Resor

Flytta till Irland – Kostnader och tips

Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

För dig som är i tankarna att flytta utomlands så tänkte jag berätta lite hur jag valt att planera min familjs egna flytt till Irland och vad som är bra att tänka på.

Varför flytta till Irland?

Den första och viktigaste frågan är kanske, varför väljer jag att flytta utomlands. Hade ett väldigt bra tidigare jobb men bra jobbsäkerhet, lägenhet, bil osv så valet var inte ett enkelt ett.

Anledningen till varför jag valt att flytta är för att jag fick ett jobberbjudande i ett företag jag har velat jobba för ända sedan jag var liten. Det finns få jobb som jag skulle vilja flytta hela mitt liv för men nu när chansen dök upp så var det svårt för mig att tacka nej.

Jag kommer flytta med min familj till Dublin som är huvudstaden i Irland. Det är en uppsjö av svårigheter att själv flytta till Irland men att flytta en fästmö och vår nyfödda dotter gör det till en helt annorlunda utmaning. Jag kan inte bara tänka på mig själv längre.

En annan anledning är att tanken att jobba utomlands har alltid lockat och Dublin ligger så pass nära Sverige att familj och släktingar har bra möjligheter att besöka.

Förutsättningar och budget

Nästa som är intressant att ta upp är vilka förutsättningar vi har för en flytt. Jobbets totallön som jag erbjudits är betydligt högre än grundlönen men då bonus och resultatlön är osäkert så har vi budgeterat att klara oss med endast grundlönen. Det var ett krav från både min och min fästmös sida.

Grundlön: 62 000 EUR om året

Lön efter skatt:  3 558 EUR i månaden

Det finns finns bidrag som barnbidrag som vi har rätt till ovanpå men det är öronmärkt till våran dotter.

Det är svårt att sätta upp en fiktiv budget och den kommer sällan reflektera verkligheten när man är på plats men är en bra övning för att bilda sig uppfattning om man kommer ha råd eller ej. Jag har gjort två budgeteringar redan så ni kommer kunna se lite vilka kostnader jag inte tänkte på i första och hur min situation har ändrats när jag kom hit till Dublin.

Budget innan flytt

TypePrice (EUR)
Rent1950
Phone contract50
Utilities150
Swedish phone contract30
Home insurance40
Train & bus86
Internet40
Car240
Car insurance43
Expenses:2629
Take home:3558
After expenses:929

Denna budget gjorde jag innan jag accepterade jobberbjudandet och jag ville se vad vi hade att röra på oss. Vi hade budgeterat väldigt högt för lägenheten som antagligen skulle landa på 1750 EUR (cirka 18 000 kr) men hellre kolla efter worst-case scenario.

Budget efter flytt

TypePrice (EUR)
Rent1275
Phone contract40
Utilities30
Swedish phone contract50
Home insurance40
Train & bus30
Internet35
Car240
Car insurance43
Expenses:1783
Take home:3558
After expenses:1775

En vecka in så har budgeten totalt ändrats från första gången. Jag kommer förklara varför exempelvis hyran har minskats så kraftigt.

Utflytten från Sverige

Något annat som är väldigt viktigt är att se till att alla papper kommer in till olika myndigheter i tid. Folkbokföringen måste få information om att du flyttar och när. Skatteverket behöver sin information för att du skall slippa dubbelbeskattning. Försäkringskassan behöver informationen för att kunna kapa barnbidrag.

Det beror helt enkelt på din personliga situation vad som behövs och det krävs att du sitter en kväll och samlar allt du behöver skicka in och när det som senaste skall vara inne. Ett exempel på vad som var unikt för vår situation är att min fästmö har permanent uppehållstillstånd i Sverige och lämnar du landet för över 6 månader så riskerar du att tappa detta. Du kan däremot ansöka om att få det förlängt upptill 2 år. Hade vi missat detta så hade det kunnat bli problematiskt att flytta tillbaka till Sverige om vi så önskar i framtiden.

Lägenhet i Dublin

Det är just nu är lägenhetskris i Dublin vilket innebär att de få lägenheterna som finns ute är väldigt dyra och förväntas öka inom närmsta åren. För att göra det enkelt så finns det för många som vill bo i Dublin och för få lägenheter som byggs. Det påminner lite om Stockholm men skillnaden här är att det inte finns någon bostadskö som i Sverige.

För att få en lägenhet här så väntar du tills en lägenhet dyker upp på exempelvis Daft.ie (säg Hemnet för hyreslägenheter) och snabbt mailar/ringer hyresvärden (som ofta är en privatperson) för att boka en visning. Är du inte snabb nog så är lägenheten oftast borta dagen efter.

I vårat fall så mötte jag en annan svensk när jag började första dagen som likt andra söker lägenhet. Han hade hittat en nybyggd 2a i närheten av jobbet med en så pass bra planlösning att även jag och min familj som inte ville bo med andra började överväga – det är för mycket pengar i månaden för att ignorera.

Vy från lägenheten

Hur man får lön

Nästa problem är att man vill gärna ha lön och för att det skall ske så behöver man skaffa två saker. Ett PPS nummer som är en form av skattenummer som är personligt för dig och används för att kunna betala skatt. Det andra man behöver är ett bankkonto hos en irländsk bank.

För att få dessa så är processen relativt enkel, boka ett möte, gå på mötet och få det du behöver. Det som gör det hela väldigt mycket svårare är att man behöver ha bevis på bostad. De flesta som kommer in för att jobba i Dublin har inte en bostad och i många fall behöver lönen för att ha råd med en bostad.

Det man däremot kan göra och som jag gjorde var att skaffa ett signerat brev av jobbet som beskrev min roll, min lön och att jag ännu inte skaffat en permanent address och att jag gärna vill att brev skall skickas till jobbet i stället.

Priser i Irland 2024

Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang SEK (mellan - SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers) SEK (mellan - SEK)
Inhemsk öl (0.5L) SEK (mellan - SEK)
Importerad öl (0.5L) SEK (mellan - SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk) SEK (mellan - SEK)
Vatten (33 cl burk) SEK (mellan - SEK)
TransportVad kostar det
Enskild biljett SEK (mellan - SEK)
Månadsbiljett SEK (mellan - SEK)
Taxi (starttaxa) SEK (mellan - SEK)
Taxi (1 km) SEK (mellan - SEK)
Taxi (1 timme väntetid) SEK (mellan - SEK)
ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro SEK (mellan - SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande) SEK (mellan - SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja) SEK (mellan - SEK)

(Aktuella priser April, 2024)

Flytt av grejer

För att flytta de möbler och saker vi ville till Irland så använde vi oss av ett transportföretag som hanterade hela processen från att komma hem till vår lägenhet i Sverige, packa ihop grejerna och skickar det till vår nya lägenhet i Irland.

Du kan få fram offerter för att transportera saker genom att söka runt på nätet. Vi betalade 3 000 EUR för allt vilket är lite dyrare än genomsnittet men sköttes då genom samma företag som hjälpte oss med flytten.

Slutkläm

Pust! Det har hittills varit en väldigt stressig tid med att sköta om allt kring flytten och detta kommer fortsätta ett tag till. Jag misstänker att om en månad när allting är på plats så kommer man kunna slappna av på ett helt annat sätt. Tanken är också att kontinuerligt uppdatera den här artikeln när nya hinder och möjligheter visar sig.

Artikeln senast granskad: 28 juni, 2018

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

12 Kommentarer

 • Hej,

  det framgår ju inte när du skrev artikeln, så jag undrar om du har någon uppdatering på gång om hur det är att leva i Irland?

  Eija

   • Hej Svante,

    nej, jag har inte några specifika frågor, undrar bara hur det har gått. Hur fungerar det att dela lägenhet och om levnadskostnaderna har hållit sig inom budgeten och så.

    mvh
    Eija

   • Min son får sin första ”mitt i månaden lön” på fredag. Får han alltid det, eller kommer det en till Utbetalning i slutet på december? Han jobbar på DXC i Leixlip.

 • Hej!
  Min dotter söker jobb i Dublin. Hon har en kronisk sjukdom som gör att hon behöver bra tillgång till sjukvård. Hur fungerar det med sjukförsäkring osv. på Irland?

  • Säg runt 60 EUR för husläkare. Viktigt om hon söker jobb är att företaget erbjuder sjukförsäkring, det kan också vara värt att kolla upp waiting periods för redan existerade sjukdomar när man hoppar på sjukförsäkringen. Laya är en av de större så erbjuder företaget sjukförsäkring genom dem så skulle jag be henne kolla vilken plan som erbjuds och ringa Laya.

 • Hej
  Min son, tillsammans med en kompis ska flytta till Dublin i september, fått jobb inom IT. De tog studenten i år och ganska oerfarna med anställningar, framförallt att jobba utomlands.
  Kan de på ngt sätt kontakta dig om de är i behov av ev. frågor?
  Tack för svar
  Hälsningar / Isni D.
  Helsingborg

  • Hej,

   Kul att höra att de skall komma hit! Det kommer bli väldigt mycket på kort tid i början så de är mer än gärna välkomna att höra av sig om de har frågor, så hjälper jag dem till min bästa förmåga. 🙂

   Svante

 • Hej Svante hoppas livet i Irland funkar bra! jag ska själv snart flytta dit och jag undrar lite om det där att bo tillsammans? läst mycket om det men vet ej om jag uppfattar det korrekt…Delar man lägenhet med andra eller vadå`?

  • Det är precis som det låter, du hittar andra (förslagsvis kollegor på jobbet) att dela en lägenhet med. T.ex. en 2 sovrumslägenhet kanske går över 1800 EUR medan en sovrumslägenhet går för 1600 EUR så du kan ju tänka dig att du sparar in en hel del om du väljer att dela.

   • Hej Svante,

    Jag undrar hur det är med att köpa till sig lägenhet och hur det funkar med banklån? Är det samma regler som Sverige där de kräver flera månaders löner som bevis? Eller är det andra spelregler?

Kommentarer