Sparkalkylator – Hur mycket ska man spara varje månad?

Välkommen till Bufferts sparkalkylator som visar dig hur ditt sparande utvecklas över tiden med olika räntor. En vanlig fråga är hur mycket ska man spara varje månad? Detta otroligt subjektivt men det beror helt på vad ditt mål är – Även om du sätter in en låg summa pengar varje månad så kommer pengarna växa med åren och är ett utmärkt sätt att börja spara inför en buffert.

Ett tips som vi rekommenderar är att avsätta 10% av lönen för detta och sätter du upp så att pengarna automatiskt dras vid löning så kommer du glömma bort att det finns.

För att komma igång så fyller du i hur mycket du kan tänka dig spara och hur länge så får du en beräkning på hur mycket pengarna kommer vara värda. Det finns olika sparformer du kan välja att spara i. Det enklaste är att låta pengarna ligga på ett sparkonto med en låg ränta men är du lite äventyrsam och vill ha högre ränta så kan du kolla in aktier eller fonder.

Sparkalkylator

Ditt sparande i kronor per månad 2000 kr
Antal år du vill spara pengar 25 år
Avkastning per år 7%
Resultat

Efter 25 år med ett månadssparande på 2000kr och en avkastning på 7% så kommer du ha sparat ihop 640 000

Sparar du exempelvis 2000 i månaden så kan du efter 5 år, med en ränta på 7%, (Vilket inte är en omöjlighet med smarta investeringar) ha tillräckligt för köpa en ny bil alternativt fått ihop tillräckligt för insatsen för en lägenhet. Det sägs ofta men stämmer alltför väl: “många bäckar små”.

Varför ska du spara pengar?

Den självklara anledningen är givetvis att ha en stödkudde vid oväntade händelser. Genom att spara undan 3 månader värt av lön så underlättar det oerhört om man t.ex. blir uppsagd eller tvingas göra drastiska beslut som påverkar ekonomin kommande månaderna. Bara genom en bra ränta kan det även innebära att man i redan tidigare ålder kan pensionera sig.

Ekonomin anses vara en av de saker man stressar upp sig över mest så genom att bra sparande ökar man även sitt egna välmående – framförallt i förhållanden där ekonomin lätt kan skapa problem.

Vill du veta hur mycket du kan spara varje månad? Se hur mycket lön efter skatt du får med vår nya kalkylator.