Sparande

Bästa utländska aktierna 2022 – Tips för utlandshandel

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Världen är stor och det finns börsnoterade bolag nästan överallt. Det finns flera fördelar med att bredda portföljen med utländska aktier. I den här artikeln kollar vi närmare på några bra utländska bolag, samt ger dig flera värdefulla tips för dig som vill handla aktier i utlandet!

Vilka är de mest populära utländska aktierna 2022?

Här är några av de mest populära utländska aktierna bland banken Avanzas kunder, från några utvalda länder:

NamnLandSenaste kurs1 år %
AMC Entertainment Holdings IncUSA29,671007,09
ZaptecNorge55,0583,50
Nokia OyjFinland5,2567,73
Novo NordiskDanmark675,2054,45
Tomra SystemsNorge599,6051,61
Fortum OyjFinland26,8044,28
Microsoft CorpUSA319,9143,73
TeslaUSA899,9438,50
Boston Pizza Royalties Income FundKanada14,5136,24
Apple IncUSA169,7532,37
Sampo OyjFinland42,6927,89
Northwest Healthcare Properties REITKanada13,356,97
Danske BankDanmark106,456,64
Patriot One Technologies IncKanada0,39-1,25
Finnair OyjFinland0,59-2,14
Neste OyjFinland42,44-26,37
ØrstedDanmark827,40-26,49
Vestas Wind SystemsDanmark190,15-29,57
Aurora Cannabis IncKanada7,32-36,24
Pexip HoldingNorge38,56-37,81
STENOCAREDanmark10,32-38,93
NELNorge14,81-40,62
NIO IncUSA28,16-42,50
Cielo Waste Solutions CorpKanada0,20-80,48
Norwegian Air ShuttleNorge9,23-82,84

Siffrorna i tabellen är hämtade från Avanzas hemsida och hämtades 2021-12-21

Det här var bara ett urval av de mest populära aktierna från några vanliga marknader som svenska kunder handlar på. Det finns givetvis många andra länder där du kan handla aktier.

Är det bra att köpa utländska aktier?

Det finns flera fördelar med att ha en bred portfölj med både svenska och utländska aktier, men även nackdelar.

Kanske den viktigaste fördelen är att du på så vis kan bredda inriktningen i portföljen och minska riskspridningen. Om du bara skulle ha svenska aktier finns risken att just den svenska börsen skulle gå ner, eller att den svenska valutan skulle försvagas. Genom att även ha utländska aktier, kanske från flera olika länder, minimerar du den typen av risk. Då har du skydd både mot en lokal marknadskrasch och risken att valutan går dåligt.

En annan stor fördel med att även titta på utländska aktier är givetvis att utbudet helt plötsligt blir otroligt mycket större. Om vi tittar på Stockholmsbörsen har vi endast drygt 300 bolag att välja mellan. Fler om vi även tittar på mindre listor här hemma. Men om vi bara tar oss över till USA har vi plötsligt flera tusen bolag att välja mellan på de stora börserna. Därutöver finns det flera andra populära börser runt om i världen, och utbudet blir helt enormt. Om du inte hittar den perfekta investeringen här hemma, så finns det garanterat något bolag där ute som är köpvärt just nu.

Förutom dessa fördelar med att köpa utländska aktier är det värt att känna till att det även finns ett par nackdelar. En sådan är växlingsavgifter när du köper och säljer aktier i en annan valuta än svenska kronor. Ofta kan denna avgift bli högre än det du betalar i courtage, särskilt om du är väldigt aktiv i din handel. Därför är det bra att kolla vilka avgifter som gäller där du handlar, så att du är säker på att du förstår kostnaderna för detta.

En annan potentiell nackdel är att det ibland kan vara lite svårare att hålla sig uppdaterad när det gäller utländska aktier. Amerikanska aktier brukar vara hyfsat enkelt, men på mer exotiska marknader kan det ibland bli en utmaning att hitta nyheter och följa bolagen ordentligt.

Vilka är de bästa utländska aktierna?

Det är svårt att säga vilka utländska aktier som är bäst att köpa just nu. Däremot kan vi titta på några av de aktier som har varit allra bäst, och försöka dra lärdomar av det.

Om vi blickar 20 år bakåt har några av de allra bästa aktierna i USA varit:

Alla dessa har sedan år 2000 stigit med flera tusen procent och varit fantastiska investeringar. Det är ingen som kan veta om de kommer att fortsätta stiga på det sättet. Men de kanske kan inspirera till att hitta andra bolag som har en liknande tillväxtresa framför sig.

Tips på amerikanska aktier

NamnLandSenaste kurs1 år %
AMC Entertainment Holdings IncUSA36,601128,19
TeslaUSA909,68116,28
NIO IncUSA38,8843,10
Microsoft CorpUSA309,1642,96
Apple IncUSA148,6929,24

På andra håll i världen finns liknande spektakulära bolag som varit riktigt bra investeringar. Vi har till exempel:

 • Tencent Holdings (Hong Kong)
 • M3 Inc (Japan)
 • Naspers (Sydafrika)

Som du ser finns det vinnare från alla håll runt om i världen. Om du hittar ett guldkorn och investerar när tiden är rätt så finns det mycket att vinna på att investera i utländska aktier.

Hur hittar man bra utländska aktier att investera i?

Att hitta bra aktier är en liknande process oavsett vilken marknad du letar på. Ett sätt att tänka är att utgå från din egen kunskap. Är det någon sektor du har extra bra koll på? Om du till exempel har bra koll på datorspelsutveckling, kanske du kan hitta intressanta bolag inom den branschen från flera olika länder.

Om du har en koppling till ett särskilt land, eller är intresserad av en viss marknad så kan det också vara ett sätt att börja. Till exempel om du läser mycket nyheter från Tyskland och kan en del om marknaden där, så kan du börja leta bra aktier på den tyska marknaden.

Sedan kan du börja screena aktier precis som för vilka aktier som helst. Sätt upp en strategi och välj de nyckeltal och faktorer som väger tyngst. Vill du investera i utdelningsbolag, tillväxt eller bolag med intressant ny teknik? Det finns oerhört många sätt att tänka så det gäller att fundera över just din investeringsstrategi.

Kan man köpa aktier från vilket land som helst?

Hos de flesta svenska banker och nätmäklare kan du köpa aktier från de vanligaste marknaderna. Det är oftast lika enkelt att handla aktier från USA som att handla aktier på Stockholmsbörsen.

Vanligtvis kan du handla direkt på nätet på marknader som:

 • Norden (förutom Island)
 • USA
 • Kanada
 • Tyskland
 • Italien
 • Frankrike
 • Belgien
 • Nederländerna
 • Portugal

Om du vill handla på andra håll i världen som till exempel börsen i Japan, Hong Kong eller Australien med mera, kan du ofta göra det genom att ringa upp din mäklare. De lägger då din order manuellt och du kan handla aktier från nästan hela världen. Detta brukar dock vara något dyrare i courtage, så kolla priserna med din mäklare innan du handlar.

Vilket konto ska man ha för utländska aktier?

Det är ofta rekommenderat att handla utländska aktier på en kapitalförsäkring. På en kapitalförsäkring får du hjälp av din bank att återfå källskatten på utdelningar. Detta spelar förstås bara roll om aktierna har utdelning. Men om du tänkt behålla dina aktier en längre tid så är det värt att ha dem på kapitalförsäkring direkt, för att inte riskera att gå miste om pengar på grund av källskatt, om bolaget skulle börja dela ut längre fram.

Det går även att ha dina utländska aktier på både ISK och vanlig aktie- och fonddepå om du skulle önska.

Sammanfattning

Det är enkelt att handla utländska aktier. Det finns många fördelar med det såsom:

 • Större utbud
 • Möjlighet till bättre riskspridning bland marknader och valutor

Det kostar ofta lite mer att handla utländska aktier, bland annat så tillkommer en växlingsavgift.

Du kan köpa aktier direkt via nätet på många av världens börser. De som inte går att handla direkt via din nätmäklare kan du ofta få hjälp att handla via telefon.

Utländska aktier är bra att ha i en kapitalförsäkring för att smidigt kunna få tillbaka källskatt från utdelning.

Artikeln senast granskad: 2021-12-21

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer