Sparande

FIRE – Hur du pensionerar dig tidigt i livet

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

FIRE står för Financial Independence and Retiring Early och syftar på att kunna pensionera sig vid en tidigare ålder än dagens 65 år och kanske i stället bli pensionär vid 45-55 års ålder med samma inkomst som tidigare.

Ekonomisk oberoende i det här fallet är när den passiva inkomsten från dina investeringar räcker för att täcka dina utgifter för resten av livet. Det är många som satsar mot det här och de har generellt andra planer i sitt liv än att jobba framtills de är 65.

Varför det är intressant och hur går det till

Även om du själv inte är intresserad att följa den här metoden så är det bra att känna till och kanske får dig öka ditt sparande och kanske får dig att se fram emot framtiden lite mera. Att vara fri ekonomiskt vid en tidigare ålder får många att gå igång på tanken. Du skulle kunna bo i Thailand resten av livet och leva gott.

För att förenkla metoden, du sparar in tillräckligt med pengar så din investering genererar tillräckligt med pengar varje år för att täcka dina utgifter. Om du räknar på att få 4% värdeutveckling på dina pengar så kommer du behöva 25 gånger årsinkomsten du vill ha.

“Hur skall jag spara så här mycket pengar!” kanske är enkelt att kasta ut sig men du behöver kanske inte 50 000 kr i månaden resten av ditt liv utan du kanske klarar dig med en mycket lägre inkomst.

Räkna lite på vilka utgifter du har och hur mycket du kan tänka dig leva på, det är antagligen lägre än vad du tror.

Vad finns det för nackdelar?

Även om FIRE låter intressant så är det inte bara positivt.

Balansera rätt

Genom att lägga allt fokus på att spara så mycket pengar som möjligt i början av ditt liv så är det lätt att man går miste om det positiva under det åren. En bra balans är oerhört viktigt för leva ett hälsosamt liv.

Ensamt

Att bli ekonomiskt oberoende är inte för alla och det är knappast lätt. Vad händer när och om du lyckas? Det är en stor skillnad från att pensionera sig vid 65 och 50 års ålder. Ska man kunna genomföra detta så är det viktigt att man har tydliga hobbies för att inte stå där ensam men också för att sysselsätta sig.

Hur mycket behöver jag spara?

Varför skall man spara just 25 gånger sin årsinkomst för FIRE, det är för att med en värdeutveckling på 4% så kommer du få tillbaka din årsinkomst (6 000 000 x 0,04 = 240 000).

MånadslönÅrsinkomstx25
20 000 kr240 000 kr6 000 000 kr
25 000 kr300 000 kr7 500 000 kr
30 000 kr360 000 kr9 000 000 kr
40 000 kr480 000 kr12 000 000 kr
50 000 kr600 000 kr15 000 000 kr

Vi tar inte skatter och liknande i beaktning i dessa exempel och om du väljer att följa den här metoden och börjar närma dig din målsumma så har du säkert en mycket bättre förståelse hur den faktiska summan kommer behöva se ut.

Val av plats påverkar hur mycket du måste spara undan

Som vi nämnde tidigare så påverkar platsen summan väldigt mycket. En månadslön på 20000 SEK i Sverige ger dig tillräckligt för att kunna leva medans i Thailand lever du ett lyxliv. Med detta sagt så behöver det nödvändigtvis inte vara en stor summa som måste sparas undan.

Här listar vi 10 olika länder med respektive prisindex. Som gränsvärde har vi med Sverige som ligger på 83,32 och allt högre än det betyder att det är dyrare att leva i landet och lägre innebär att du får mer för pengarna i landet.

Prisindex per land 2017:

LandPrisindex
Norge112,75
Danmark93,27
Sverige83,32
Frankrike81,16
Nederländerna79,61
Spanien60,64
Cypern59,37
Portugal54,63
Thailand47,20
Filippinerna36,51

Av dessa 10 länder så är de vanligaste destinationerna för pensionärer Thailand, Portugal, Spanien och Cypern.

Sammanfattning

FIRE är en spännande metod som tillåter dig att pensionera dig tidigare i livet och behålla samma inkomst som tidigare. Det kräver ett livslångt engagemang av dig men ger dig också en frihet som väldigt få har möjlighet till.

 • 4% värdeutveckling är väldigt lågt satt men tar hänsyn till hur marknaden förändras.
 • 25 gånger årsinkomsten gäller just med 4% värdeutveckling.
 • Du kanske inte behöver få ut full månadslön som idag utan målsumman kan vara klart lägre än vad du förväntar dig.

Varför

 • Nå dina livsmål, “Vad skulle jag göra om jag inte behövde jobba för pengar?”
 • FIRE kan hjälpa dig se över din nuvarande livsstil och sätta konkreta sparmål, vare sig ekonomisk frihet är målet eller ej.
 • Kan hjälpa dig hitta motivation i vardagen och kan ge dig ett mål till varför du jobbar så mycket som du gör.

Några frågor?

Artikeln senast granskad: 18 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

3 Kommentarer

 • Intressant artikel!

  Saknar dock info om hur man ska spara ihop 25 gånger sin årslön.
  Låt oss anta att en person har 30 000 SEK efter skatt och med utgifter (hyra, tv/bredband, mobil, mat, och allt annat nödvändigt), man behöver ju nya kallingar ibland kan jag tänka mig, så kanske man har hälften kvar som mest. Säg att man då kastar in dessa 15000 i en sparfond, så tar det ungefär 19-20 år (med 8% avkastning) att komma upp till 25 gånger sin årslön.

  Vet inte om jag missförstått, men känns väldigt orealistiskt, i och med att man kanske träffar någon under dessa år, får ett eller flera barn, vilket nog gör att man bara kanske kan spara ännu mindre, då är vi uppe i 25-30 år plötsligt känns det som, om man vill bo i Sverige dvs.

  • Hej Viktor, artikeln är främst en introduktion till FIRE och är inte en komplett guide till hur man når dit.
   Om du har möjligheten att spara undan 50% av lönen efter skatt så har du goda förutsättningar men som du säger tar det ett tag att nå dit. Man kan ställa sig ett par frågor i din situation:

   • Har jag samma utgifter om jag lyckas med detta (ex. resa fram och tillbaka till arbetsplatsen)
   • Vad är den planerade löneutvecklingen
   • Är det i Sverige som är lämpligaste landet att bo i
   • Om man köper en bostad idag och säljer om 10 år, vad kan avkastningen tänkas bli

   Det finns flera faktorer som kan påverka slutresultatet. Sedan är det också väldigt få som är villiga att offra så pass stor del av deras ungdom att spara sina pengar så här. Vad detta gör är däremot lyfter en tankeställare, uppmuntrar en sundare syn på privatekonomi och vikten av att spara oavsett ens ålder.

 • De flesta lever mycket billigare om man bor tillsammans med någon och man har nog dessutom större möjligheter till besparingar. Jag antar att många av dom som satsar på FIRE är gifta eller sambo. För dom av oss som är singlar så innebär FIRE mycket tid man förmodligen inte så många att dela den med eftersom dom flesta jobbar. Är det nån som vet om det någonstans finns nån dejtingsajt specifikt för dom som är FIRE? Även två personer som är nära att uppnå FIRE skulle ju säkert kunna göra det om dom flyttade ihop och därmed minskade sina kostnader väsentligt så även för dom som strävar vore det ju mycket värdefullt. Relationer kan fungera bra med alla möjliga omständigheter men just bland dom som är FIRE tror jag verkligen att lika barn leka bäst. Jag, född 1969, är själv FIRE sen 2018.

Kommentarer