Nyheter

Att möblera hemmet med ett lån

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det kan ofta vara svårt att veta hur man ska betala för större inköp och möbler faller ofta in i den här kategorin. Oavsett om du ska flytta in i din första bostad eller bara vill möblera om hemma kan det vara svårt att hitta stora summor som kan spenderas på en säng eller soffa. Verktyg kan kosta mycket och är oftast något som saknas.

Vad kan du göra om du inte har tillräckligt med disponibel inkomst eller sparade pengar som täcker kostnaden för att möblera en bostad? Ett sätt kan vara att ta ett lån för att köpa möbler, men det finns både för- och nackdelar med att göra det. Här går vi igenom dem.

Vad är ett möbellån?

Möbellån är för det mesta räntefria krediter från möbelaffären som du betalar tillbaka enligt överenskommen tidsfrist. Hur långt den räntefria perioden sträcker sig och vad amorteringarna kommer att ligga på beror på vad möbelförsäljaren erbjuder, hur mycket du spenderar, om du betalar en handpenning eller inte och hur lång tid du väljer att teckna lånet för.

Möbelföretag erbjuder ofta lån genom ett finansieringsföretag som låter dig låna pengar utan ränta. Eftersom det är en form av kredit kommer de i regel alltid ta en kreditupplysning. Det finns därför inga garantier att du kommer att få ett lån beviljat, men självklart har du bättre chanser om du har en god kreditvärdighet.

Är det en bra idé?

Du bör alltid fundera lite extra innan du tar på dig fler skulder. Även om det kan vara lockande att betala av en produkt utan ränta, finns det vissa nackdelar med att ta ett lån från en möbelbutik. Här är några nackdelar som du bör ta i beaktning:

  • Om du inte betalar hela summan vid köpet är det ofta lockande att gå över budgeten.
  • Att ha flera olika lån och krediter kan påverka din kreditvärdighet.
  • Din disponibla inkomst påverkas negativt, eftersom du måste göra en extra betalning varje månad.
  • Om du missar en återbetalning kan det påverka din kreditvärdighet negativt.

Ett möbellån eller ett kreditkort?
Fördelen med att använda ett kreditkort som inte tar ränta på köp jämfört med ett möbellån är att du vanligtvis har mer flexibilitet i dina återbetalningar. Om du tar ut ett möbellån måste du oftast hålla ett fast schema för återbetalningar över en tidsperiod. Betalar du av ett kreditkort kan du istället själv bestämma hur mycket du vill betala och när du vill betala. Väljer du att använda ett kreditkort måste du komma ihåg att betala av hela skulden innan slutet på den räntefria perioden, annars måste all återstående skuld betalas av med kortets standardränta.

Artikeln senast granskad: 29 maj, 2019

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer