Sparande

Handla kryptovaluta – Köp Bitcoin & Ethereum hos Avanza 2024

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vill du investera i kryptovaluta? I så fall kan du köpa Bitcoin och Ethereum hos Avanza. Hos Avanza kan du inte investera direkt i själva kryptovalutan, men du kan investera i certifikat som följer prisutvecklingen hos de respektive kryptovalutorna. Om du vill köpa Bitcoin hos Avanza så kan du till exempel välja att investera i certifikatet Bitcoin XBT.

Genom att investera i certifikat hos en nätmäklare kan du känna dig trygg med det faktum att allt går rätt till. Det är dock bra att ha koll på att certifikat som har kryptovaluta som underliggande tillgång kan vara mycket volatila. Se därför till att vara påläst innan du investerar.

Investera i kryptovaluta hos Avanza

Hos Avanza kan du indirekt investera i olika sorters kryptovalutor genom att investera i certifikat. Förutom Bitcoin så kan du även investera i certifikat som har Ethereum och Litecoin som underliggande kryptovaluta. Det betyder alltså att det nu finns kryptovaluta på Stockholmsbörsen.

Du kan köpa certifikat med exponering mot Bitcoin hos Avanza på såväl kapitalförsäkring och pensionsförsäkring som ISK-konton. Du får inga faktiska Bitcoin, men du får ett certifikat som följer kursens upp- och nedgångar.

Eftersom kryptovaluta är väldigt volatilt så gäller det att investera långsiktigt och sitta lugnt i båten vid svängningar. Certifikat på kryptovaluta är kända för att kunna droppa 20 % på en dag och det gäller att vara förberedd på både upp- och nedgångar.

Så här köper du krypto hos Avanza

Avanza är Sveriges största nätmäklare och här är det enkelt att investera i kryptovaluta med hjälp av certifikat. För att köpa Bitcoin hos Avanza följer du enkelt vår steg för steg guide.

1. Öppna ett konto hos Avanza

Öppna ett konto hos Avanza om du inte redan har ett annars loggar du in som vanligt.

2. Sätt in pengar

Sätt in pengar på det konto du vill investera på. Välj ISK eller ett KF att investera på. Om du precis skapade ditt konto behöver du öppna ett ISK eller KF konto på din profil.

3. Sök på den kryptovaluta du vill köpa

Sök på det certifikat du vill investera i, till exempel Bitcoin XBT.

4. Köp Bitcoin (BTC) / Ethereum (ETH)

Klicka på ”Köp” för att investera dina pengar.

Förutom Bitcoin XBT så kan du även investera i certifikaten Bitcoin Zero SEK, Bitcoin Zero EUR och Track Bitcoin VON hos Avanza. Det finns alltså ett utbud av olika certifikat att välja mellan. Det bästa är dock att investera i SEK, alltså svenska kronor. Då slipper du betala dyra valutaväxlingsavgifter mellan euro och svenska kronor.

Du kan köpa certifikat under Avanzas öppettider. Det innebär att du blir något begränsad till skillnad mot om du hade handlat faktiska Bitcoins på en kryptovalutabörs.

Köp Bitcoin hos Avanza 2024

Köp Ethereum (ETH) hos Avanza 2024

Fördelar med att köpa Bitcoin (BTC) & Ethereum (ETH) hos Avanza

Det finns många fördelar med att investera i certifikat hos en välkänd nätmäklare som Avanza. Till att börja med är det en trygg nätmäklare att investera dina pengar hos. För det andra så behöver du inte tänka på att rapportera in varken vinster eller förluster till Skatteverket. Sådant sköts nämligen automatiskt. Därmed behöver du inte oroa dig för hur du ska deklarera för vinster eller förluster-

Om du till exempel investerar på ett ISK får du dessutom en mycket låg skatt på din vinst. Låg skatt får du även om du investerar på en KF. En annan fördel är att det är mycket enkelt att köpa Bitcoins hos Avanza. Det är enkelt att leta fram certifikatet, ett köp genomförs snabbt och du kan följa kursen och få viktig information på certifikatets sida.

Kostnaden med att handla kryptovaluta hos Avanza

Det finns även nackdelar med att köpa Bitcoins hos Avanza, eller själva certifikaten. En nackdel, och kanske den största, är att det är relativt dyrt.

När du investerar i certifikat hos Avanza så behöver du bland annat betala en schablonskatt och en courtageavgift. Dessutom tar företaget bakom certifikatet varje år ut en hög förvaltningsavgift. Allt detta leder till att certifikatet kostar runt 5 % i avgifter varje år. Denna avgift äter upp en del av dina eventuella vinster och blir efter många år en betydande summa. Om du istället skulle investera direkt i Bitcoin så skulle du slippa alla dessa avgifter. Att köpa riktigt Bitcoins är helt enkelt billigare.

Vad är egentligen ett kryptovalutacertifikat?

Så du har fått upp ögonen för att investera i kryptovaluta genom att köpa certifikat – men vad innebär det egentligen? Du kan inte köpa faktiska Bitcoins hos Avanza, istället köper du certifikat som har kryptovalutan som underliggande tillgång. Det innebär att certifikatet följer den underliggande kryptovalutans prisutveckling. Det följer alltså både kryptovalutans upp- och nedgångar.

När kursen för Bitcoin går ner, så kommer även kursen för ditt certifikat att göra det. Detsamma gäller när kursen går upp. Med certifikatet får du alltså en exponering mot prisutvecklingen. Du kan köpa och sälja dina certifikat precis på samma sätt som du köper och säljer aktier.

Att investera i certifikat är det enklaste sättet att köpa kryptovaluta. Det beror på att det är svårt för svenskar att investera på kryptovalutabörser. Bitcoincertifikat har riktigt många ägare hos Avanza. Det är till exempel över 30 000 svenskar som har investerat i Bitcoin XBT hos Avanza, så du är i gott sällskap om du vill testa lyckan hos detta certifikat.

Risker med att investera i kryptovaluta hos Avanza

En kryptovalutas kurs är mycket volatil och därmed blir även certifikatets kurs volatil. Det är viktigt att ha koll på eftersom det innebär en hög risk för dig som investerare. Det anses bland annat vara riskablare att investera i denna typ av certifikat än i vanliga aktier och fonder.

Andra risker som investeringen medför är bland annat en hög spread och en hög förvaltningsavgift. Tänk dessutom på att Avanza har begränsade öppettider för köp och sälj av certifikaten. Medan Avanza stänger för köp och sälj redan vid 17:30 så håller marknaden för kryptovaluta öppet dygnet runt. Trots dessa risker är Avanza en mycket bra nätmäklare om du vill testa att investera på kryptovalutamarknaden.

Sammanfattning

Om du inte vill eller har möjlighet att köpa faktiska Bitcoins, då kan du snabbt och enkelt investera i kryptovaluta hos Avanza. Genom att investera i olika certifikat som har kryptovaluta som underliggande tillgång så kan du följa kursernas upp- och nergångar. Bitcoin har de senaste åren haft en rejäl kursökning och många har därför stora förhoppningar på att tjäna pengar på kryptovaluta.

Du kan enkelt investera i certifikaten hos Avanza på ISK eller KF. Det är dock viktigt att ha koll på det faktum att det kostar runt 5 % i avgifter att investera hos Avanza. Dessutom är det viktigt att ha koll på att kryptovalutornas kurser är mycket volatila. Det kan alltså gå både snabbt uppåt och snabbt nedåt när du investerar i dessa certifikat.

Artikeln senast granskad: 8 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer