Sparande

Flytta värdepapper – Så här flyttar du aktier och fonder

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om du skaffat konto hos en ny mäklare kanske du också vill flytta över dina befintliga värdepapper och samla allt på samma ställe. Det ger dig bättre överblick över dina innehav och du kan även få portföljrapporter för att se sammanställningar över hur portföljen presterar. Dessutom blir det enklare att sälja, då du slipper betala courtage på flera ställen.

Kort sagt finns det många fördelar med att flytta och samla dina värdepapper. I den här artikeln går vi igenom exakt hur det går till och vad som kan vara bra att tänka på när du gör en värdepappersflytt.

Så här flyttar du aktier till Avanza

Avanza har gjort det väldigt enkelt att flytta över dina värdepapper till ditt konto. Så här gör du i några enkla steg:

1. Logga in på Avanza (eller registrera dig och skapa konto)

Om du redan har ett konto på Avanza loggar du in. Annars kan du enkelt skapa ett nytt konto på bara några minuter med hjälp av BankID.

2. Gå in på ”Min ekonomi”

Där kan du se dina olika konton, till exempel ditt ISK eller kapitalförsäkring. Här gör du även till exempel insättning, uttag med mera.

3. Välj ”Översikt”

Vanligtvis står du redan på ”Översikt” när du kommer in, då ser du alla dina konton och lite information om kommande händelser med mera.

4. Gå vidare till ”Alla alternativ”

Till höger på skärmen (där du även kan välja ”sätt in pengar” med mera) finns en liten knapp där det står ”alla alternativ”. När du klickar på den öppnas en flik med en mängd olika valmöjligheter.

5. Välj ”Flytta hit värdepapper”

Här väljer du vilken bank du vill flytta från. Här hittar du även svaren på många vanliga frågor och kan läsa matnyttig information kring vad som händer när du väljer att flytta dina värdepapper. För att kunna genomföra en värdepappersflytt på det här viset gäller att du:

 • Är en privatperson
 • Är över 18 år

Om du är minderårig eller ska göra flytten för ett företags räkning finns det ett par blanketter som behöver fyllas i.

Om du flyttar från ett ISK på en bank till ett ISK på Avanza, är processen väldigt enkel och innebär inte några skattemässiga bekymmer. Däremot om du vill flytta till exempel från en aktiedepå hos en bank till ett ISK på Avanza så blir det tyvärr lite krångligare. Då kommer Avanza behöva först flytta dina aktier till en aktiedepå på sin plattform, och sedan föra över dem till ett ISK. Längs vägen så räknas detta som försäljning av aktier och du kommer behöva betala vinstskatt på dina vinster i aktierna från aktiedepån. Men detta är oundvikligt när du vill flytta aktier ut från en aktiedepå.

Så här flyttar du aktier till Nordnet

Även att flytta aktier till Nordnet är enkelt och så här går det till:

1.  Logga in på Nordnet (eller registrera dig och skapa konto)

Oavsett om du redan är kund hos Nordnet, eller vill registrera dig som ny kund, är det en väldigt enkel process att flytta pengarna dit. Du kan skapa ett nytt konto på bara ett par minuter med hjälp av ditt BankID.

2. Gå till ”Tjänster” och klicka på ”Flytta till Nordnet”

Uppe i menyn finns det ett val som heter ”Tjänster”. Under det finns en flik med en mängd olika tjänster att välja mellan. Där under ”Övriga tjänster” hittar du alternativet ”Flytta till Nordnet”. Klicka på det.

3. Välj vad du vill flytta och hur du vill göra flytten (till exempel med BankID)

Det allra enklaste alternativet här, är att välja att genomföra din flytt med hjälp av BankID. Men det finns även andra möjligheter. På den här sidan hittar du en liten meny med olika val. Där kan du få specifik information kring den typen av konto du vill flytta från, till exempel:

 • ISK
 • Aktie- och fonddepå
 • Pensionsförsäkring
 • Individuellt pensionsspar (IPS)
 • Kapitalförsäkring

Genom att öppna den flik som är aktuell för dig, får du exakt den information du behöver för att genomföra flytten. Du kan som sagt signera din flytt med BankID, men det finns även möjlighet att fylla i en blankett och skicka in. Blanketten kan antingen fyllas i digitalt och skickas som PDF, eller skrivas ut och skickas in med post (med en giltig kopia på din ID-handling).

Funderar du på att flytta värdepapper till Avanza eller Nordnet men vill veta mer om de olika nätmäklarna. Läs vår artikel Avanza vs Nordet – Vilken är bäst för aktiehandel?

Flytta värdepapper mellan dina konton på samma bank

Det går även att flytta värdepapper inom samma bank. Om du till exempel har aktier på flera olika ISK hos Avanza eller Nordnet, men vill samla dem på samma konto. Eller om du vill flytta aktier från din aktie- och fonddepå till ett ISK på samma bank.

Flytta aktier mellan konton på Avanza

För att flytta aktier mellan olika konton på Avanza är processen snarlik den du använder för att flytta dit aktier från en annan bank:

 1. Logga in på Avanza
 2. Gå in på ”Min ekonomi” och sedan ”Översikt”
 3. Gå till ”Alla alternativ”
 4. Välj ”Flytta värdepapper mellan konton”

Därifrån väljer du sedan mellan vilka konton du vill flytta dina värdepapper. Kom ihåg att du kommer att vinstbeskattas om du flyttar dina aktier ut från en aktiedepå till ett ISK.

Flytta aktier mellan konton på Nordnet

För att flytta värdepapper mellan dina konton på Nordnet ser processen lite annorlunda ut. Då ska du skicka ett meddelande via den interna meddelandetjänsten när du är inloggad.

Du ska då ange från vilket konto, till vilket konto du vill flytta. Nordnet rekommenderar att du är extra tydlig genom att ange:

 • Depånummer du vill flytta från
 • Depånummer du vill flytta till
 • Vilket värdepapper du vill flytta, och vilket antal du vill flytta

De konton du kan flytta värdepapper från är:

 • Från aktie- och fonddepå till ISK
 • Från aktie och fonddepå till annan aktie- och fonddepå
 • Från ISK till ISK

Även här vill vi påminna om att en flytt från aktie- och fonddepå till ISK innebär en vinstskatt precis som du skulle betala om du hade sålt aktier på aktiedepån.

Går det att flytta värdepapper från en kapitalförsäkring?

Nej, tyvärr går det inte att flytta värdepapper vare sig till eller från en kapitalförsäkring. För att flytta aktier från ett konto till en kapitalförsäkring får du helt enkelt sälja av dina innehav och sätta in pengarna på kapitalförsäkringen.

Detta beror på de lite särskilda regler som finns för kapitalförsäkringar. Det är försäkringsbolaget (banken eller mäklaren) som är juridisk ägare till aktierna och därför blir det lite mer komplicerat för dig som kontoinnehavare. Dessutom kan reglerna för en kapitalförsäkring variera lite mellan olika banker, men just att flytta värdepapper till och från denna kontotyp är alltså inte möjligt på samma sätt som på till exempel ett ISK.

Artikeln senast granskad: 12 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer