Sparande

Ekonomiskt oberoende – Lev på din avkastning 2024

Leva på avkastningen
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vad betyder det att vara “ekonomiskt oberoende”? Begreppet nämns ofta och dyker upp då och då under konversationer – Att vara ekonomiskt oberoende betyder inte att man är eller måste vara rik, även om rika människor är med stor säkerhet ekonomiskt oberoende.

Kort sagt, att vara ekonomiskt oberoende innebär att du inte är beroende av att någon annan intäkt för att leva.

Du är din egen ekonomiska källa och du är inte beroende av en lön för att leva ditt liv.

Även om detta kan tyckas ouppnåeligt för många så är ekonomiskt självständigt något som är möjligt för alla om de fattar de rätta besluten och lägger tid och ansträngning för att uppnå målet.

Hur blir man ekonomiskt oberoende?

Det finns dussintals olika vägar för att uppnå ekonomiskt oberoende. De vanligaste vägarna uppnås genom besparingar, utdelningar eller genom inkomstkälla som inte är knutna till det arbete du gör, men av det antal arbeten du gjorde för att skapa en inkomstström.

Besparingar

Besparingar är förvisso den vanligaste vägen till ekonomiskt oberoende, även om det också är den långsammaste vägen. Genom att spara över en viss tid, vanligtvis med en viss grad av investering, kan du lägga tillräckligt för att få ekonomiskt oberoende senare i livet.

Problemet med den här metoden är det beror på värdet av den valuta du behåller dina besparingar i. Om man investerat smart så är den här metoden mycket säkrare även om det tar en längre tid att genomföra.

Investeringar

Konsekvent utdelning från investeringar eller affärsverksamheter är en annan väg, medan det är svårare att ställa upp det kommer att vara mycket säkrare (beroende på var investeringen är / vad verksamheten är) och det kan uppnås inom en kortare tidsram.

Passiv inkomst från egna projekt

Genom att bedriva sina egna projekt så kan du få tillräckligt med passiv inkomst till att leva utan ett riktigt arbete. Detta kräver dock väldigt mycket jobb som start för att man ska kunna tjäna tillräckligt. Vanligaste sättet är att skapa sin egna hemsida och sedan driva tillräckligt med trafik i hopp om att annonser eller samarbeten betalar av ditt leverne.

Värt att tänka på så är detta oerhört svårt och det är få som lyckas. Att bygga upp hemsidan (eller hemsidorna) kräver att man tänker långsiktigt och inte ger upp längs på vägen då det oftast tar flera år innan det faktiskt genererar en respektabel mängd pengar varje månad.

Hur mycket behöver man?

Detta är nyckelfrågan – Det finns många faktorer som spelar in i detta, så du måste anpassa detta avsnitt enligt dina egna behov, men för enkelhets skull så skapar vi ett exempel:

Räkneexempel

Låt oss säga att det finns en 22-årig man som heter John. John har just precis avslutat universitetet och har börjat arbeta på ett företag som ger honom 300 000 kr per år efter skatter.

Nu om han skulle börja spara direkt – låt oss säga att han lägger 10 procent av sin inkomst, skulle han spara 30 000 sitt första år. Problemet med detta är att när han blir äldre och hans löner går upp vilket även hans levnadskostnad gör likaså. Så när han når 65 år kan han mycket väl tjäna flera hundratusen kronor mer varje år och ändå spara mindre från vad han gjorde i början.

Men John måste nu möta det faktum att hans besparingar tidigare i livet har liten betydelse för hans nuvarande levnadskostnad. Detta är innan vi ens tar hänsyn till 43 års inflation och möjligheten att han kanske måste dyka in i sitt sparande på grund av nödsituationer vid något tillfälle i hans liv.

Han kan vara ekonomiskt oberoende, men han har nu lite i form av inkomst och måste i huvudsak se till att han dör innan han går tom för pengar. Detta är vad som händer om du bara lämnar dina pengar i banken och inte gör något med det, förutsatt att du tjänar medellönen under hela ditt liv kommer du inte att kunna uppnå ekonomiskt oberoende på något meningsfullt sätt.

Detta är vad du vill undvika.

Önskad månadslön5 % avkastning7 % avkastning10 % avkastning
10 000 kr per månadKräver 2,4 miljoner kr undansparatKräver 1,7 miljoner kr undansparatKräver 1,2 miljoner kr undansparat
25 000 kr per månadKräver 6 miljoner kr undansparatKräver 4,3 miljoner kr undansparatKräver 3 miljoner kr undansparat
40 000 kr per månadKräver 9,6 miljoner kr undansparatKräver 6,9 miljoner kr undansparatKräver 4,8 miljoner kr undansparat
Vad kostar det egentligen att leva?

Levnadskostnaderna spelar stor roll

Genom att dra ner på dina levnadskostnader istället så kan man redan tidigare uppnå sin dröm.

Om du antar att du behöver 20 000 kr per månad efter skatt för att leva bekvämt, betyder det att du behöver 240 000 kr (297 600 kr före skatt) per år.

För att uppnå detta genom investeringar med en säker sats på 8% kan man räkna på en faktisk vinst på cirka 6% efter inflationen.

Detta innebär att din levnadskostnad kräver 4,3 miljoner i investeringar. 4,3 miljoner kan låta som mycket pengar vilket det givetvis är men, sett över en hel livstid – inte lika mycket. Det skulle kräva att du varje månad lägger under 5 000 kr i 26 år vilket är väldigt genomförbart.

Här kan man även ta i beaktning att din inkomst kommer med all säkerhet växa i samband med åldern så 26 år är givetvis inte satt i sten utan redan efter exempelvis 20 år så kan man leva på avkastningen genom att lägga undan en mindre summa varje månad.

Detta är ett grovt exempel, men för att uppnå ekonomiskt oberoende arbetar du alltid ut hur mycket du tror att du vill behöver för att leva och sedan ta reda på hur snabbt du vill ha det.

Artikeln senast granskad: 13 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer