Sparande

SAVR vs Avanza – Vilken är bäst 2024

SAVR-vs-Avanza
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det många alternativ på marknaden för dig som vill spara pengar i fonder. Två populära alternativ är Avanza och SAVR. Men vilken är egentligen bäst, och vad är skillnaderna? Här jämför vi dessa nätmäklare och reder ut frågan!

Eftersom SAVR enbart är en plattform för just fonder, och Avanza erbjuder både fonder och aktier samt en hel del annat, så fokuserar vi främst på fonddelen i den här artikeln.

Information om Avanza

Avanza är en svensk bank och nätmäklare som har varit med ett bra tag, och blivit ett otroligt populärt val för svenskar som vill investera i aktier och fonder. De har ett stort fokus på användarvänlighet och utvecklar ständigt nya funktioner, både på hemsidan och i sin app. De har bidragit mycket till att pressa ner priserna från de traditionella bankerna när det gäller handel med värdepapper.

Hos Avanza kan du köpa fondandelar i princip i alla de svenska fondbolagens fonder, och även många utländska.

Dessutom har Avanza flera egna fonder, som till exempel:

Fondutbudet är brett och du kommer sannolikt hitta några fonder som just du vill investera i hos Avanza. Dessutom har de mycket bra funktioner för att screena fonder.

Du kan sortera efter till exempel:

 • Fondtyp
 • Land
 • Avgift

Eller så kan du använda deras tjänst portföljgeneratorn för att få fram anpassade fondförslag för dig. Ytterligare ett tips är att kolla in deras ”fondinspiration”. Där kan du se olika listor på fonder, till exempel fonderna som är mest klimatsmarta, mest populära eller som gått bäst senaste åren.

Till skillnad från SAVR så är Avanza en komplett bank för allt som har med investeringar att göra. Det innebär att de även har tjänster som värdepapperslån, aktiehandel, olika börshandlade instrument, möjlighet att ”gå kort” eller blanka aktier. Hos Avanza kan du ha flera olika kontotyper såsom investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring eller en vanlig aktie- och fonddepå.

Information om SAVR

SAVR är en betydligt nyare aktör på fondmarknaden. De grundades 2016 och har gått ut med en marknadsföring som en rebell på marknaden, som utmanar storbankerna och andra fondmäklare. Det SAVR gör som sticker ut, är att de ger tillbaka den provision de får från fondbolagen, till dig som kund. Det innebär att många fonder från välkända fondbolag är betydligt billigare hos SAVR än hos andra banker. Trots att det är precis samma fond.

Hos SAVR hittar du ett brett utbud av fonder och de flesta fondbolag finns representerade. Vissa undantag finns och totalt sett är utbudet något mindre än hos Avanza.

SAVR har en tydlig och bra hemsida och en app till mobiltelefon. Det är lätt att använda deras tjänst och hantera dina innehav, samt leta rätt på fonder. På hemsidan finns dessutom flera sätt att hitta inspiration och listor på fonder. Du kan till exempel upptäcka:

 • Prisvinnande fonder
 • Gröna fonder
 • Teknikfonder
 • Eller sortera på andra specifika teman

Precis som Avanza, är SAVR en trygg plattform att investera hos då de övervakas av Finansinspektionen och tillhandahåller investerarskydd och insättningsgaranti.

Hos SAVR har du dina pengar i ett ISK. Du kan flytta över ditt innehav från en annan bank, du kan månadsspara och sätta in, och ta ut pengar när du vill.

Ska du välja Avanza eller SAVR?

Vilken av dessa du bör välja beror på lite olika saker. Båda har fördelar och nackdelar, samt är bra på olika saker.

Fördelar med Avanza

Här är några av de viktigaste fördelarna med Avanza när det gäller fondsparande:

 • Deras egna fonder. De har många unika fonder du inte får någon annanstans, och dessa är dessutom ofta väldigt prisvärda.
 • Otroligt användarvänligt. Plattformen och appen är fantastisk hos Avanza och den utvecklas hela tiden. De har mycket bra funktioner för att följa upp dina investeringar, och för att hitta ny inspiration.
 • Stort utbud. Avanza har ett otroligt bra utbud och du hittar fonder här som du inte kommer att hitta hos SAVR.
 • Mer än bara fonder. Om du vill ha allt ditt sparande på en plattform så kan du även ha aktier, börshandlade produkter och så vidare på Avanza. Du kan även ta värdepapperslån, blanka aktier med mera. Det är en mer allomfattande tjänst.

Fördelar med SAVR

 • Ofta ett billigare alternativ. Många av de fonder som finns hos SAVR är billigare här, jämfört med Avanza.
 • Du får tillbaka provisionen. Du får tillbaka provisionen från fondbolagen varje kvartal, vilket ger dig kontanter som du själv väljer vad du vill göra med.

Likheter mellan SAVR och Avanza

Det finns många bra funktioner som är lika bra hos båda dessa fondmäklare.

 • Du kan ha ISK. Det smartaste sättet att spara i fonder.
 • Månadssparande. Det går att månadsspara i de fonder du vill hos både SAVR och Avanza.
 • Båda banker erbjuder Investerarskydd och Insättningsgaranti.

Är fonderna billigare hos SAVR än hos Avanza?

Det korta svaret är: ja, många fonder är billigare hos SAVR än hos Avanza. Det gäller inte alla fonder, och Avanza har ju som tidigare nämn även egna gratisfonder också. Ofta handlar det om aktivt förvaltade fonder som är billigare hos SAVR. Här är några exempel:

FondAvgift AvanzaAvgift SAVR
Swedbank Robur Ny Teknik1,44%1,12%
Länsförsäkringar Global Hållbar1,52%0,86%
Spiltan Småbolagsfond1,64%0,98%
Cliens Mixfond2,17%1,39%
SEB Sverige Indexnära0,27%0,24%

Det här är bara några exempel, men det är ganska tydligt att SAVR ofta är det billigare alternativet, när båda fonder finns hos båda mäklare. Avgifterna är uträknade med plattformsavgiften på 0,09% som finns hos SAVR, inräknad i priset.

För att ta reda på om det är bäst att spara i en viss fond på Avanza eller SAVR så rekommenderar vi att du själv jämför just den fonden. Då ser du snabbt om den finns hos båda, samt om den är billigare hos någon av fondmäklarna.

Slutsatser

Både Avanza och SAVR har sina fördelar. Om du vill spara pengar och undvika onödiga avgifter så är det bästa att jämföra de båda alternativen. Det finns ingenting som hindrar dig från att ha konto på både Avanza och SAVR. Då kan du få det bästa av två världar.

De fonder du vill ha som är billigare hos SAVR har du där. De fonder du vill ha som inte finns hos SAVR, eller som är billigare hos Avanza, har du istället där. Då kan du dessutom ha aktier och andra saker på ditt Avanza-konto, och ditt fondsparande på SAVR.

Avanzas plattform är förmodligen något mer utvecklad när det gäller enkelheten att använda den. De har helt enkelt fler funktioner. SAVR är dock helt ok den med och det är inga problem att hitta det du söker, eller använda de funktioner du behöver i ditt vardagliga sparande.

Artikeln senast granskad: 13 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer