Sparande

Fondsparande – Fördelar med att spara i fonder

Pengar växer på ett träd
Skriven av Lukas Wallin
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vi på Buffert.se använder oss sedan länge av fondsparande som ett komplement till vårat månatliga aktiesparande. Anledningen till detta är för att man genom fondsparande, med bara några minuters ansträngning, kan bygga upp en portfölj som mer eller mindre garanterat (över 10+ år) kommer att bygga upp en stabil och säker avkastning.

Fördelar med fondsparande

Man brukar säga att fonder kan betraktas som nybörjarens aktier och fördelarna med fondsparande är många. Den huvudsakliga fördelen för oss på Buffert är att man genom att investera i en förvaltad aktiefond köper sig ägarandelar i en rad olika bolag som någon med insyn och kunskap har valt ut. Detta innebär att man själv inte behöver ha några som helst finansiella kunskaper för att tjäna pengar på fonder. Den många gånger jobbiga och svårförståeliga analysbiten står nämligen fondförvaltaren för.

Som tack för att fondförvaltaren på sikt hjälper dina pengar att växa kräver han vanligtvis en avgift. Denna avgift kallas för förvaltningsavgift och brukar ligga på någonstans mellan 0,4-1,8 % av den vinst som fonden genererar åt dig.

Följande är ett räkneexempel på hur en fondförvaltningsavgift fungerar:

  1. Du investerar 100 kr i utvald aktiefond.
  2. Efter 6 månader har denna fond utvecklats med +10% vilket innebär att din hundralapp har vuxit till 110 kronor och din avkastning är således 10 kr.
  3. Förvaltningsavgiften för fonden är 0,4 % vilket innebär att du får behålla 9,60 kr av de 10 som fonden har tjänat in åt dig.
  4. Med förvaltningsavgiften medräknad har du alltså efter 6 månader 109,60 kr istället för 100 och din reella vinst blir således 9,60 %

Viktigt att tillägga här är att förvaltningsavgiften dras varje dag. Detta innebär att den procentuella utveckling du ser i din portfölj hos t.ex. Avanza redan har tagit förvaltningsavgiften i beräkning.

Ytterligare fördelar med att spara i fonder

Utöver att ingen vidare finansiell kunskap krävs för att bli rik på fonder så är fördelarna fler. Nästkommande i listan är nämligen den automatiska diversifieringen. Diversifiering innebär inom finansvärlden att man minimerar risken i sina investeringar och kort och gott kan man säga att det betyder att man inte ska lägga alla ägg i samma korg.

Man ska både diversifiera på så sätt att man investerar i en rad olika bolag, samtidigt som kan helst även ska se till att investeringarna är aktiva på ett flertal olika marknader. Exempel på marknader är råvarumarknaden, IT, verkstadsindustri, bilindustri o.s.v.

Den primära anledningen till att man vill diversifiera över olika marknader är för att olika marknader är olika känsliga för oförutsägbara händelser i världsekonomin. På så sätt är det alltså en metod för att ytterligare minimera sin risk.

Diversifierad fondstrategi

Genom att investera i en aktivt förvaltad aktiefond investerar man per automatik i allt mellan 10-150 bolag, lite beroende på vad det är för fond. Detta innebär att du genom att investera i endast en aktiefond redan där får väldigt god spridning på din investering och på så sätt alltså minimerar risken i din investering. Om du dessutom tar det ett steg längre och investerar i 10 olika aktiefonder som varje fond innehar 50 bolag i portföljen kan man säga att du indirekt blir delägare i 500 olika bolag.

Detta i sin tur innebär att det är helt okej om 249 av bolagen går dåligt, så länge 251 av bolagen går bra. Med ovanstående fondstrategi är det dessutom väldigt ofta som det är fler än de i teorin 251 bolag som går bra, förutsatt att man har valt bra fonder, vilket innebär att man allt som oftast kan se sina pengar växa stadigt.

Hur väljer man fonder att spara i?

Då till den stora frågan; vilka fonder ska man välja i sitt fondsparande? Svaret på frågan är för oss på Buffert väldigt enkelt.

Om ni är återkommande läsare här på Buffert är ni säkert bekanta med att vi håller Avanza väldigt högt bland de investeringssparbanker som finns i Sverige och så även i detta fall.

Avanzas portföljgenerator

Den primära anledningen till att vi på Buffert rekommenderar Avanza som det självklara valet för fondsparare är på grund av deras Portföljgenerator – Avanzasportföljgenerator tillåter nämligen vem som helst, utan krav på kunskap och dessutom helt kostnadsfritt att skapa en fullt diversifierad fondportfölj på bara några minuter.

Portföljgeneratorn fungerar som så att man till en början väljer vilken typ av portfölj man vill investera i. Valet här ska baseras på vilken riskspridning man vill ha och vad man har för sparhorisont. Vi på Buffert rekommenderar alltid långsiktigt sparande (+10 år) och detta eftersom att det är ytterligare ett sätt att minimera risken på. Därför rekommenderar vi också den portfölj som kallas Framtidsportföljen i Avanzas portföljgenerator.

Den portföljfördelning som Framtidsportföljen har per default tycker vi på Buffert är bra. Är man villig att skruva upp risken ett snäpp kan man dock reducera mängden långa och korta räntor till någonstans mellan 10-15% – Detta kommer då ge mer plats åt aktiefonder som på lång sikt nästan alltid innebär en högre avkastning, men detta till priset av att de är svajigare.

Avanzas portföljgenerator

Månatligt fondsparande är att föredra

Nästa steg i portföljgeneratorn är att välja hur man vill spara, d.v.s. om man vill investera en engångssumma eller om man vill spara varje månad. Vi rekommenderar starkt att samtliga som fondsparar gör en insättning varje månad. Detta eftersom att man då kan handla både i upp och nedgång, samtidigt som man, om man aktiverar autogirofunktionen, investerar regelbundet utan att behöva göra någon som helst ansträngning.

Autogirofunktionen fungerar som så att vald summa dras från ditt lönekonto varje månad. Summan hamnar alltså automatiskt på Avanza och några dagar efter det så handlas fonderna i den fördelning som du har valt per automatik. Detta innebär att du inte behöver lyfta ett finger för att månadsspara genom portföljgeneratorn och detta tycker vi på Buffert är fullständigt exemplariskt.

Det enda som du eventuellt behöver tänka på är att ändra summan som dras från lönekontot varje månad. Detta eftersom att en sparbudget av naturliga skäl kan förändras från månad till månad.

Välja bra fonder

Sista steget i portföljgeneratorn är att välja ut fonder och här finns det primärt två saker att tänka på.

Förvaltningsavgiften – Förvaltningsavgiften har potential att över många år äta upp stora delar av din avkastning. Därför är det viktigt att hålla denna så låg som möjligt. Vi rekommenderar att man försöker landa på någonstans mellan 0,4-0,9 % i samlad förvaltningsavgift över de fonder man väljer ut.

Morningstar rating – Morningstar är ett bolag vars huvudsakliga mission ligger i att analysera och poängsätta fonder. Morningstars poängsystem är väldigt enkelt – De har en poängskala, även kallad stjärnor, som sträcker sig från 1-5 där ett betyder dålig fond och fem betyder bra fond.

När Morningstar poängsätter en fond baserar de poängen på hur fonden presterar jämfört med andra fonder inom samma fondkategori. Detta är generellt sett en väldigt bra metod för poängsättning och vår bedömning är att man till fullo kan lita på Morningstars omdöme.

Vår rekommendation

Med ovanstående information i beaktning är vår rekommendation alltså att man ska sträva efter att hitta fonder som dels har en låg förvaltningsavgift, samtidigt som de har en hög Morningstar-rating.

Följande är ett par fonder som faller oss på Buffert väl i smaken:

Lycka till

Slutligen vill vi passa på att önska er lycka till med ert fondsparande. Kom ihåg att historisk avkastning aldrig är en garanti för framtida avkastning och att vara långsiktiga i ert sparande.

Fondsparande på lång sikt slår vilket sparkonto som helst med hästlängder och är ni riktigt långsiktiga (20+ år) så kan ni bli miljonärer genom att bara spara strax över tusenlappen i månaden.

Om författaren

Lukas Wallin

Till vardags SEO-konsult och inbiten aktiesparare, på fritiden e-sportare och frilansskribent åt Buffert.se

Kommentarer