Sparande

ETF – Bästa börshandlade fonderna 2024

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Börshandlade fonder är ett sätt att kunna komma åt innehav som annars kan vara svårtillgängliga. De kan handlas snabbt och smidigt över börsen och hållas på till exempel ett ISK eller en kapitalförsäkring. Här går vi igenom vad en börshandlad fond är och tittar på några av de bästa fonderna som finns på marknaden just nu!

Vad är en börshandlad fond (ETF)?

Förkortningen ETF står för Exchange Traded Fund, vilket på svenska kort och gott blir börshandlad fond. Det är en fond, men den skiljer sig från andra fonder genom att den handlas på börs, precis som en aktie under börsens normala öppettider.

Bästa börshandlade fonderna 2024

Det är svårt att spekulera i exakt vilka ETF:er som kommer att gå bäst framåt. Det vi kan göra är att fundera över vilka branscher vi tror på och vilka börshandlade fonder som kan vara lämpliga kandidater att bli vinnare.

Vi kan även titta på historiken för börshandlade fonder och se vilka som har gått bäst under det senaste året. Här är några av de bästa börshandlade fonderna om vi tittar 1 år tillbaka i tiden (skrivet den 18 januari 2021):

Siffrorna som används i tabellen nedan är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-10-10.

Vi kan se att det är en ganska stor blandning på de börshandlade fondernas inriktning när det gäller vinnarna. Men gemensamma nämnare som går att identifiera är till exempel:

  • Grön energi / Clean Tech
  • Datorspel / E-sport
  • Data / Teknik

Om dessa trender kommer att fortsätta finns det eventuellt potential för flera av dessa ETF:er att fortsätta prestera även kommande period. Det är dock viktigt att komma ihåg att den historiska avkastningen inte säger något om framtiden och det är klokt att grunda sina beslut i mer än bara att titta på fondernas historik. Kom även ihåg att investeringar alltid innebär en risk och det kan vara en bra idé att sprida riskerna genom att placera pengarna i flera olika innehav.

Vilka fördelar finns det med börshandlade fonder?

Jämfört med traditionella fonder kan några fördelar med just ETF:er vara att:

  • Pris – börshandlade fonder ofta är billigare i förvaltningsavgift.
  • Tillgänglighet – ETF:er handlas snabbt där du kan köpa och sälja fonden under samma dag om du så önskar.
  • Utbud – Med börshandlade fonder kan du komma åt marknader som kan vara svåra att få exponering mot annars.

Vilka nackdelar finns med börshandlade fonder?

Det finns några eventuella nackdelar med börshandlade fonder som är bra att känna till, till exempel:

  • Avgifter – Fonderna handlas ofta till courtage från banken och en administrativ avgift från emittenten.
  • Spread – Precis som vid all börshandel finns en spread, en skillnad i pris mellan köp- och sälj. Det kan variera hur stor spreaden är för olika ETF:er, vilket är bra att hålla koll på.
  • Motpartsrisk – Om emittenten för den börshandlade produkten skulle gå i konkurs löper du en risk att förlora ditt investerade kapital.

Vilka börshandlade fonder är populärast i Sverige?

Ett av de mest populära fondbolagen när det gäller ETF:er i Sverige är XACT. Det är ett varumärke som förvaltas under Handelsbanken Fonder och är Nordens största utgivare av ETF:er.

Några av deras populäraste fonder är:

  • XACT Norden Högutdelande – Investerar i en mängd nordiska välkända bolag såsom Telia, Axfood, Orkla och Investor. Fonden delar även ut pengar, vanligtvis i maj och september.
  • XACT Sverige – Börshandlad indexfond med Svanenmärkning. Den är avsedd att följa SIX Sweden ESG Selection Index GI, genom att investera i stora och medelstora svenska bolag.
  • XACT Svenska Småbolag – Också en indexfond som följer index Solactive ISS ESG Screened Sweden Small Cap Tradable Index. Det innebär att denna ETF följer omkring 100 av de mest likvida aktierna som finns på marknaden för småbolag i Sverige.

Förutom XACT:s börshandlade fonder är några andra populära ETF:er bland svenska investerare:

  • Baltic Horizon Fund – Fond med ursprung i Estland som investerar i fastigheter runt om i Baltikum.
  • iShares MSCI Japan UCITS ETF USD – En diversifierad portfölj med bolag noterade i Japan, till exempel Toyota, Softbank Group, Sony och Nintendo.
  • SBF Bostad A – Svensk fastighetsfond som då och då kommer med nyemissioner som ger nya investerare möjlighet att investera i bolagets A-aktie. Sparalternativ för den som vill få exponering mot svenska hyresfastigheter runt om i landet.

Hur mycket kan man tjäna på en ETF?

Precis som för andra investeringar såsom aktier och fonder, finns inget tak för hur mycket ett innehav kan öka i värde. Men samtidigt finns heller ingen garanti för att investeringen är lönsam, det finns även ETF:er som går ner i värde.

Det finns börshandlade fonder som följer olika index, till exempel globala index, amerikanska S&P 500, med mera. Även om det inte finns några garantier så kan vi anta att dessa kommer att ge någon form av genomsnitt för börsen överlag.

Både avkastningen för Stockholmsbörsen och för det amerikanska indexet S&P 500 har över längre tidsperioder på över 20 år legat omkring 8 procent. Ibland lite mer, ibland lite mindre beroende på vilka tidsperioder vi tittar på. Det är dock viktigt att förstå att detta är ett snitt mätt över en längre period och att avkastningen från år till år varierar väldigt mycket.

Om vi istället för indexfonder väljer att tittade på mer nischade fonder, såsom ETF:er inom segmentet Grön energi / Clean Tech hittar vi andra resultat. De bästa fonderna har under det senaste året gett en avkastning på över 100 procent. Vanligtvis så innebär nischade fonder såklart en högre risk och ett dåligt år för en sådan fond skulle förmodligen kunna bli sämre än ett dåligt år för index. Så det gäller att vara medveten om risken och välja sina fonder med omsorg.

ETF:er med hävstång

Förutom vanliga börshandlade fonder som ger exponering mot till exempel aktieindex, finns även en typ av börshandlade fonder med så kallad hävstång. Några populära sådana är:

XACT Bull 2 – En ETF som har en hävstång på 2x mot underliggande index OMX Stockholm 30 GI. I sin enkelhet innebär detta att om Stockholmsbörsen stiger 2 procent, kommer denna ETF att stiga 4 procent.

XACT Bear 2 – Denna ETF fungerar likadant som ovanstående, med skillnaden att denna fungerar i omvänd riktning. Det vill säga om börsen stiger 2 procent, kommer denna fond att sjunka med 4 procent. En ETF med riktning Bear stiger istället om underliggande index sjunker.

Viktigt att tänka på är att det vanligtvis inte är rekommenderat att hålla börshandlade produkter med hävstång över flera dagar, eftersom det då över tid sker en viss urholkningseffekt. Detta beror på att hävstången nollställs varje dag och de dagar produkten förlorar i värde, kommer vinsten att bli mindre nästa gång den ökar i värde. Varje dag ”urholkas” värdet av investeringen. Därför rekommenderas ofta att använda den typ av produkter för ytterst kortsiktiga investeringar.

Vanliga frågor och svar

För att kunna handla ETF:er behöver du ett konto som går att handla på börsen med. Ett aktie- och fondkonto, ett ISK eller en kapitalförsäkring hos de flesta banker fungerar även att handla ETF:er på.

Innan du börjar handla med ETF:er kan du behöva göra ett kort test hos din bank. Detta är på grund av krav från Lagen om värdepappershandel, och är till för att säkerställa att du förstår produkten du handlar med. Slutligen behöver du pengar att handla för. ETF:er handlas precis som aktier över en börs.

Det finns några olika avgifter att ha koll på när du ska handla ETF:er:

  • Courtage – Precis som för aktier handlas en ETF till courtage för köp och sälj.
  • Förvaltningsavgift – En ETF har ofta en förvaltningsavgift som delas upp över ett år, precis som en vanlig fond.
  • Växlingsavgift – Om ETF:en handlas i en annan valuta tillkommer ofta en växlingsavgift mellan valutorna.

En ETF beskattas som en vanlig fond. Hur det ska deklareras beror på vilken typ av konto du har din ETF på. Om du har den på ett ISK eller en kapitalförsäkring behöver du inte själv deklarera ditt innehav. Om du har en ETF på en aktie- och fonddepå ska du deklarera vinsten vid försäljning på bilaga K4 i din deklaration.

Artikeln senast granskad: 12 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer