Nyheter

Avanza sänker priset på Avanza Auto

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Artikeln är sponsrad av Avanza och innehåller samarbetslänkar, detta påverkar inte våra åsikter om Avanza Auto.

Avanza sänker nu förvaltningsavgiften på sin spartjänst Avanza Auto med ca 40% till 0,2%. Avanza Autos syfte är att göra fondsparande mer lättillgängligt för alla men framförallt för de som inte orkar eller har tid att sätta sig in i det finansiella.

Vad gör Avanza Auto? Avanza Auto utesluter det manuella arbetet och därmed gör sparandet hundra procent automatiserat till en svårslaget låg avgift. Detta görs genom algoritmer och robotrådgivning. Dina investeringar optimeras, rebalanseras och omallokeras löpande med målet att ge dig den bästa möjliga avkastning efter din valda risknivå.

Avanza Auto består av sex olika specialfonder med olika risknivåer som alla baserar sin förvaltning på modern portföljteori istället för en enskild förvaltares kunskaper. Du tar ställning till hur länge du vill spara och väljer sedan den Auto som passar dig bäst. Idag sparar även redan över 150 000 personer i Avanza Auto.

I våra öron låter detta väldigt bra och när man kollar på avkastningen sedan Avanza Autos start kan man se att det gått riktigt positivt.

Avanza Auto avkastning

Hur går förvaltningen till?

Förvaltningen bygger på modern portföljteori och Black-Littermanmodellen som togs fram under 1990-talet av två ekonomer, Fischer Black och Robert Litterman. Denna modell är en vidareutveckling av nobelpristagaren Harry Markowitz klassiska portföljvalsmetod som bygger på att hitta den optimala avvägningen mellan risk och avkastning, beroende på vilken risk du som investerare vill ta. Avanza hävdar alltså att de inte har byggt upp strategierna själva utan förlitar sig på metoder som bevisat ska fungera på börsen.

Avanza håller nu även på att förbättra förvaltningsmodellen ytterligare och sänker därför priset med drygt 40%. Det nya priset på förvaltningen blir nu 0,2% och den totala avgiften blir 0,34%-0,4%, beroende på vilken Auto du väljer.  Detta gör så att du som sparare får ännu bättre förutsättningar att nå dina sparmål.

Vi på Buffert är helt övertygade om att Avanza Auto kommer att generera många miljoner, säkert även miljarder till de som väljer att använda tjänsten, men för att garanterat gå positiv ur sin investering krävs som alltid långsiktighet.

Långsiktighet är, med undantag för högt kvalificerad stockpicking, den enda metod som faktiskt kan garantera att man kommer att lämna börsen som en vinnare. När vi pratar långsiktighet syftar vi alltid på +10 år och vår bedömning är att det är sparhorisonten man bör sikta på om man vill prova på Avanza Auto.

Lycka till med investeringarna och glöm inte långsiktigheten!

Artikeln senast granskad: 27 oktober, 2021

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer