Sparande

Bästa förnybar energi aktier 2024 – Solenergi, vindkraft & vågkraft

förnybar energi aktier
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Hållbarhet, miljövänlighet och förnyelsebar energi är ord som många förknippar med framtiden. Men faktum är att den redan är här och den syns även på aktiemarknaden.

Det finns gott om aktier för förnybar energi att investera i för dig som vill hoppa på tåget redan nu. Utvecklingspotentialen är stor och vi har kikat på de bästa aktierna för solceller, vindkraft och vågkraft just nu!

Siffrorna som används i tabellen ovanför är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-10-03.

Vad finns det för aktier bland förnybar energi?

Inget är så stort och globalt uppmärksammat just nu som klimatfrågan. Därmed är även de skadliga fossila bränslena i stort fokus. Som motvikt mot de fossila bränslenas utsläpp finns förnybar energi. Världen försöker sakta men säkert att ställa om sin energi mot förnybar sådan som är snäll mot miljön.

Det finns många företag som är verksamma inom marknaden för förnybar energi. Det kan handla om allt från vind- och solkraft till vattenkraft och allt däremellan. Många av dem finns på börsen och du kan köpa aktier för att investera i dem och ta del av deras framgångar.

Företagen kan bland annat tillverka solceller som samlar in energi direkt från solens strålar eller undervattensdrakar som utnyttjar tidvattnet.

Solenergi – Investera i solceller aktier

Det finns många effektiva lösningar för att samla in solenergi. Marknaden ser en positiv utveckling och har vuxit starkt på senare år. Det syns bland annat på den täta förekomsten av solceller runt om i landet hos såväl privatpersoner som företag.

Vindkraft aktier

Vindkraften är en stor marknad i Sverige och energi skapas genom de starka vindar som driver på vindkraftverken. Det finns stora anläggningar runt om i världen för vindkraftverk som anses vara riktigt effektiva. Kan endast användas på öppna, blåsiga platser, till exempel på öppna fält eller i havet.

Vågkraft aktier

Vågor och strömmar hjälper till att skapa elektricitet genom att dess enorma kraft omvandlas. Det finns gott om ställen att utnyttja för vattenkraft, både i havet och i strömmar och älvar.

Vem kan investera i aktier för förnybar energi?

Aktier för förnybar energi har aldrig varit hetare och marknaden är mycket stor. Därmed finns det även rejält med bolag och aktier att välja mellan.

Alla kan investera i förnybar energi och det är lika populärt bland småsparare som stora investerare. Utvecklingspotentialen är stor och marknaden spås bli allt större och stabilare.

Välkända bolag som du kan investera i

Elektricitet är något av det viktigaste vi har, men de flesta ägnar inte elektriciteten någon större tankeverksamhet. Det är därför många som inte tänker på hur elektricitet faktiskt framställs.

Under många år har den främst producerats av fossila bränslen såsom kol och olja. Helt enkelt bränslen som inte finns som en oändlig resurs i naturen. Företag försöker nu ställa om produktionen och istället använda förnybar energi. Hit räknas till exempel sol, vind och vatten. Det krävs dock helt nya teknologier för att ta tillvara på den energi de kan ge.

Företag som du kan investera igenom att köpa aktier är bland annat:

  • IdaCorp – Amerikanskt energibolag som just nu har en fin utveckling. Genererar, köper och säljer elektrisk energi i stora delar av USA med hjälp av vattenkraft.
  • Slitevind – Ett grönt bolag inom energisektorn. Bolaget äger vindkraftverk och säljer el.
  • Enphase Energy – Företaget är amerikanskt och erbjuder lösningar inom solenergi.
  • SolarEdge – Ett amerikanskt bolag som tillhandahåller solenergioptimering.
  • Daqo New Energy – Ett solenergiföretag med lång tid på marknaden.

Dessa företag verkar på olika sätt inom den bransch som kämpar för att framställa energi på ett hållbart sätt med en mindre negativ påverkan på miljön.

Att tänka på när du ska investera i aktier för förnybar energi

När du ska investera i aktier för förnybar energi så bör du börja med att fundera på om du vill investera i svenska eller amerikanska företag. Fundera även på vilken sorts ny, hållbar energi som du vill investera i.

Vilken aktie för förnybar energi som är bäst är det svårt att svara på. Det är viktigt att du själv gör en noggrann undersökning för att se vilka aktier som passar bäst in i din sparfilosofi och aktieportfölj. Tänk på att diversifiera även inom själva marknaden. Investera till exempel inte i tre företag som alla är verksamma inom solenergi, utan försök välja olika energiområden.

Politisk, subventioner, finansiering och miljöteknik är andra saker du bör ha i åtanke när du väljer aktier.

Se till att investera i dina miljövänliga aktier med en viss regelbundenhet. Det bästa är att månadsspara i alla aktier för att kunna få en jämn balans mellan investeringar i upp- och nedgångar.

Fördel med att investera i aktier för förnybar energi

Det finns många fördelar med att investera dina pengar i förnybar energi. Framförallt är det en marknad som spås bli mycket stor. Det finns möjlighet till en bra tillväxt och ökande aktiekurser. Dessutom får du inte glömma att du investerar för en hållbar och miljövänlig framtid med intakt natur.

Det är främst under de sista åren som förnybar energi har blivit en populär investeringsmöjlighet. Det finns många möjligheter att hitta bolag med positiva kurser. Investeringen ligger rätt i tiden och här får du företag med stor utvecklingspotential.

Eventuella nackdelar med att investera i aktier för förnybar energi

En potentiell nackdel är att grön energi påverkas mycket av politiken i olika länder, bland annat jättelandet USA. Politiken påverkar i sin tur dina aktiekurser. Den täta kopplingen till politik kan vara en nackdel då det gör branschen volatil på ett sätt som företagen inte själva kan styra över.

Så gör du en bra investering i förnybar energi

För att hitta de bästa aktierna för förnybar energi kan du bland annat kika på vår topplista. Klicka dig gärna in hos till exempel Avanza för att få en bra överblick över de olika aktierna som finns. Utbudet är mycket stort.

Glöm inte att göra en noggrann analys av företaget för att se hur välmående det är. Ju bättre du förstår dig på företaget och marknaden, desto större är chansen att du prickar rätt och gör en bra investering. Många företag som ser lyckade ut på pappret har subventioneringar att tacka för sin framgång. Det är något som är viktigt att kolla upp och ha i åtanke.

Är aktier för förnybar energi en bra investering?

Det finns inget som pekar på att aktier för förnyelsebar energi skulle vara en dålig investering, tvärtom. Här har du chansen att tidigt hoppa på tåget och se rejäla kurshöjningar i framtiden.

Förnybar energi är en marknad som just nu är på uppgång och utvecklingspotentialerna är både enorma och välbehövliga. Se bara till att grundligt kolla upp bolaget så att de fokuserar på sådant som verkligen är grönt och hållbart.

Artikeln senast granskad: 8 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer