Blogg

Gräla inte om pengar – Så hanterar du ekonomin i ett förhållande

Gräla inte om pengar
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Pengar är en källa till oberoende och frihet, men också ett av vardagens mest laddade ämnen.  Få saker är så tätt förknippade med prestige, värderingar och självkänsla som just pengar.  Pengarna kan öppna nya dörrar och vara ett medel för att förverkliga sina drömmar. Baksidan av myntet: pengagräl och pengarelaterade konflikter, talar vi sällan högt om även om bråken om kronor och ören riskerar att växa sig så stora att de leder till en separation eller konkurs.

Enligt en undersökning från Financial service authority i Storbritannien så ligger pengabråk bakom sju utav tio separationer.

Att få tunghäfta så snart den gemensamma ekonomin ska diskuteras är alltså snarare regel än undantag. Tre fjärdedelar av de brittiska paren listade dessutom pengar som det svåraste ämnet att ta upp med sin partner. Därefter är det viktigt att komma igång tillsammans med att spara pengar.

Nyckeln till att förebygga pengarelaterade gräl ligger i att våga ta upp pengafrågan på agendan och att vara öppen kring vilka värderingar och känslor man själv förknippar med pengar.  Den attityd till pengar som grundas under uppväxten och formas under de tidiga vuxenåren präglar oss nämligen genom hela vuxenlivet.

– Nina Jansdotter, som skrivit boken ” Ta makten över dina pengar”

Tacksam täckmantel för underliggande problem

Hon menar att alla människor har någon form av rädsla förknippad med pengar. Pengafrågan är tacksam att använda som ”täckmantel” för underliggande mentala föreställningar och känslor som vi har svårt att sätta ord på.

– Många av pengabråken handlar i realiteten inte om pengar men pengar är konkret och fungerar som en kanal för allt ifrån skam till besvikelse, drömmar och fantasier. För att komma till roten med sina pengarelaterade konflikter så gäller det därför att våga blotta sina rädslor för sin partner, säger Nina Jansdotter.

Eftersom pengar är ett så laddat ämne så är det vanligt att par och affärspartners aldrig kommer sig för med att ta upp frågan på dagordningen.  Så länge båda parter är överens om de ekonomiska prioriteringarna så är det frid och fröjd, men så snart minsta lilla oenighet  uppstår så resulterar det ofelbart gnissel i maskineriet. Ofta upptäcker man inte att man har helt olika pengapersonligheter förrän konflikten är ett faktum.

Stolthet och prestige är nära förknippade med pengar och när kvinnor tjänar mer än sina män så uppstår en ny sorts problematik, nämligen män som känner sig underlägsna och förlorar delar av sin identitet när det traditionella könsmönstret bryts,

Anklaga inte din partner för att vara oansvarig eller göra konstiga prioriteringar. Fokusera istället på att förklara varför du känner som du gör när det gäller pengar, exempelvis genom att säga ”Jag upplever att du sviker mig när du väljer att köpa nya golfklubbor istället för att lägga undan pengar till vår gemensamma semesterresa”. Träna på att motivera och sätta ord på varför du känner som du gör.

– Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Pengapersonligheter

– Tro inte att du kan förändra din partners pengapersonlighet. Visst går det att göra finjusteringar, men  grunddragen i vår ekonomiska personlighet finns oftast kvar genom hela livet.  Krockar mellan olika pengapersonligheter kan kännas som en oväsentlig detalj som det är lätt att rycka på axlarna inför när man är nykär eller precis har bildat bolag med en ny affärspartner, men i långa loppet kan vitt skilda pengapersonligheter leda till kulturkrockar som sätter relationen i fara, säger Ylva Yngveson.

Pengar är nära förknippat med trygghet och undersökningar från Institutet från privatekonomi visar att kvinnor tycker att trygghet är den viktigaste ekonomiska parametern, medan män rankar frihet betydligt högre. För kvinnor är pengar alltså i betydligt högre ett verktyg för ökad trygghet, medan män förknippar en ökad inkomst med en ökad grad av frihet.

För somliga krävs det ett par hundra tusen på banken för att de ska kunna känna sig trygga i sin finansiella situation, medan andra kan uppnå samma trygghetsgrad genom att ha 20 000 på lönekontot.

Om pengabråken har utvecklats till regelrätta gräl och djupgående konflikter så kan det vara läge att överväga professionell hjälp. Ylva Yngveson rekommenderar att man söker sig till en bank för att få hjälp med att få överblick över sin ekonomi. När ni skaffat er total överblick över inkomster och utgifter så är det läge att sätta upp ekonomiska spelregler. För att komma till roten med problemet så kan familjeterapi vara ett bra alternativ.

När ni lyfter på locket och vågar vara ärliga mot varandra beträffande pengafrågan så tenderar fler frågor att komma upp till ytan, vilket kan ha positiv inverkan på relationen.

Tips som förebygger pengagräl

  • Bjud till och skippa kraven på millimeterrättvisa. Den partner som tjänar mer bör också betala en större del av era gemensamma utgifter. Gör det enkelt för er genom att exempelvis turas om att betala när ni gör gemensamma aktiviteter. Det jämnar ut sig i längden och ni slipper räkna varenda krona.
  • Tänk framåt i samband med större investeringar.  När ni ska investera i en ny bil, flytta eller köpa en semesterresa så har ni ett bra tillfälle att skaffa er ett helhetsgrepp om er ekonomi. Då har ni något att se fram emot och när ni drömmer om resan, lägenheten eller den nya bilen så är ert mentala motstånd mot att gå igenom ekonomin förmodligen mindre.
  • Skaffa ett eget ”hobbykonto”.   Ha vars ett hobbykonto vid sidan av er gemensamma ekonomi. De pengarna kan ni förfoga över precis som ni vill. På så vis slipper du irritera dig över att din partner bränner sin lön på nya golfklubbor eller teknikprylar. Bestäm på förhand hur mycket pengar ni ska sätta in på era hobbykonto varje månad.

Artikeln senast granskad: 22 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer