Privatekonomi

Byta bank – Så flyttar du allt till en annan bank

Byta bank
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det blir allt vanligare att man byter bank. Det kan bero på flera saker: alltifrån att du är missnöjd med din nuvarande bank till att du får ett bättre erbjudande för dina lån.

Nuförtiden sköts nästan allt elektroniskt vilket gör att valet av bank påverkar dig till stor del när bankerna har som fokus att vara helhetsleverantörer för alla former av e-tjänster – Däremot innebär det också att det är betydligt enklare idag att byta än vad det någonsin varit tidigare.

Det är inte längre en lång process med en hel del pappersarbete utan det mesta kan skötas utan din involvering.

Varför ska du byta bank?

Anledningen är olika från person till person men det finns tre större punkter man oftast pratar om: Service, lån och bosättning.

  • Bättre amortering på bolånet – Största anledningen till varför många byter idag är för att man får bättre villkor av en annan bank. Bara enstaka procentenheter kan leda till flera tusenlappar mindre varje år på sitt bolån.
  • Flyttar till en annan stad – Om du vill kunna besöka kontoret i person så kan en flytta sätta stopp för det hela. Däremot finns många av bankerna i flera städer vilket gör att du sällan behöver byta till en ny bank utan att du enbart flyttar till lokala kontor till den nya platsen.
  • Höga avgifter eller dålig service – Vanligaste anledningen varför man väljer att byta är för att för att man är missnöjd med sin nuvarande bank. Det kan vara saker som väldigt höga avgifter, t.ex. utomlandstransaktioner till att du inte känner att du får hjälp med större beslut på rätt sätt. Därför är det alltid viktigt att kolla upp innan andra personer tycker om bl.a. kundtjänsten på respektive bank.

Innan bytet

Nuförtiden har man underlättat det kraftigt för personer att byta bank vilket gör processen relativt enkel. Däremot finns det ett par uppgifter som du behöver förbereda till din nya bank för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Bolån, privatlån och sparande

Har du lån hos din gamla bank så är det viktigt att du förhandlar om nya lån med den nya banken. Det är ingen självklarhet att de faktiskt kommer låna dig pengar och har du redan en bra räntesats så kan du med otur hamna på ett dyrare lån i slutändan.

Banker brukar ha en hel del utrymme när det kommer till förhandlingar och desto större engagemang i den nya banken du har ju bättre villkor kan du komma att få.

Exempel på detta är sparande i deras fonder, samla dina lån eller om du väljer att flytta dina försäkringar till den nya banken.

Genom att tala med den potentiella banken så kan du få en bättre förståelse för vad de kan erbjuda dig – här kan du dessutom kolla med din nuvarande bank om de är villiga att tillgodose dina behov utan att du flyttar till en ny bank.

Det är också viktigt att räkna på kostnaden att avsluta ett lån i förtid och i sådant fall hur mycket du blir skyldig banken pengar (ränteskillnadsersättning).

Så vad behöver du för att genomföra bytet av bank?

  • Kontoutdrag över alla dina konton
  • Kort och eventuella krediter
  • Stående överföringar och autogiron som är knutna till ditt konto
  • Inkomster på ditt gamla konto: Lön, CSN, A-Kassa m.m.

Med hjälp av dessa kan sedan din nya bank sätta upp allting. Har du lån hos din gamla bank så kan det ta lite längre tid, desamma gäller kort eftersom de inte skickas ut samtidigt.

Vanligtvis brukar man räkna på att den här processen tar cirka 5 arbetsdagar att genomföra.

Under bytet

Vad ska man tänka på under bytet? Den nya banken hjälper till med det mesta men vissa saker krävs att man på egen hand utför för att det ska gå så smidigt som möjligt:

  • E-fakturor – Alla former av fakturor kopplade till ditt bankkonto måste sättas upp på nytt på det nya. Glöm inte betala de e-fakturor som finns kvar innan det gamla bankkontot sägs upp
  • E-legitimation – Detta måste avanmälas och lägga upp på nytt i din internetbank. Det som du redan har fungerar även på den nya banken tills utgångsdatumet
  • Fullmakt vid gemensamma konton – Har du gemensamma konton, t.ex. med din hustru så krävs det fullmakt från alla parter för att kunna säga upp
  • Fonder och aktier – Det finns inga rutiner för dessa så det kan ta längre tid att flytta detta. Det är viktigt att du lyfter detta med din nya bank för att de ska kunna hjälpa till så mycket som möjligt med flytten

Efter bytet

Efter bytet är genomfört så det viktigt att man kollar så att allt stämmer och att allt är korrekt uppsatt. När allt är genomfört så brukar den gamla banken, enligt rutin, avsluta ditt konto inom tre arbetsdagar.

Detta är din sista chans att spara ner eventuella e-fakturor eller gamla kontoutdrag vilket kan vara smart att göra vilket som ifall det dyker upp behov senare. Håll även koll på avräkningsnotor och annat som används inför din skattedeklaration.

Håll utkik efter obetalda fakturor som dyker upp med påminnelseavgifter då det är vanligt att räkningar faller mellan stolarna.

Om du inte inte är nöjd med servicen du får på den nuvarande banken så skall du inte vara rädd för att kolla runt. Din privatekonomi är en av de absolut viktigaste delarna i ditt liv och är värt att lägga tid och energi på.

Vill du veta mer om vilka banker det finns och vad de erbjuder så kolla in vår artikel om de topp 10 bästa bankerna där vi lyfter priser och vad deras kvalitetsindex är.

Artikeln senast granskad: 19 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

2 Kommentarer

  • Jag söker en bank med en enkel lättöverskådlig “min sida” där man kan se vilka betalningar som genomförts till vem och också skriva ut ett betalkvitto för specifik faktura, har provat 3 olika banker det sista året och alla har lika dåliga min sida och ostabilt autogiro !

Kommentarer