Blogg

Skillnaden mellan debet- och kreditkort

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

De två mest vanliga typerna av kort är debet- och kreditkort. I den här artikeln förklarar vi skillnaden mellan debet- och kreditkort samt vilka fördelar och nackdelar de har.

Debetkort

Debetkort (också kallat bankkort) är ett kort kopplat till ditt bankkonto och när du använder det så dras pengar direkt från ditt bankkonto. Debetkort är ett bra alternativ om du vill hålla koll på dina utgifter eftersom du endast kan spendera pengar du faktiskt har.

Fördelar

Direkt kopplat till bankkonto: Med ett debetkort kan du aldrig köpa för mer än den summa som redan finns på ditt bankkonto.
Avgifter: Många debetkort har ingen uttagsavgift eller valutaväxlingspåslag.

Nackdelar

Begränsade fördelar: Debitkort har inte samma fördelar som kreditkort, såsom poäng och erbjudanden.
 Mindre skydd vid stöld: Om ditt debetkort blir stulet och någon gör inköp med det, är det dina egna pengar som är borta.

Kreditkort

Kreditkort är ett kort där du betalar på kredit – När du använder ett kreditkort så lånar du pengar från banken för att göra inköp. Du behöver betala tillbaka pengarna tillsammans med en ränta. Kreditkort kan vara ett bra alternativ för att samla poäng och erbjudanden, samt för att hantera oförutsedda utgifter.

Fördelar

Fördelar och erbjudanden: Många kreditkort erbjuder poäng, cashback och andra förmåner.
 Oförutsedda utgifter: Ett kreditkort kan hjälpa dig att hantera oförutsedda utgifter, exempelvis räkningar, innan du har pengar.
Skydd vid stöld: Om ditt kreditkort blir stulet och någon gör inköp med det, är det bankens pengar som är borta tills du har betalat tillbaka skulden.

Nackdelar

Räntekostnader: Du måste betala tillbaka pengarna du lånar från banken, inklusive räntekostnader, vilket kan leda till höga kostnader om du inte betalar tillbaka pengarna i tid.
Kreditupplysning krävs: Konsumentkreditlagen säger att en kreditprövning måste genomföras när du ansöker om ett kreditkort.
Lätt att överspendera: Det är lätt att överspendera och låna mer än du har råd med när du använder ett kreditkort.

Säkerheten ifall kortet blir stulet

En annan viktig skillnad är säkerheten. Om ditt debetkort blir stulet och någon använder det för att göra inköp så är det dina egna pengar som är borta. Om ditt kreditkort blir stulet och någon använder det så är det bankens pengar som är borta tills du har betalat tillbaka det du har lånat. Dessutom är du skyddad av lagen om du rapporterar stölden inom rimlig tidsperiod, så du kan få tillbaka pengarna.¹

Sammanfattningsvis

Debetkort och kreditkort har både fördelar och nackdelar. Debetkort är enkelt att använda, säkert och kopplat direkt till ditt bankkonto, medan kreditkort erbjuder fler fördelar och erbjudanden. Men de har också höga räntekostnader och det är lättare att överspendera om du inte är varsam.

Källor
¹ 29 § Konsumentkreditlagen (2010:1846)

Artikeln senast granskad: 15 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer