Blogg

Tips på hur du kan skapa en passiv inkomst

Pensionssparande
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Många drömmer om att ha en passiv inkomst, det vill säga ett sätt att tjäna pengar utan att behöva sälja sin tid och arbeta för sin inkomst. Det kan också beskrivas som att tjäna pengar medan man sover, vilket är något som faktiskt går att uppnå. I den här artikeln beskriver vi vad en passiv inkomst är och några sätt som du själv kan skapa din egen passiva inkomst.

Vad menas egentligen med passiv inkomst?

Passiv inkomst är helt enkelt den inkomst du har som inte är direkt relaterad till en arbetsinsats. Om du jobbar på en vanlig arbetsplats får du oftast betalt för den tid och det arbete du utför. Det går inte att utöka summan du tjänar utan att lägga ner mer tid på att arbeta.

En passiv inkomst å andra sidan, kan generera pengar åt dig utan att du lägger ner något direkt arbete, och den kan dessutom bli större och skapa mer inkomst över tid. Här följer några exempel på hur du kan skaffa en passiv inkomst:

Investera i aktier

Ett enkelt sätt att börja bygga upp en passiv inkomst, är genom att investera i aktier. Genom att äga aktier kan du tjäna pengar på att ett bolag skapar värde, utan att du behöver göra något arbete. Många aktier ger även möjlighet till aktieutdelning, vilket innebär att du som aktieägare får en del av vinsten, kontant insatt på ditt konto. En inkomst kan inte bli mycket mer passiv än så!

Använd en tradingrobot

Det finns datorprogram, så kallade tradingrobotar, eller algo-robotar, som är skapade för att genomföra automatiserad handel, till exempel med aktier, andra värdepapper eller valutor. Det krävs dock en del kunskap att kunna använda dessa, och det gäller att veta vad man sysslar med. Det förekommer en del scams på nätet där folk med löften om stora vinster försöker sälja in sina tradebottar, så det är viktigt att göra sin research innan man ger sig in algo-trading.

Låna ut pengar och tjäna pengar på ränta

Just nu är räntan väldigt låg och det är svårt att få några pengar tillbaka på sitt kapital hos en vanlig bank. Det finns dock andra sätt att tjäna pengar på ränta, till exempel genom så kallade peer-to-peer låneföretag. Affärsmodellen för dessa går ut på att privatpersoner investerar pengar som andra kan låna. De som är med och finansierar ett lån kan sedan tjäna pengar på den ränta som låntagaren betalar. Låneplattformen sköter resten och vilket gör det till ett smart sätt att sätta sina pengar i arbete för att tjäna en passiv inkomst.

Bygg en hemsida eller blogg

Genom att bygga en hemsida eller en blogg på nätet har du möjlighet att tjäna pengar på trafiken som besöker sidan. Vanliga sätt att tjäna pengar är genom reklambanners, till exempel genom Google AdSense, eller genom affiliate-marknadsföring. Det sistnämnda går ut på att du genom att hänvisa trafik vidare till olika återförsäljare kan få provision på köp som görs av kunder som gått genom din hemsida eller blogg.

Det kan innebära en hel del jobb att bygga upp en sida, men när du väl börjat få trafik har du goda möjligheter att tjäna en passiv inkomst bara genom att sidan finns där ute på nätet.

Hyr ut en fastighet

Om du har en fastighet, en gäststuga eller ett rum, kan du tjäna pengar på att hyra ut detta. Det ger dig en möjlighet att få en passiv inkomst som kommer in på kontot regelbundet. Det kräver nästan inget jobb så länge fastigheten hyrs ut. Det enda som behövs är att du har koll på att betalningarna sköts och att fastigheten inte missbrukas på något sätt.

Starta en YouTube-kanal eller en podcast

Det finns många exempel på folk som lyckas tjäna pengar på sin hobby nu för tiden, till exempel genom att göra videos på YouTube, eller genom en podcast. Om du skapar innehåll som tillräckligt många vill ta del av, kan du tjäna pengar reklam. Om det går riktigt bra kanske du till och med får möjlighet att jobba direkt med sponsorer och samarbeta med företag som vill använda din plattform för att nå ut med sin produkt.

Det kräver visserligen en del jobb, men en fördel med att lägga upp saker på YouTube eller som podcast, är att de ligger kvar där ute när ditt jobb är slutfört. Du kan fortsätta tjäna pengar på gamla videoklipp som folk återvänder till, flera år senare!

Starta en onlinekurs

Om du har ett område där du besitter speciell kompetens, som du tror att andra skulle finna värdefull, kan du skapa en onlinekurs. Det finns kurser online i det mesta: design, språk, fototeknik, programmering, idrotter, musikinstrument, näringslära och så vidare. Om du är en kreativ person finns det säkerligen något som andra skulle betala för att få lära sig av dig. Det finns färdiga plattformar på nätet där man kan lägga upp en kurs, eller så kan man starta en helt egen kurs, till exempel på en egen hemsida.

Om kursen är i form av en videoserie till exempel, kan du ha hur många betalande elever som helst och din kurs kan generera passiv inkomst åt dig så länge som kursen ligger uppe på nätet.

Vad är fördelarna med en passiv inkomst?

Oavsett om du vill ha en passiv inkomst vid sidan om ditt vanliga jobb, eller om du drömmer om att helt och hållet gå över till en passiv inkomst, finns det många fördelar med denna typ av inkomst:

Inkomsten är inte begränsad

En passiv inkomst är något som kan byggas ut och hela tiden bli större. Till skillnad från ett vanligt jobb är en passiv inkomst inte begränsad till hur många timmar per dag du kan lägga ner på ditt arbete. Du kan dessutom ha flera olika inkomstkällor vilket skapar en trygghet i att du inte behöver förlita dig på en enskild inkomst.

Frihet

Det är ganska uppenbart att en passiv inkomst innebär en stor frihet. Du är inte bunden till en särskild plats, och är inte beroende av att lägga ner din tid för att pengarna ska komma in. Du kan i stort sett ligga i en solstol med en paraplydrink i handen medan pengarna kommer in på ditt konto. Passiv inkomst ger möjlighet till väldigt mycket frihet.

Tjäna pengar på det du tycker är roligt

Det finns många sätt att utnyttja dina egna intressen och skapa en passiv inkomst på någonting kring det du själv tycker är roligt. Till skillnad från ett vanligt jobb där du är styrd av din arbetsgivare, kan en passiv inkomst istället bygga helt på saker du själv brinner för. Om det du gör är roligt, är det bara ett stort plus om du dessutom kan tjäna pengar på det!

Finns det nackdelar med en passiv inkomst?

Det kan finnas vissa nackdelar med passiva inkomstkällor, särskilt om du vill leva på bara din passiva inkomst. Här är några potentiella nackdelar:

  • Osäkerhet – Det finns en viss osäkerhet med passiva inkomster. Alla investeringar innebär risk, aktiemarknaden kan gå ner, reklamintäkter kan minska, bostadsgäster kan flytta ut. Du är aldrig garanterad att din passiva inkomst kommer att fortsätta för evigt.
  • Kräver investering – De flesta passiva inkomster kräver att du investerar antingen tid eller pengar, innan du kan komma igång att börja tjäna pengar. Det kan ofta ta lång tid från att du börjar skapa din passiva inkomst, tills att du faktiskt b

Artikeln senast granskad: 13 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer