Nyheter

Så sparar du mest pengar när du handlar på nätet

spartips handla online
Skriven av Sofie Bäärnhielm
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Idag är det nästan mer vanligt att du shoppar online än vad du gör i fysiska affärer. Alltifrån kläder, smink, elektronik och till och med mat finns nu tillgängligt via webben.

I denna artikel tänker jag gå igenom olika tips för att få ut maximalt med rabatter.

Jämför priser

Samma produkt finns ofta på flera olika hemsidor och det finns flera hemsidor som jämför priser från flera olika hemsidor. Exempel på dessa är Prisjakt och Pricerunner. Dessa hemsidor jämför också priser med eller utan frakt och även äktheten och pålitligheten hos de olika återförsäljarna.

Ofta finns dina favoritprodukter billigare på mindre kända återförsäljare men ma kan förvänta sig att med en utländsk återförsäljare får du längre frakttid och sämre kundservice: Det är upp till dig att välja vilken risk du vill ta för att få det billigaste priset.

Bli medlem

Oavsett om du är en engångsköpare eller planerar på att handla där flera gånger så kan det löna sig att bli medlem. Om du bara ska köpa en enstaka produkt så har många hemsidor olika välkomsterbjudanden som kan spara dig några kronor på exempelvis fri frakt eller några procent rabatt på ditt första köp.

Planerar du däremot att handla där flera gånger så har många hemsidor olika typer av poängsystem vilket innebär att du får poäng för varje vara du köper och efter du har tjänat ihop x antal poäng så kan du få presentkort, extra rabatter o.s.v.

Cashback hemsidor

Det finns idag diverse hemsidor som ger dig pengar tillbaka om du handlar genom deras hemsida.

Bonusway är ett exempel på en sådan sida och de förklarar hur detta fungerar så här:

”När du går till en webbutik via vår tjänst, identifierar webbutiken att du är en användare av Bonusway och betalar därefter oss en försäljningsprovision för dina inköp. Vi delar försäljningsprovisionen med dig, så att du får pengar tillbaka.”

Procentsatsen du får tillbaka är allt emellan 0,5 % – 25 % på ditt köp. Detta är pengar som du sedan för över från ditt konto på hemsidan till ditt faktiska bankkonto. Du behöver komma upp över en viss summa (ex. 150 SEK) innan du kan få ut dina pengar.

Google

Sist men inte minst. Glöm inte bort att googla efter rabatter! Ett väldigt enkelt steg innan du plockar fram kortet och betalar för dina varor är att gå in på din sökmotor och söka på ”kupongkod + hemsidan på handlar på”. Ibland kan du då hitta rabattkoder för fri frakt, gratisprodukter eller annat smått och gott.

Avslutande ord

Slutligen så vill jag avsluta med att säga att det är väldigt lätt att hitta sina favoritmärken och produkter efter ett tag, och vi svenskar är ofta väldigt duktiga på att hålla oss till det vi vet fungerar. Men var inte rädd att prova något nytt ibland, det där billigare schampot som är på extra pris kan vara värt ett försök och om det inte skulle vara lika bra som ditt dyra favorit schampo så är det bara att gå tillbaka till favoriten efter att det andra har tagit slut.

Vem vet, du kanske hittar nya, billigare favoriter ibland? Billigare betyder inte alltid sämre!

Artikeln senast granskad: 24 november, 2020

Om författaren

Sofie Bäärnhielm

Dansande elektriker med ett stort intresse för sparande och budgetering.

Kommentarer