Sparande

Daytrading – Så kommer du igång som daytrader i Sverige 2024

Daytrading
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det finns flera sätt att handla med aktier och andra värdepapper. Vissa personer är långsiktiga värdeinvesterare, medan andra letar efter snabba affärer och avslut. Inom daytrading fokuserar man på det sistnämnda. Daytrading innebär värdepappershandel med väldigt kort tidshorisont. Som namnet avslöjar, försöker en daytrader oftast påbörja och avsluta sin handel inom en och samma handelsdag, innan börsen stänger.

Ett annat liknande sätt att handla med värdepapper, är så kallad swingtrading. Vid en sådan strategi håller man oftast sin position en längre tid: dagar, månader eller år, med syftet att ta hem vinsten vid ett visst tillfälle.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Hur fungerar daytrading?

En daytrader kan handla med i stort sett alla former av värdepapper. Aktier, terminer eller optioner är vanliga instrument för en daytrader. Även handel med valutor, så kallad forex trading, är vanligt i tradingvärlden. En annan typ av instrument som ofta används för trading är så kallade CFD:er. Det innebär att man handlar med olika derivat som gör det möjligt att spekulera i både uppgång och nedgång på olika marknader, utan att man behöver köpa och äga den underliggande tillgången. På senare tid har det även blivit allt mer populärt att daytrada med virtuella valutor, så kallade kryptovalutor.

Eftersom en daytrader vill kunna öppna och stänga sin position under en kort tidsperiod, är likviditet en viktig gemensam nämnare för alla instrument som används inom daytrading.

För att komma igång krävs det att konto hos en aktiemäklare:

Vad menas med likviditet?

När man talar om likviditet i samband med handel, till exempel på börsen, så syftar man på hur stor omsättning en tillgång har. Om det finns många köpare och säljare, och många affärer som går till avslut, har tillgången hög likviditet. Detta är viktigt för daytraders eftersom de vill kunna sälja en tillgång, eller avsluta sin position vid vilket tillfälle som helst.

Samtidigt kan det finnas tillfällen då en låg likviditet är gynnsam för den som sysslar med trading. När likviditeten är låg uppstår en större skillnad mellan rådande köp- och säljkurs för ett värdepapper. Denna skillnad kallas för spread. Vissa traders gillar att utnyttja de lägen som kan uppstå med en stor spread.

Olika strategier

Daytraders kan som sagt handla med olika typer av instrument, men det finns även en mängd olika strategier inom daytrading. Vissa fokuserar på att köpa till exempel aktier på nyheter, såsom kvartalsrapporter, och försöka tjäna på en snabb uppgång. Andra inriktar sig istället på att försöka fånga aktier som verkar vara på väg att korrigeras nedåt på börsen och tar en så kallad kort position, alltså en spekulation på nedgång.

Skillnaden mellan en amatör och ett proffs när det gäller daytrading, är många gånger proffsets förmåga att vara kylig i sina affärer. Ett proffs vet exakt vilket läge som är gynnsamt, och om läget inte infinner sig, blir det ingen trade. För att kunna ha en edge mot marknaden behöver en trader ha en färdig strategi och hålla sig till den. Det är ett vanligt misstag hos amatörer att de ger sig in i för många affärer, eftersom det är svårt att vara tålmodig och bara titta på medan handel pågår på marknaden.

Stop Loss

Daytraders brukar i regel sätta upp förbestämda nivåer för när det är köp- eller säljläge för en aktie, eller annat instrument. En stop loss innebär att du ställer in vid vilken nivå du vill köpa eller sälja och avslutet sker automatisk vid angiven nivå. Stop loss är ett måste för att kunna begränsa dina förluster, och för att säkerställa att du kan ta hem vinsten när det är dags.

Backtesting

Daytraders brukar ofta lägga tid på att pröva sina hypoteser och strategier innan de omsätter dessa i verkligheten. Det innebär vanligtvis att en trader applicerar en viss strategi och prövar den på stora mängder data i ett datorprogram. Det är det som kallas för backtesting. På så vis går det att se om en viss typ av strategi hade fungerat till exempel på börsen under tidigare år. Det kan handla om att utgå från en viss typ av teknisk signal, såsom när en aktie gått haft en snabb uppgång tätt följd av lika stor nedgång. Den tekniska analysen som används inom trading går ut på att upptäcka olika mönster i hur tillgångar handlas. Backtesting gör det möjligt att testa om en strategi för att handla enligt dessa mönster är lönsam eller ej.

Fundamental analys

Vissa traders använder fundamental analys för att göra vinster på kortsiktig handel. Vissa daytraders inriktar sig på att handla med aktier efter nyheter om enskilda bolag, eller på rapporter. Genom att ha koll på en viss bransch, eller vissa aktier kan duktiga traders utveckla en känsla för hur aktierna brukar bete sig vid särskilda händelser. På så sätt går det att tjäna pengar på att förutspå hur marknaden kommer att reagera på nyheter som rör fundamentala faktorer hos bolag.

Det finns givetvis en mängd olika strategier, varav många är väldigt avancerade och har utvecklats av daytraders över lång tid. Erfarenhet är en viktig nyckel till framgång i tradingbranschen.

Tradingpsykologi

All typ av trading innehåller en hel del moment av psykologi. Marknaden beter sig inte alltid rationellt och det är lätt att drabbas av starka känslor när pengar står på spel. Just för att inte göra misstag baserade på psykologiska faktorer, som att vilja vinna tillbaks pengar snabbt på en förlorande trade, brukar traders sätta upp regler på förhand för hur de sköter sin handel. Stop loss är ett exempel som de allra flesta använder i alla sina trades.

För att bli framgångsrik som trader kommer du att behöva bemästra din egen psykologi. Det gäller att se sin trading som ett långsiktigt spel och inte lägga för stor vikt vid en enskild trade. Det finns ingen trader som inte går med förlust i vissa affärer, trades kan gå snett, men det gäller att hålla sina förluster begränsade, precis lika mycket som det gäller att maximera sina vinster.

Håll koll på avgifter och kostnaderna i din handel

Den som handlar på börsen, med valutor, eller olika typer av finansiella instrument, kommer att behöva stå ut med en hel del olika avgifter. Dessa avgifter kan förekomma inom trading:

  • Courtage – Mäklaren som sköter handeln, både på köp- och säljsidan tar en avgift som kallas courtage. Prisnivåerna varierar beroende på hur stora summor du handlar för.
  • Slippage – Det är vanligt i till exempel valutahandel att en order inte alltid hinner slutföras till exakt det pris du la din köp- eller säljorder. Då kan din order istället gå igenom till ett pris som skiljer sig lite grann från det belopp du hade angett. Detta kallas för slippage och är särskilt vanligt vid händelser som orsakar kraftiga rörelser på marknaden.
  • Skatt – Du kommer att behöva betala skatt i någon form för ditt kapital, eller dina vinster. Skatten ser olika ut beroende på vilken typ av depå du använder för din handel. Om du använder ISK eller kapitalförsäkring, betalar du en skatt på ditt kapital, medan du i andra typer av depåer oftast behöver skatta på vinsten, med vissa avdrag för dina förluster.
  • Valutaavgifter – För den som handlar med värdepapper i olika valutor brukar mäklaren ta ut en viss avgift för växling mellan valutorna.

Dessa kostnader är svåra att undvika. Det finns andra kostnader och investeringar som kan tillkomma för den som är seriös med sin trading, eller för den som är ute efter att lära sig mer.

  • Mjukvara och tillgång till data – Det finns många hjälpprogram som underlättar trading och olika typer av program för data och dataanalys som kan vara nödvändiga för den seriöse tradern.
  • Litteratur och kurser – Många som håller på att lära sig trading lägger en hel del tid på att läsa och studera hantverket. Det finns många kurser inom daytrading, både riktade mot nybörjare och mot mer avancerade traders.

Hur mycket pengar behövs för daytrading?

Om du bara vill prova på daytrading krävs inte särskilt stora summor för att komma igång. Rent teoretiskt går det att börja handla med bara några tusenlappar i kapital. Det är dock svårt att göra några större summor i vinst på den nivån. För att kunna komma igång mer seriöst kan ett kapital på någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor vara nödvändigt. Det beror förstås på en mängd olika faktorer, till exempel hur stor risk du vill ta, samt huruvida du tänker jobba med belåning.

För den som sysslar med daytrading på heltid är det rekommenderat att ha större kapital än så, och en buffert för att kunna klara levnadskostnaderna under sämre perioder på jobbet. En vanlig rekommendation är att ingen enskild trade får överstiga 1% av din portföljs värde. Det kräver disciplin att vara en professionell daytrader och det gäller hela tiden att begränsa sina risker för att överleva på marknaden i det långa loppet.

Hur mycket kan man tjäna på daytrading?

Hur mycket som går att tjäna är förstås väldigt beroende av hur stort kapital du är villig att investera i din trading. För den som handlar med riktigt stora belopp kan en dagsvinst överstiga 100 000 kronor. Men för de flesta traders kommer summorna sannolikt att vara betydligt mindre än så. Det är också viktigt att förstå att även de bästa av daytraders kommer att ha dåliga dagar, där resultatet när börsen stänger ligger på minus.

En rimlig uppskattning för duktig trader med ett kapital på 500 000 kronor, som håller sin risk på relativt låg nivå, är ett månadsresultat på kanske 50 000 kronor före skatt. Det förutsätter att tradern har handlat smart och disciplinerat hela månaden, och avslutat sina förlorande trades i tid.

Detta är dock bara ett teoretiskt exempel och det kan skilja sig enormt från person till person hur mycket en trader kan tjäna. Faktorer som risknivå, startkapital, skicklighetsnivå, marknadsförhållanden och så vidare kommer att spela stor roll för hur mycket som går att tjäna på daytrading.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Artikeln senast granskad: 13 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer