Privatekonomi

Lönestatistik i Sverige – Vad är de vanligaste yrkena?

Lönestatistik
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Hur mycket bör jag tjäna för min ålder är alltid en svår fråga att besvara och det finns många olika svar som baserar sig på flertal faktorer. Det beror på ett antal faktorer men viktigaste är ju självklart ditt yrke som påverkar men tyvärr även kön spelar roll.

Är du intresserad att se hur du ställer dig mot snittet? Välj yrke nedanför och i vilken åldersgrupp du tillhör så får du ut snittlönen för ditt yrke.

Visa/dölj alla yrken..

Urvalsgrupp

Lönestatistik

Var kommer datan ifrån?

Vi har fått vår data från Statistiska centralbyrån (SCB) och baserar sig på året 2016.

Tre vanligaste yrkena

Även om valet av yrke är upp till den individuella personen så är det ändå intressant att se vad de vanligaste yrkena är och vad man förväntas tjäna om man vill byta karriärval.

1. Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende

Det absolut vanligaste yrket är inom vården med en snittlön på 26 200 kr/månaden. Även om yrket har en väldigt hård konkurrens så finns det många jobbmöjligheter för den som vill jobba färre timmar och dessutom för den som kan tänka sig jobba oregelbundna tider (helg och kvällar).

Vanligaste utbildning är gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram där möjligheten finns att vidareutbilda sig till sjuksköterska i framtiden.

Detta är ett väldigt kvinnodominerat yrke med 92% kvinnor och enbart 8% män.

2. Butikssäljare, fackhandel

På andra plats kommer det vanligaste service-yrket inom handel, butikssäljare med en snittlön på 26 500 kr/månaden. Här finns det stora möjligheter att vidareutvecklas även om det ibland kan vara svårt att hitta ett heltidsarbete. Däremot kräver arbetet ingen utbildning och passar väldigt bra för de som studerar då det finns bra möjligheter för att jobba få timmar.

Likt undersjuksköterskor så finns det goda möjligheter att tjäna mer då yrket vanligtvis har mycket oregelbundna tider med en OB som börjar på 50% efter klockan 6 på kvällen.

Detta är ett jämnt yrke när man kollar på könsfördelningen som består av 60% kvinnor och 40% män.

3. Grundskollärare

Det tredje vanligaste yrket är grundskollärare med en snittlön på 30 000 kr/månaden. Till skillnad från resten av yrkena så kräver denna en utbildning (grundlärarprogrammet) på 4 år på antingen högskola eller universitet. Trots att lönen inte reflekteras av åren som krävs för att utbilda sig så är detta trots det en av de mest populära yrkena i Sverige.

Detta är ett kvinnodominerat yrke med 75% kvinnor och 25% män.

Artikeln senast granskad: 8 juli, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer