Blogg

Avanza Auto – Prisvärd investeringsrådgivning

Avanza Auto
Skriven av Lukas Wallin
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Idag lanserar Avanza sin nya spartjänst – Avanza Auto vars syfte är att göra fondsparande än mer lättillgängligt för de som inte orkar eller har tid att sätta sig in i det finansiella.

Avanza har sedan tidigare en bra och användarvänlig tjänst som helt eller delvis kan automatisera ett fondsparande. Denna tjänst kräver dock en viss konfiguration och den kräver även att man med jämna mellanrum, en eller ett par gånger per år, ser över sparandet och byter ut fonder som inte har presterat.

Här kan ni läsa mer om hur Avanzas portföljgenerator fungerar.

Syftet med Avanza Auto, den nylanserade tjänsten, är att helt utesluta det manuella arbetet och därmed göra sparandet hundra procent automatiserat. Detta görs genom algoritmer och robotrådgivning som bl.a. Sigmastocks redan har ägnat sig åt ett tag.

Avanza Auto består av sex olika specialfonder som alla baserar sin förvaltning på modern portföljteori istället för en enskild förvaltares kunskaper. Du tar ställning till hur länge du vill spara och väljer sedan den Auto som passar dig bäst.

– Säger Avanza själva om den nya spartjänsten.

I mina öron låter detta väldigt bra men hur det fungerar i praktiken återstår att se.

Hur går förvaltningen till?

På frågan om hur förvaltningen går till menar Avanza att förvaltningen bygger på modern portföljteori som har utvecklats av nobelpristagare genom världsledande forskning. De hävdar alltså att de inte har byggt upp strategierna själva utan förlitar sig på metoder som bevisat ska fungera på börsen.

Detta låter i våra öron också väldigt bra men vi vill som alltid höja ett varningens finger till investeringstips som låter väldigt positiva.

Vi på Buffert är helt övertygade om att Avanza Auto kommer att generera många miljoner, säkert även miljarder till de som väljer att använda tjänsten, men för att garanterat gå positiv ur sin investering krävs som alltid långsiktighet.

Långsiktighet är, med undantag för högt kvalificerad stockpicking, den enda metod som faktiskt kan garantera att man kommer att lämna börsen som en vinnare. När vi pratar långsiktighet syftar vi alltid på +10 år och vår bedömning är att det är sparhorisonten man bör sikta på om man vill prova på Avanza Auto.

Lycka till

Vi på Buffert kommer själva att prova Avanza Auto och vi kommer förmodligen att skriva en mer omfattande recension av tjänsten när vi känner att vi har provat den tillräckligt länge. Fram till dess uppmuntrar vi er som inte orkar sätta er in i det finansiella att ge den ett försök, detta eftersom att den trots allt inte verkar vara mer än en helt automatiserad version av Portföljgeneratorn.

Lycka till med investeringarna och glöm inte långsiktigheten!

Om författaren

Lukas Wallin

Till vardags SEO-konsult och inbiten aktiesparare, på fritiden e-sportare och frilansskribent åt Buffert.se

2 Kommentarer

    • Hej! Vi har tyvärr inte haft tiden att prova på Avanza Auto ordentligt ännu. Det finns även väldigt lite information om ute om hur det faktiskt går för roboten och enligt oss är förvaltningsavgiften för hög för något som enligt Avanza är helt automatiserat.

Kommentarer