Sparande

Vätgas aktier – Bästa vätgasaktierna 2024

Vätgasaktier
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Marknaden för grön energi har aldrig varit större och många ser potential i aktier som är förknippade med hållbar energi. En het bransch som många har fått upp ögonen för på marknaden är vätgas och bränsleceller. Att investera i de bästa vätgasaktierna kan ge en god utveckling i din aktieportfölj.

Om du vill ta in vätgasaktier i din aktieportfölj så är det bra att få förståelse för branschen och dess fördelar och nackdelar. Dessutom är det givetvis viktigt att kika på vilka företag som presterar bäst just nu!

Vad är vätgasaktier?

Till att börja med är det bra att ha koll på vad vätgas är. Kort sagt kan man säga att vätgas används för att transportera, lagra och tillhandahålla energi. Ämnet används i allt från bränslecellsbilar till raketmotorer. Det används dessutom inom petroleumindustrin.

När vätgas används tillsammans med bränsleceller för att skapa energi, då lämnas inga andra utsläpp än luft och vatten. Det är därför en grön, hållbar och förnyelsebar energi. Med nya utsläppskrav och stora satsningar på förnybar energi så är vätgas ett mycket bra val.

Om du investerar i vätgasaktier, då investerar du i de företag som arbetar med vätgas. Generellt sätt har det gått mycket bra för vätgasbranschen under de senaste åren och aktiemarknaden är het.

Vem kan investera i vätgasaktier?

Alla kan investera i vätgasaktier! De är öppna för allmänheten, precis som andra aktier. Du kan alltså investera i aktierna på vanliga plattformar såsom Avanza och Nordnet. Såväl småsparare som större investerare har ett stort intresse för vätgasbolagens utveckling.

Om du vill investera i vätgas, då är det bra att ha koll på marknaden. På så sätt kan du hänga med i upp- och nedgångar och förstå varför företagen presterar på ett visst sätt.

Välkända bolag som du kan investera i

Det finns gott om bolag som du kan investera i. Kom ihåg att alltid grundligt undersöka de olika bolagen för att kunna skapa dig en uppfattning om deras framtid i branschen.

De företag som du kan investera i är alla förknippade med vätgasbranschen på något sätt. De kan göra allt från att tillverka bränsleceller till att transportera vätgas.

  • Powercell – Svenskt bolag som tillverkar bränslecellsstackar.
  • Cell Impact – Svenskt bolag som tillverkar flödesplattor för bränsleceller.
  • Impact Coatings – Tillverkar PVD-beläggning till bränslecellsplattor.
  • NEL – Norskt bolag som är verksamt inom energisektorn.
  • Plug Power – Amerikanskt företag som kommersialiserar bränslecellssystem.

Att tänka på när du ska investera i vätgasaktier 2024

När du ska investera i vätgasaktier finns det många saker att tänka på. Generellt bör du ha samma tankesätt som när du investerar i andra branscher och marknader.

Till att börja med bör du inte investera i endast vätgasaktier. Det är viktigt med en blandad portfölj där olika marknader får ungefär lika stora delar. Då är du skyddad vid de stora upp- och nedgångar som plötsligt kan inträffa på en så volatil marknad som vätgas.

Tänk på att månadsspara i dina aktier. Då behöver du inte oroa dig för stora upp- och nedgångar utan får en jämnare investering. Tänk på att det kan svänga fort på nya marknader, så se till att ha is i magen.

Eftersom branschen är relativt ny så kan det vara svårt att kika på hur aktiekurserna har presterat under en längre period. Som vanligt är inte historisk avkastning någon garanti för framtida avkastning, men det kan ändå ge en viss känsla för var företaget är på väg. Se därför till att noggrant studera företaget och deras finanser.

Du kan välja mellan A, B och C-aktier, men generellt spelar det ingen roll vilken aktietyp du köper. Det är mestadels viktigt om du är intresserad av att rösta i bolagsstämmor och liknande.

Fördel med att investera i vätgasaktier

Det finns många fördelar med att spara i vätgasaktier. Det är en het marknad med stor potential, speciellt nu när världen allt mer börjar rikta in sig på förnyelsebar energi med ett grönt tänk. Eftersom vätgas inte medför några farliga utsläpp, så är det en av de bästa fossilfria metoderna för att arbeta med energi.

Vätgas kan bland annat användas för att transportera och lagra den energi som skapas av vind- och vattenkraft. Det är helt enkelt ett viktigt ämne som har stor potential att växa. Att det dessutom är naturligt förekommande i naturen och extremt vanligt är andra stora fördelar.

Det finns en stor tro på att vätgasbranschen kommer att växa och därför menar många att vätgasaktier har stor potential för en positiv utveckling. Med en positiv hype kan aktiernas kurs drivas upp mycket.

Eventuella nackdelar med att investera i vätgasaktier

Det finns eventuella nackdelar med att investera i vätgasaktier och det är bra om du har en god förståelse för dem. En potentiell nackdel är att vätgasaktier just ny är hypade och att kursen triggas upp för att sedan falla. Det är dock något som är svårt att förespå.

Många företag på börsen är relativt nya och det medför att aktiekurserna är volatila. Bolagen har helt enkelt inga stabila trender som du kan grunda dina beslut på. Det finns dessutom fler hållbara metoder än bara vätgas som kan ersätta fossila bränslen och transportera och lagra energi.

Så hittar du de bästa vätgasaktierna

Den viktigaste frågan för dig som investerare är givetvis, vilka vätgasaktier ska du investera i? För att hitta de bästa vätgasaktierna så är det bra om du gör en analys på egen hand.

Vi har sammanställt en lista med de bästa vätgasaktierna just nu, men det finns ingen garanti för att aktiekursen för de respektive aktierna kommer att få en positiv uppgång. Kom ihåg att många företag är nya och kurserna är volatila.

För att hitta de bästa vätgasaktierna kan du bland annat kika på Avanzas topplistor. Sektorn är stor och har haft en fin uppgång under de senaste åren. Välj med fördel stora och stabila bolag snarare än nya företag.

Är vätgasaktier en bra investering?

Vätgasaktier är just nu hypade och vätgas tros vara en viktig del av den gröna och hållbara framtiden där fossila bränslen ska fasas ut. Det kan därför vara så att aktierna utgör en riktigt bra investering i din portfölj. Det är högst sannolikt att vätgas kommer att bli en enorm bransch då den idag har stor potential.

Att investera pengar är dock en risk och det finns en möjlighet att vätgas inte blir den dominerande tekniken för grön energi. Det är därför viktigt att du noggrant granskar de bolag du vill investera i och inte satsar alla dina pengar på ett kort.

Artikeln senast granskad: 13 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer