Nyheter

Lån med räntegaranti – så här fungerar det

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det finns många olika lån att välja mellan och alla är inte likadana. En del lån är lättare att få för personer med sämre ekonomiska förutsättningar, medan andra lån har bättre villkor och kostar mindre i längden. Här ska vi titta närmare på hur lån med räntegaranti fungerar och vilka fördelar det har för dig som vill låna pengar till bra ränta.

Först och främst är det viktigt att hålla reda på vilken skillnad det är mellan effektiv och nominell ränta. När du tar ett lån är det alltid viktigt att se på den effektiva räntan, eftersom den visar den faktiska kostnaden för lånet.

Långivare brukar ofta marknadsföra sina lån genom att uppge den nominella räntan som alltid är lägre än den effektiva räntan. Den nominella räntan är kostnaden för lånet utan dolda avgifter som uppläggningsavgift, avi-avgifter och andra kostnader. Eftersom dolda avgifter kan vara höga så kan ett lån med en låg nominell ränta bli dyrt i slutändan. Var därför noggrann med att alltid jämföra den effektiva räntan. Det visar helt enkelt lånets totala kostnad.

För att du som låntagare ska få så låga kostnader som möjligt är det smart att leta efter lån med räntegaranti. Det är långt ifrån alla banker och långivare som erbjuder det, men det börjar bli vanligare. Räntegarantier fungerar på precis samma sätt som när en butik prismatchar varor i konkurrerande butiker.

Ett exempel på hur räntegaranti fungerar hittar vi hos LSB bank som erbjuder både bil- och privatlån 500 000 kronor eller lägre. Både deras privatlån och billån har räntegaranti. Det innebär att låntagare som hittar billigare lån på marknaden får sin ränta sänkt för att matcha det billigare lånet. Räntegarantier gör att du inte behöver byta bank och lån för att få ner din ränta, utan du kan behålla samma lån samtidigt som du vet att du inte betalar mer än för marknadens billigaste lån.

Räntegarantier brukar bara gälla för personer som redan har tecknat ett lån hos en långivare som använder sig av garantin. Efter lånet har tecknats kan du ansöka om bättre låneerbjudanden och sedan skicka in underlag som visar din nuvarande långivare att du skulle kunna få ett bättre lån. Om du uppfyller villkoren som långivaren har satt så matchas räntan och du får den lägre räntan under hela lånets löptid.

Vilka villkor det är som gäller beror på vilken långivare man har. Det är till exempel vanligt att erbjudandet måste vara nytt, att lånet måste vara av samma typ som det existerande lånet och att det är avsett att lösa det gamla lånet.

Artikeln senast granskad: 25 februari, 2021

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer