Nyheter

Ekonomisk trygghet med buffertsparande hos Avanza

Sparbuffert med Avanza
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Artikeln är sponsrad av Avanza och innehåller samarbetslänkar, detta påverkar inte våra åsikter om deras sparkonton.

I dagens osäkra ekonomiska klimat är det viktigare än någonsin att ha en buffert. En buffert kan hjälpa dig att betala för oväntade utgifter, till exempel om du förlorar jobbet eller blir sjuk.

Exempel: Tänk dig att du förlorar jobbet. Utan en buffert kan du snabbt hamna i ekonomiska svårigheter. Du kanske inte kan betala hyran, räkningarna eller matkostnaderna. Med en buffert har du en ekonomisk trygghet som kan hjälpa dig att överleva tills du hittar ett nytt jobb.

Vad är ett buffertsparande?

Ett buffertsparande är en summa pengar som du har sparad för att täcka oförutsedda utgifter. Det kan handla om allt från ett oväntat tandläkarbesök till en bilreparation eller en arbetslöshet. En buffert ger dig ekonomisk trygghet och kan hjälpa dig att undvika att ta dyra lån eller sälja av sparande som du har sparat till något annat.

Hur stor buffert behöver jag?

Storleken på din buffert beror på din livssituation och dina utgifter. En bra riktlinje är att ha tre till sex månaders utgifter sparat. Om du har en stabil inkomst och låga utgifter kan du kanske nöja dig med en mindre buffert. Om du har en orolig livssituation eller höga utgifter behöver du kanske en större buffert.

Här är ett förslag från oss på hur stor buffert man behöver ha uppdelat på ålder och inkomst:

ÅlderNuvarande inkomstRekommenderad buffert
Under 30 årMindre än 200 000 kr per årMinst 3 månadslöner
Under 30 år200 000 kr – 500 000 kr per årMinst 6 månadslöner
Under 30 årMer än 500 000 kr per årMinst 12 månadslöner
30-50 årMindre än 200 000 kr per årMinst 6 månadslöner
30-50 år200 000 kr – 500 000 kr per årMinst 9 månadslöner
30-50 årMer än 500 000 kr per årMinst 12 månadslöner
Över 50 årMindre än 200 000 kr per årMinst 9 månadslöner
Över 50 år200 000 kr – 500 000 kr per årMinst 12 månadslöner
Över 50 årMer än 500 000 kr per årMinst 18 månadslöner

Det kan många gånger vara så att man behöver en viss summa för kortsiktiga oförutsedda händelser och en annan för mer långsiktiga så som arbetslöshet. Har man till en början inga eller lite sparade pengar bör man försöka spara mer för att kunna klara eventuella ekonomiska svårigheter.

Avanza Sparkonton

Varför Avanza Sparkonto?

Avanza Sparkonto är ett bra alternativ för ditt buffertsparande. Kontot har en hög ränta, fria uttag och insättningsgaranti. Det innebär att du får en bra avkastning på dina pengar, att du kan ta ut dem när du behöver dem och att de är skyddade om banken går i konkurs.

Avanza Sparkontos fördelar

  • Hög ränta: Avanza Sparkonto har en ränta som är över genomsnittet för sparkonton.
  • Fria uttag: Du kan ta ut pengar från kontot när du vill, utan att betala någon uttagsavgift.
  • Insättningsgaranti: Dina pengar är skyddade upp till 1 050 000 kronor om banken skulle gå i konkurs.

Avanzas sparkonto omfattas av statlig insättningsgaranti enligt beslut av Riksgälden, vilket innebär att du är garanterad ersättning om Avanza går i konkurs. Ersättningen gäller för likvider upp till 1 050 000 SEK. Utbetalning sker av Riksgälden inom sju arbetsdagar från att insättningsgarantin trätt in.

Så börjar du spara till en buffert

Det bästa sättet att börja spara till en buffert är att sätta upp ett automatiskt månadssparande. På så sätt slipper du tänka på det och pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto till ditt sparkonto.

Här är några tips för att komma igång

  1. Bestäm hur mycket du vill spara varje månad – Det är viktigt att vara realistisk och sätta upp ett sparmål som du kan nå. En bra start är att spara 10% av din nettolön.
  2. Sätt upp ett automatiskt månadssparande – Det här är det bästa sättet att säkerställa att du faktiskt sparar pengar varje månad. Du kan ställa in överföringen från ditt lönekonto till ditt sparkonto i din internetbank.
  3. Öka ditt sparande gradvis när du har råd – När du har kommit igång med ditt buffertsparande kan du börja öka ditt sparande gradvis. Det är bättre att spara lite varje månad än ingenting alls.

Att komma igång med buffertsparande kan vara svårt, men det är värt det. En buffert ger dig ekonomisk trygghet och kan hjälpa dig att undvika att ta dyra lån eller sälja av sparande som du har sparat till något annat.

För att lära dig mer läs vår artikel om buffertsparande.

Artikeln senast granskad: 15 januari, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer