Sparande

Aktieportfölj – Så bygger du en aktieportfölj 2024

Aktieportfölj
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om du vill skapa ett värdeökande sparande, då är det dags att lära dig hur man investerar i värdepapper såsom aktier och fonder. Genom att ha en välbalanserad aktieportfölj kan du investera i aktier som du känner dig trygg med. Välj med fördel att investera i utdelningsaktier, då får du ta del av den välkända ränta-på-ränta-effekten som snabbt kan dra iväg när du har investerat mycket pengar.

Att bygga en aktieportfölj kan vara svårt i början, det finns trots allt tusentals aktier att välja mellan. Det enklaste är därför att följa de 3 viktigaste reglerna för hur man bygger en aktieportfölj och sedan skapa en spridd portfölj inom många olika branscher. Då kan du sova gott om natten även vid nedgångar och se hur dina aktiers värde ökar.

De 3 viktigaste reglerna för att skapa en bra aktieportfölj

För att skapa en riktigt bra aktieportfölj så finns det en rad saker att ha i åtanke, speciellt när det kommer till ditt innehav. Det är viktigt att skapa en portfölj som är välbalanserad och som täcker många olika branscher och marknader. Med en spridd portfölj är du bättre skyddad mot nedgångar på börsen.

 1. Investera i 10-16 bolag – Din portfölj bör inkludera 10-16 bolag. På så sätt får du en bra spridning, samtidigt som du inte har fler bolag än vad du hinner med att hålla koll på.
 2. Investera i 6 olika branscher – Exponera din aktieportfölj mot minst 6 olika branscher. På så sätt är du mer skyddad mot nedgångar inom en viss bransch. Exempel på olika branscher är sjukvård, industri och fastigheter.
 3. Investera i 75 % utdelningsaktier För att skapa en vinnande aktieportfölj bör minst 75 % av dina aktie vara så kallade utdelningsaktier. På så sätt får du ständigt utdelningar som du kan återinvestera för att höja din vinst.

Skapa en strategi för din portfölj – och håll dig till den

För att bygga en aktieportfölj bör du skapa en strategi. Det är inte obligatoriskt, men det gör det enklare för dig att sitta lugnt i båten när det svänger på börsen. Det bästa är att skriva ner din väl genomtänkta strategi så att du kan återkomma till den vid både uppgångar och nedgångar.

Med en strategi behöver du inte stressa upp dig och sälja dina aktier vid nedgångar, samtidigt som du vet när och hur du ska investera dina pengar varje månad.

Din portföljstrategi bör bland annat innehålla riktlinjer för:

 • Målet med din aktieportfölj
 • Vilken sorts aktier, fonder och räntor du ska investera i
 • När du ska köpa eller sälja dina värdepapper
 • Hur många aktier du ska köpa
 • Hur mycket du ska investera varje månad

Investera lite men ofta istället för allt på en gång

Det är svårt, om inte omöjligt, att följa marknadens svängningar när du investerar i aktier. Ingen kan förutspå när marknaden eller enskilda aktier ska gå upp eller ner. Därför bör du undvika att investera en allt för stor summa pengar på en och samma gång.

Många som säljer sin bostad och går med vinst kan lockas av att direkt investera vinsten i aktier. Det är dock ingen bra metod att köpa aktier för 300 000 kr på en och samma dag. Tänk om de nyköpta aktierna hamnar i en nedgång dagen efter.

Det bästa är istället att investera mindre summor och att göra det regelbundet. Att månadsspara i aktier är därför det bästa valet för såväl nybörjare som storsparare. Genom att investera i aktier varje månad så kommer du att köpa aktier i både uppgång och nedgång, något som i slutänden går jämnt ut är det bästa för din investering.

Så hittar du rätt aktier att investera i

Många nybörjare tycker om att investera sina pengar i fonder, det upplevs nämligen som ett tryggare val då de är inriktade mot många olika branscher och bolag. Om du istället vill investera i aktier så är investeringsbolag ett bra alternativ. Då får du också en bra spridning trots att du endast köpt en aktie. Investeringsbolag har nämligen andelar i flera olika bolag.

Om du vill bygga en aktieportfölj med framgångsrika aktier, då gäller det att förstå vad du köper. För när du investerar dina intjänade pengar så vill du givetvis veta vad det är du investerar dem i. Se därför till att alltid noggrant undersöka de olika bolagen som du planerar att investera i.

Du bör bland annat kika på hur bolaget tjänar sina pengar och om bolaget går med vinst eller inte. Har bolaget mycket skulder och har de en vinnande affärsidé som du tror på. Hur ser bolagets konkurrens ut och producerar de produkter som du vill stötta med dina pengar.

 • Analysera varje enskild aktie
 • Håll dig uppdaterad hur det går för bolaget
 • Kontrollera aktiens risknivå
 • Investera långsiktigt

För att se om en aktie är värd dina pengar bör du även läsa delårsrapporter och årsredovisningar medan du äger den samt hålla dig uppdaterad på nyheter om bolaget. På så sätt kan du följa hur det går för bolaget vars aktier du äger.

Genom att följa bolaget på nära håll kan du själv få en känsla för när det är dags att sälja av ditt innehav eller köpa mer aktier. Förutom nyheter så kan du även hänga med i affärstidningar och bloggar som skriver om bolaget.

Glöm dessutom inte bort att kika på aktiens risknivå för att se hur stor risk du tar med din investering. Med en längre sparhorisont kan du investera i aktier med högre risk.

Investera alltid långsiktigt

För att lyckas med att bygga en framgångsrik aktieportfölj bör du alltid investera långsiktigt. Med regelbundna insättningar och en lång sparhorisont så kan du se hur dina aktier stiger i värde, samtidigt som eventuella nedgångar inte påverkar din portfölj allt för mycket.

Ha gärna en sparhorisont på minst fem år, speciellt om du vill investera i aktier med hög risk. Om du har en kortare sparhorisont än så, så bör du endast investera i aktier med låg risk, eller ännu hellre – placera pengarna på ett sparkonto med ränta.

Få inspiration till din aktieportfölj

För att hitta olika aktier att investera i kan du kika på olika bolag som äger och säljer de produkter som du själv använder under vardagen. Det är alltid bra att investera i bolag som man själv förstår sig på och tror på. De flesta stora bolag är börsnoterade och det finns därför mycket att investera i.

För en väldiversifierad portfölj kan du kika på Avanza eller Nordnets listor för aktieinspiration. Dessutom kan du hitta listor på de aktier som flest sparare i Sverige har investerat i samt se vilka bolag som det har gått allra bäst för historiskt sett.

Artikeln senast granskad: 6 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer