner på kostnaderna.

Absolut minimum

Denna budget är betydligt mer spartansk än resten men det är också hela idén med den.

Har du ekonomiska problem vare sig det är på grund av skulder eller t.ex. om du är utan jobb så är det viktigt att plocka ut allt onödigt och enbart fokusera på de fasta utgifterna, allt som blir över får man bara se som ett bonus.

2. Håll koll på din budget

Det finns flera program att använda när du vill hålla koll på din budget men vanligaste sättet (och enklaste!) är ett simpel Excel-dokument.

Spalta upp allt månadsvis och med fasta utgifter överst. Efter det går du igenom och noterar det som läggs på annat t.ex. Bensin, mat osv. På sådant sätt får du en klar bild över din ekonomi – räkna sedan ihop allt och se vad du landar på.

  • Fungerar budgeten för dig? Perfekt!
  • Känner du däremot att du vill spara pengar eller att du spenderar mer än vad du får in? Då är det viktigt att se vad man kan skära ner på.

Här kan du ladda ner våran Budgetmall för privatpersoner i Excel

Utvärdera din budget
Glöm inte bort att utvärdera din budget efter ett par månader.

3. Utvärdera

Efter ett par månader så är det viktigt att utvärdera sin budget. Förhåller du dig till den eller ligger du över/under den?

  • Om du ser att du spenderar mer än vad du tänkt så är det viktigt att du antingen justerar din budget eller att du skär ner på onödiga saker som t.ex. alkohol.
  • Ser du däremot att du ligger bättre till så kan det vara god tid att öka sitt sparande och sätta upp långsiktiga mål som t.ex. pension eller resor.

Det är inte så mycket svårare än så att sätta upp en sparbudget. Viktigaste är att man kommer igång och får en bättre överblick annars blir det lätt att pengarna bara försvinner ner i ett svart hål utan att man vet var det tar vägen.

Har du några fler tips och tricks på fler typer av budgetar som vi borde ta upp? Kommentera gärna nedanför!

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera par år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Lämna en kommentar