Nyheter

Månadsspara hos Avanza – Därför ska du månadsspara på börsen just nu

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Artikeln är reklam från Avanza och innehåller samarbetslänkar, detta påverkar inte våra åsikter om Avanzas månadssparande.

Hur gör du med ditt månadssparande när börsen går ner? Just nu stiger bolåneräntorna och inflationen är på den högsta nivån sen flera decennier. På grund av osäkerheten väljer många att pausa sitt månadssparande men sanningen är att det faktiskt är bättre att fortsätta spara. Genom att fortsätta spara trots nedgångar kommer du ha mer pengar i framtiden.

Därför ska du fortsätta månadsspara

När du månadssparar på börsen så investerar du i fondandelar vid olika tidpunkter en eller flera gånger i månaden kontinuerligt. På så vis kommer du att köpa fondandelar både när börsen går upp och ner. I och med att du sprider köpen över olika tillfällen istället för att investera i en större fondorder vid ett tillfälle så minskar du också risken för att dina fonder ska sjunka i värde. Detta innebär också att du inte behöver oroa dig för om det är rätt tillfälle att sälja eller köpa fonder.

Genom att vara med och månadsspara hela tiden så missar du aldrig uppgångarna och när en nedgång på börsen sker kan detta till och med innebära att du köper nya fondandelar till ett lägre pris. Du får på så vis en jämnare portföljutveckling.

Fonderna med flest antal ägare hos Avanza

Namn1 år %AvgiftAntal
Spiltan Aktiefond Investmentbolag−7,230,25600 952
Avanza Zero−7,890,00526 825
Avanza Global9,860,10256 305
Länsförsäkringar Global Indexnära9,080,22183 783
Swedbank Robur Ny Teknik A−27,441,32169 583
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK10,401,61148 191

Skillnaden på ett oregelbundet och regelbundet månadssparande

Om du har ett oregelbundet sparande och gör en större fondorder vid ett och samma tillfälle måste du hitta det bästa tillfälle att göra ditt köp. Du vill troligtvis träffa “botten” för att få det bästa priset men detta är dock något som är väldigt svår att göra i praktiken.

Risken finns att du istället köper på ”toppen” för att sedan se din utveckling bli negativ. Om du även har en kort sparhorisont kan detta tyvärr betyda att du får ut mindre pengar än de du satte in.

Om du istället månadssparar får du fler fördelar. Istället för att gissa ifall det nuvarande priset är på topp eller botten så väljer du att köpa varje månad kontinuerlig. Detta innebär att du får en utspridd köpkurs vilket leder till en jämnare utveckling.

Ett av de bästa sätten att uppnå ett regelbundet sparande är genom att starta ett automatiskt månadssparande i fonder, på så vis sker regelbundna köp automatiskt och du slipper tänka på att göra insättningar. Att starta ett automatiskt sparande hos Avanza är enkelt. Om dina förutsättningar att spara skulle ändras så är det inga problem att pausa sparandet.

Sammanfattningsvis så är det långsiktigt bäst att ha ett regelbundet månadssparande även vid tillfällen där börsen går nedåt jämfört med att ha ett oregelbundet sparande.

Artikeln senast granskad: 23 maj, 2021

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer