Sparande

När öppnar börsen? Börsens öppettider 2024

Börsens öppettider
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

I den här artikeln kan du se börsens öppettider i Sverige, Finland, Denmark, Norge, USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Portugal.

Börsens öppettider

Vill du veta när börsen öppnar och när börsen stänger? Här har du alla tider:

BörsÖppettider
Stockholmsbörsen09:00 – 17:30
Helsingforsbörsen09:00 – 17:30
Köpenhamnsbörsen09:00 – 17:00
Oslobörsen09:00 – 16:25
NASDAQ, NYSE15:30 – 22:00
TSX & TSX Venture15:30 – 22:00
Frankrike09:00 – 17:30
Tyskland09:00 – 17:30
Nederländerna09:00 – 17:30
Belgien09:00 – 17:30
Italien09:00 – 17:30
Portugal09:00 – 17:30

Varför har börsen öppettider ens?

Nasdaq Stockholm, ofta kallad Stockholmsbörsen, är en marknadsplats för handel med värdepapper där marknaden är reglerad. Historiskt skedde handeln av aktier i börshuset i Stockholm, öppettiderna var då när människor arbetade och all handel sköttes manuellt.

Börsen blev elektronisk 1 juni 1990 och idag sker stor del av handel över internet. Varför börsen stänger när den är elektronisk är en bra men svår fråga. Orsaken kan bero på olika saker såsom traditioner, kulturella aspekter, kostnader, underhåll och regionala lagar.

Vad är börsen?

Börsen är en eller flera marknadsplatser där man köper och säljer aktier samt olika slags värdepapper. Det finns vanligtvis en ”börs” eller flera i ett och samma land och basen ligger ofta fysiskt i huvudstaden. Numera sker mycket av det som händer på börsen digitalt, vilket betyder att börshandlarna arbetar från sitt kontor på nätet med att genomföra olika transaktioner. Är du nyfiken på börsen kan du om du har lite sparade pengar handla på börsen själv. Då är det viktigt att du har koll på vad som sker.

Hur går börsen idag?

Den första fråga du skall ställa dig då du vaknar är; hur går börsen idag? Detta är information du kan ta del av på nätet, i olika analyser från börssidor och experter, liksom genom att följa börsen direkt online. För att kunna navigera dagens börs och få en uppfattning om vad just du kan förvänta dig är det nödvändigt att hitta goda källor för börsen idag, varje dag. Först då kommer du kunna placera dina pengar korrekt.

Världens börser idag och dess påverkan på Sverige

Det är ett faktum att människan idag lever i en integrerad värld och därför är det viktigare än någonsin att man håller koll på världens börser för att på så vis få en bild av vilka ageranden man skall utföra härnäst. I princip alla andra börser, huvudsakligen de i västvärlden, påverkar den svenska börsen avsevärt och bör inte missas.

Viktigast att känna till om börsen idag Stockholm samt USA börsen idag

Stockholmsbörsen öppnar varje vardag klockan nio och har öppet till klockan 17.30 då den stänger. Den svenska börsen kallas också officiellt för Nasdaq Stockholm men heter i folkmun Stockholmsbörsen. Vad som är smart att tänka på här är att USA börsen stängt långt efter att Stockholmsbörsen gör det vilket kraftigt kan påverka en hel del aktier och marknaden i stort då den svenska börsen öppnar. Detsamma gäller naturligtvis åt andra hållet även om tendensen alltid är att den amerikanska börsen har en större effekt på Sverige än tvärtom. Usa börsen är öppen svensk tid klockan 15.30 – 22.00 på kvällen vilket innebär att en del av den överlappar den svenska börsen och du kan se tendenser innan den stänger, även om du såklart inte kan känna till allt. Det går ju inte att påverka vad som sker efter att Stockholmsbörsen har stängt.

Därför skall du följa börsindex

Det är mycket smart att följa börsindex idag för att på så vis veta vad du har att förvänta dig när det kommer till dagens börstransaktioner och hur du skall agera. Det finns även här många bra källor att använda sig av för att hitta rätt.

Sök efter världsindex, de nordiska marknadernas branschindex, räntor, råvaror och naturligtvis valutor för att hitta rätt. Det är ju främst dessa saker som avhandlas när det kommer till börsen och därför det du bör fokusera på för att kunna välja vad du önskar handla idag.

Viktiga marknader i Norden är Nasdaq Baltic, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland och Nasdaq Copenhagen. Har du koll på dessa och vill lära dig mer om den nordiska börsutvecklingen är detta rätt väg att gå.

Den svenska börsen idag – spänning och stor utveckling

Den svenska börsen idag, alltså med fokus på Stockholmsbörsen eller Nasdaq Stockholm går en mycket spännande tid till mötes. Här noteras fler och fler bolag som på så vis bidrar till att öka intensiteten på börsen och du kan som börshandlare vare sig du är privatperson eller inte hitta rätt klipp för dig. Följ noteringarna och ge dig in på marknaden med hjälp av en börshandlarplattform som du trivs med. Det finns ett antal att välja bland och vare sig du vill ägna dig åt optioner, premieobligationer, förlagsbevis eller terminer så kan du hitta rätt för dig.

Vad krävs då för att ett bolag skall kunna noteras på börsen idag? Först och främst kan man säga att det krävs att företaget är transparent med ett antal viktiga frågor så att börsen är transparent i stort och alla har tillgång till samma information. På detta sätt försäkrar man sig om att handel på börsen sker på ett så tryggt sätt som möjligt där alla har samma typ av chans att göra lyckade affärer. Vilka exakta krav som ställs beror på vilka index som företaget som vill noteras på börsen vill tillhöra. För specifika krav måste man alltså läsa mer på dessa index om deras regler.

På OMX Stockholm 30 kan du få bra information genom ett index som mäter kursutvecklingen hos de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Börserna idag ger dig en inblick i morgondagen

Dagens börsutveckling ger dig en god inblick i vad som kommer att ske under morgondagen på världens börser. Samtidigt är det viktigt att känna till att det finns faktorer som kan komma att påverka morgondagen och som du inte vet om idag. Det kan handla om allt från att det sker en terroristattack till att ett bolag presenterar en oväntad utveckling som ingen kände till utanför bolagets dörrar. Oavsett vad det gäller är det viktigt att vara beredd på det mesta när det kommer till just börsen. Då kommer du att se en spännande framtid an och kunna arbeta dig in i hur det hela fungerar på ett bra sätt.

Börsen är oväntad och det är en del av vad som gör den spännande att vara en del av. Du kan börja med en liten summa pengar och se hur de växer efter hand.

Artikeln senast granskad: 13 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer