Sparande

Swingtrading – Så kommer du igång som swingtrader 2024

Swingtrading
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Swingtrading är ett begrepp inom aktiehandeln som det kan vara bra att känna till. Därför ska vi idag gå igenom vad det är, lite olika metoder och mycket annat som du behöver veta om swingtrading.

Vad är swingtrading?

Swingtrading är ett sätt att handla aktier på. Det är faktiskt ett av de vanligaste sätten att handla aktier på och det ökar i popularitet för var dag som går. Det handlar om snabba aktieköp. För det mesta håller du bara en aktie i några få dagar innan du säljer igen. Ibland kan det dock vara klokt att hålla en aktie i några veckor.

För att komma igång krävs det att konto hos en aktiemäklare.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

En swingtrader använder sig av olika former av analyser för att kunna se när det är ett bra tillfälle att sälja eller att köpa. Dessa analyser låter dem göra en kvalificerad gissning för hur aktien kommer att röra sig i den nära framtiden.

För vem passar swingtrading?

Swingtrading passar bra för nästan alla, både nybörjare och experter inom börsen. Den stora fördelen med denna metod av trading är att du kan ha kvar ditt vanliga jobb. Swingtrading kan bli en hobby som du gör på din fritid. Ofta behövs inte mycket mer än 15–20 minuters jobb varje dag för att hålla koll på dina investeringar.

En annan anledning till att det passar bra för nybörjare är att du kan börja med små summor och sakta arbeta dig uppåt. Du behöver alltså inget stort kapital för att sätta igång och eftersom summorna är små blir risken också mindre. Detta är en av de stora anledningarna till att swingtrading har blivit riktigt populärt.

Hur börjar jag med swingtrading?

Swingtrading är ett mycket bra sätt att få lite erfarenhet av börsen. Det är nämligen mycket enklare än andra metoder till exempel daytrading.

Detta då du håller aktierna längre än bara en enda dag. Dessutom är det väldigt enkelt att komma igång. Hitta bara en aktiemäklare som du gillar och lägg en order på ett aktieköp. Sen säljer du när du tror att tiden är rätt.

För att veta exakt när tiden är rätt finns det många olika strategier som du kan följa. Det är dessa som låter dig göra bra gissningar för att se hur en aktie kommer att röra sig i framtiden.

Nu ska vi kolla lite närmare på de olika metoderna som du kan använda dig av.

Mean reversion

Det här är en av dem allra enklaste metoderna att komma igång med. Du tittar på en aktie och sen antar du att den kommer att återgå till sitt medelvärde efter en rörelse upp eller ner. Har aktien sjunkit är det därför troligt att den kommer att återgå till sitt medelvärde efter ett kortare tag. Med detta i åtanke kan du sedan enkelt investera.

Detta kan även kallas för jämnviktspendling.

News Plays

Här handlar du efter nyheterna. Om en aktie till exempel får en bra nyhet kan det vara en bra idé att investera. Om en aktie istället fallit av en eller annan anledning och du anser att marknaden har överreagerat kan det också vara en bra idé att investera.

Du tittar bara på nyheterna och försöker att handla efter det som du får lära dig.

Teknisk analys

Här använder du flera olika identifikationer för att försöka förutsäga hur en aktie kommer att röra sig i framtiden. Du kan till exempel använda dig av olika diagram för att se hur aktien historisk har rört sig. Med hjälp av detta kan du sen identifiera olika mönster och med hjälp av detta göra kvalificerade gissningar. Du kan även titta på saker som motstånd, stöd och andra formationer som kan bli synliga i olika diagram.

Detta är en metod som inte bara används i swingtrading utan också i många andra trading strategier. Detta kan därför vara en väldigt bra metod att lära dig för framtiden om du vill fortsätta med trading.

Momentum

Det är här du väljer en stark aktie som har en stark rörelse i något håll och köper in dig. Denna rörelse håller för det mesta bara i sig i någon dag, kanske i två eller tre dagar.

När rörelsen sen börjar sakta ner och övergår till mer normala nivåer säljer du och tjänar förhoppningsvis bra med pengar.

Sektor trading

Här är det viktigt att du känner till lite om börsen. Du behöver nämligen veta vilken sektor inom börsen som just nu är starkast. Efter att du identifierat vilken sektor som just nu är ovanligt stark vet du att du här kan hitta bra aktier att investera i.

Baktanken bakom detta är att det blir lättare att tjäna pengar när du jobbar inom den rätta sektorn.

Teknisk fundamenta trading

Detta är en kombination av två olika metoder, teknisk analys och fundamental analys. Teknisk analys använder du för att bedöma din risk, samt när du ska investera och sälja för att få högst vinst.

Fundamental analys använder du istället för att hitta rätt aktier att investera i. Det kan vara en bra idé att känna till hur båda dessa metoder fungerar innan du testar att kombinera dem.

Trendföljande

Här satsar du på att en aktie kommer att följa sin tidigare trend. Om den stigit stark satsar du alltså på att den kommer fortsätta stiga starkt även i framtiden.

Detta kan du få riktigt bra resultat med, speciellt då du bara ska ha aktierna under en kortare tid. Det betyder att trenden sannolikt inte hinner vända.

Gaps

Här letar du efter aktier som lämnat någon form av ett gap efter sig. Detta brukar synas i form av ett hopp i pris mellan två dagar. Med hjälp av detta kan du använda dig av många intressanta strategier för att tjäna bra med pengar.

Självklart kan detta gap vara både uppåt och neråt i pris.

Breakouts

Ibland gör en aktie en s.k. ”breakout”. Det betyder att aktien stiger till en ny högstanivå som den inte har nått tidigare. Här kan du då handla och försöka tjäna pengar.

Du bör dock vara försiktig eftersom detta självklart inte fungerar på alla aktier och på alla marknader.

Pairs trading

Här satsar du på att två aktier inom samma sektor kommer att följa varandra någorlunda under ett tag. När du ser att en av aktierna inte längre följer den andra, det är då du ska slå till. Du köper den svagare av dem två aktierna och väntar sedan tills dem börjar följa varandra igen. Det är då du vill sälja.

Detta är en väldigt effektiv metod inom swingtrading.

Risker

Vi kan inte skriva en hel artikel om swingtrading utan att nämna riskerna. Aktiemarknaden är iförutsägbar, ibland kan den röra sig tvärtemot vad alla förväntar sig.

  • Råd att förlora – Någon gång under din karriär kan du vara säker på att förlora pengar, så enkelt är det bara. Du måste därför vara förberedd på detta och bara investera pengar som du faktiskt har råd att förlora. Det är den taktiken som skiljer en misslyckad trader från en lyckad.
  • Mer riskfyllt – Innan du startar med swingtrading bör du också känna till att det är mer riskfyllt än långsiktiga investeringar. Det beror på att aktiemarknaden generellt stiger om man tittar långsiktigt. Med en kortare tidsplan, som swingtrading, är det däremot mycket svårare att säga hur aktierna kommer att röra sig.

Det är just därför swingtrading kan vara ganska svårt att faktiskt bli riktigt duktig på.

Finns det kurser?

Det gör det! Det finns många riktigt duktiga swingtraders i Sverige och i resten av världen. Många av dessa erbjuder faktiskt kurser där de lär dig att själv bli en duktig swingtrader och lyckas på börsmarknaden. Tänk dock på att många av dessa kurser inte är seriösa utan bara försöker lura dig på pengar. Kolla alltid upp vem det är som erbjuder kursen och vem den personen faktiskt är. Om du inte hittar någon information om person i fråga är det sannolikt ingen seriös kurs.

Tänk också på vad du vill få ut av kursen. Det finns kurser för absoluta nybörjare och för dem som är lite mer avancerade. Välj inte en kurs som är för avancerad för dig men välj inte heller en som är för enkel. Läs vad andra har skrivit om kursen så kan du få en idé om hur avancerad eller enkel den faktiskt är. Där kan du också läsa vad andra människor tyckte, om de anser att kursen är värd pengarna.

Gratis kurser

Självklart finns det också gratis kurser för dig som vill lära dig swingtrading. YouTube är en väldigt bra källa till extremt mycket information på ämnet där du kan lära dig helt gratis. Du behöver alltså inte spendera ett enda öre innan du faktiskt börjar investera.

Det är riktigt bra, speciellt för dig som inte är helt säker på om swingtrading är rätt för dig eller inte och vill ha lite mer information innan du bestämmer dig.

Välj rätt mäklare

När du sätter igång med swingtrading måste du se till att välja rätt mäklare som passar bäst för just dig. Det är främst två saker som du bör kolla på. Deras courtage och deras utbud av aktier. Du vill självklart ha en mäklare med ett lågt courtage men du måste samtidigt se till att de har ett ordentligt utbud.

Courtage är viktigt eftersom dessa avgifter snabbt kan bli dyra när du gör många affärer under en kort tid. Utbud är också väldigt viktigt eftersom du vill kunna investera i en stor variation av aktier, vart än du hittar en möjlighet vill du självklart kunna investera dina pengar. Därför är ett stort utbud nästan ännu viktigare än ett lågt courtage vid swingtrading. Vi kan inte avgöra vad som är viktigast för dig.

För att hitta den bästa mäklaren får du jämför många olika och titta på deras courtage samt utbud. Sen får du bestämma dig för vilken som passar bäst för just dig.

Stressa dock inte upp dig allt för mycket kring detta val. Om du i framtiden inte är helt nöjd är det bara att byta mäklare till en som passar bättre. Med internet och dagens teknik är det faktiskt riktigt enkelt.

Vilka fördelar finns det med swingtrading?

Det finns otroligt många fördelar med att använda sig av swingtrading jämte många andra metoder som finns på börsen. Den största är utan tvekan tröskeln för att sätta igång. Den är nämligen väldigt liten.

Du kan snabbt lära dig allt du behöver veta för att komma igång och du behöver inte särskilt mycket pengar för att kunna få bra avkastning.

Mycket variation

En annan stor fördel är att det finns mycket variation inom swingtrading. Du kan till exempel byta mellan olika strategier inom swingtrading för att hitta den som hittar den som bäst för just dig. Om du någonsin tröttnar och tycker att swingtrading börjar bli enformigt kan du bara byta strategi för att testa något nytt. Detta kan du också göra för att försöka öka din vinst. Om du märker att en specifik strategi inte fungerar särskilt bra för dig just nu kan du bara byta och testa en annan.

Bra ingång

Swingtrading är en bra ingång till börsen. När du lärt dig swingtrading ordentligt kan du lätt bygga på detta och lära dig daytrading eller någon annan populär metod. Det är också en bra metod att kunna om du i framtiden vill börja investera mer långsiktigt. Swingtrading hjälper dig nämligen att identifiera bra aktier som kan komma att växa i framtiden. Dessa aktier har ofta potential att växa även på längre sikt.

Ingen gräns för vinst

Detta gäller egentligen för alla metoder du använder för investering på aktiemarknaden. Det finns ingen gräns för hur mycket pengar du kan tjäna. Det handlar helt om hur duktig du blir på att identifiera bra tillfällen att köpa och sälja och bra aktier att faktiskt investera i.

Det finns verkligen ingen övre gräns, det är bara du som sätter gränserna för dig själv. Blir du riktigt duktig finns det faktiskt en möjlighet att du kan säga upp dig från ditt jobb och enbart leva på swingtrading. Vänta dock med detta innan du är helt säker på att faktiskt kan försörja dig på din trading – Annars är det lätt att stressa upp sig och göra dåliga val.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Artikeln senast granskad: 14 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer