Sparande

Cannabisaktier – Investera i cannabis 2024

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

En bransch som är populär men samtidigt lite kontroversiell, är cannabisbranschen. Det finns en stor efterfrågan på produkterna både för medicinskt och rekreationellt bruk. På vissa håll är det fullt lagligt med till exempel medicinsk cannabis och det har vuxit fram en stor industri kring det. I den här artikeln tar vi en närmare titt på cannabisaktier!

Vad är cannabisaktier?

Samlingsnamnet cannabisaktier syftar till alla de bolagen är den huvudsakliga delen av verksamheten har att göra med cannabis. Ibland kallas de för ”weed stocks”, eller marijuanaaktier. Det finns lite olika inriktning på denna typ av företag och de förekommer i flera länder. Det finns till exempel bolag som sysslar med:

  • Odling av cannabis.
  • Framställning av läkemedel baserade på cannabis.
  • Att äga cannabis-butiker, så kallade ”dispensaries”.
  • Cannabisprodukter och varumärken inom cannabis.
  • Fastighetsbolag med fokus på lokaler för cannabisodling.

Många av de stora cannabisföretagen finns på den kanadensiska börsen. Dessa kan du investera i hos din nätmäklare. Det är ingen slump att det är just Kanada som blivit stora när det gäller cannabisaktier, utan det beror på att cannabis är lagligt i landet sedan 2018. Många av de kanadensiska cannabisaktierna finns noterade både på börsen i Kanada och i USA.

De bästa cannabisaktierna du kan köpa i Sverige 2024

Siffrorna i tabellen är hämtade från Avanzas hemsida och hämtades 2022-10-07

Vilka är de största cannabisaktierna?

Några av de största cannabisbolagen som du kan köpa aktier i är:

Samtliga av dessa bolag har ett börsvärde på flera miljarder dollar.

Cannabisaktier i Norden

Det är svårare att hitta cannabisaktier på börsen i Sverige och i Norden. Ett svenskt bolag med en verksamhet som åtminstone är relaterad är Heliospectra. Aktien handlas på First North Stockholm. De utvecklar lampor och belysning som används specifikt inom växthusmarknaden. En del av deras stora kunder är av naturliga skäl cannabisbolag, även om de givetvis har kunder inom flera områden när det gäller odling.

I Danmark hittar vi bolaget Stenocare som är verksamma inom medicinsk cannabis. De sysslar med försäljning av cannabisolja för medicinskt bruk på framförallt den danska marknaden. I just Danmark inleddes 2018 ett fyraårigt pilotprogram för att testa och utvärdera cannabis funktion och effekt som medicin.

Är cannabisaktier en bra investering?

Om du tror att fler länder kommer att följa Kanadas väg och öppna upp för legalisering, antingen av medicinsk cannabis, eller för preparatet överlag, så är framtiden för cannabisaktier förmodligen ljus. Det finns en stor efterfrågan och den totala marknaden för cannabisprodukter är väldigt stor. Om detta sker så är cannabisaktier med stor sannolikhet en bra investering.

Samtidigt finns en baksida av detta, med en hel del risker när det gäller cannabisaktier. Om fler länder tvärtom skulle börja med ännu hårdare regleringar kring cannabis, och om Kanada och de amerikanska stater där cannabis är tillåtet, skulle införa fler förbud, så skulle det istället se mörkare ut. Mycket av framtiden för cannabisaktier hänger på politiska beslut. Stora förändringar kan ske på kort tid, så det är klokt att betrakta cannabisaktier som en ganska riskfylld investering.

En annan aspekt som är värd att fundera över, är hur marknaden skulle påverkas av en eventuell bredare global legalisering. Hittills har Kanada legat i framkant och de flesta stora cannabisföretag har sin verksamhet där. Men om andra länder skulle få möjlighet att producera inhemsk cannabis så kanske dessa stora bolag istället skulle tappa marknadsandelar.

Vilka cannabisaktier är den bästa investeringen?

Cannabisbranschen är fortfarande relativt ny och det finns inte så jättemycket historik att gå på när det gäller just cannabisaktier. Men det är som alltid framtiden som avgör vilka aktier som kommer att vara den bästa investeringen. Här är några av de aktier som ser ut att ha stor potential när det gäller förmågan att skapa intäkter från sin verksamhet:

High Tide Inc driver en butikskedja med cannabisrelaterad verksamhet i Kanada. Dessutom har de egen produktion, grossistverksamhet och internationell försäljning av cannabistillbehör. De har visat fin tillväxt både när det gäller omsättning och vinst och kan vara en intressant kandidat i en portfölj med cannabisaktier.

Aurora Cannabis Inc är en stor producent av cannabisprodukter, både till medicinska patienter och för privat konsumtion. De äger en mängd olika medicinska produkter och varumärken inom cannabis. De är en ledande internationell aktör inom cannabisbranschen. De har ökat sin omsättning enormt genom åren och är på god väg att nå lönsamhet för verksamheten. En intressant storspelare på cannabismarknaden helt enkelt.

Charlotte’s Web Holdings Inc är en marknadsledande aktör inom hälsoprodukter baserade på cannabis, eller hampa. Produkterna kallas för CBD och är en typ av olja som konsumeras för dess hälsoeffekter. Företaget har haft en stark tillväxt de senaste åren, även om det stannade av något, år 2020. Företaget har dels försäljning via e-handel, men även representation i över 22 000 fysiska butiker. CBD-olja är mindre kontroversiellt än cannabis överlag eftersom det inte ger någon berusande effekt.

Vad är Marijuana Index?

The North American Marijuana Index är ett aktieindex som följer de ledande cannabisbolagens utveckling i USA och Kanada.

Indexet har funnits sedan 2015 och justeras kvartalsvis. För att vara med i Marijuana Index behöver ett bolag ha en affärsmodell som till minst 50% kretsar kring den lagliga cannabisindustrin. Med på listan finns bolag från både små och stora börslistningar i USA och Kanada, men de måste ha ett börsvärde på minst 150 miljoner dollar.

The North American Marijuana Index drivs av bolaget ManifestSeven, som i sin tur är ett börsnoterat bolag med bred verksamhet med bland annat försäljning och distribution av cannabis i Nordamerika.

Hur investerar man i cannabisindustrin?

Det lättaste sättet att investera om du tror på cannabisindustrin, är genom att köpa aktier i något, eller några av de börsnoterade cannabisbolagen. Antingen väljer du ut något bolag som du tror särskilt starkt på, eller så bygger du upp en portfölj av flera olika bolag. På så sätt sänker du även risken. Ju fler bolag du väljer, desto mer blir det en investering i branschen som helhet, och mindre av en spekulation i ett enskilt bolags framgång.

Det finns även en börshandlad fond som heter Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF. Den avser att följa utvecklingen hos North American Marijuana Index. Tyvärr går det inte längre handla ETF:er från Nordamerika som kund hos svenska banker, på grund av EU-regler som infördes 2018. Men du kan om du vill själv försöka bygga en portfölj av de aktier som ingår i Marijuana Index och få en liknande utveckling.

Sammanfattning

  • Cannabisbranschen är stor och många av de marknadsledande bolagen kan du köpa aktier i på den kanadensiska börsen.
  • Cannabisaktier kan vara en intressant investering, då det finns en stor marknad med hög efterfrågan på produkterna.
  • Det kan samtidigt vara en riskfylld investering då det ständigt är en osäkerhet kring lagar och regler för denna typ av preparat.
  • Du kan handla aktier i de flesta stora cannabisbolagen hos din bank eller mäklare i Sverige. De flesta är noterade i Nordamerika, men det finns ett par alternativ även här i Norden.

Artikeln senast granskad: 13 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer