Hur du byter bank utan huvudvärk

Byta bank

Det blir allt vanligare att man byter bank. Det kan bero på flera saker: alltifrån att du är missnöjd med din nuvarande bank till att du får ett bättre erbjudande för dina lån.

Nuförtiden är nästan allt elektroniskt vilket gör att valet av bank påverkar dig till stor del. Däremot innebär det också att det är betydligt enklare idag att byta än vad det någonsin varit.

Anledningar varför man vill byta

Bättre amortering på bolånet – Största anledningen till varför många byter idag är för att man får bättre villkor av en annan bank. Bara enstaka procentenheter kan leda till flera tusenlappar mindre varje år på sitt bolån.

Flyttar till en annan stad – Om du vill kunna besöka kontoret i person så kan en flytta sätta stopp för det hela. Däremot finns många av bankerna i flera städer vilket gör att du sällan behöver byta till en ny bank utan att du enbart flyttar till lokala kontor till den nya platsen.

Höga avgifter eller dålig service – Vanligaste anledningen varför man väljer att byta är för att för att man är missnöjd med sin nuvarande bank. Det kan vara saker som väldigt höga avgifter, t.ex. utomlandstransaktioner till att du inte känner att du får hjälp med större beslut på rätt sätt. Därför är det alltid viktigt att kolla upp innan andra personer tycker om bl.a. kundtjänsten på respektive bank.

Innan bytet

Nuförtiden har man underlättat det kraftigt för personer att byta bank vilket gör processen relativt enkel. Däremot finns det ett par uppgifter som du behöver förbereda till din nya bank för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Har du lån hos din gamla bank så är det viktigt att du förhandlar om nya lån med den nya banken. Det är ingen självklarhet att de faktiskt kommer låna dig pengar och har du redan en bra räntesats så kan du med otur hamna på ett dyrare lån i slutändan. Banker brukar ha en hel del utrymme när det kommer till förhandling och desto större engagemang i den nya banken du har ju bättre villkor kan du komma att få. Exempel på detta är sparande i deras fonder eller samla dina försäkringar hos banken. Det är också viktigt att räkna på kostnaden att avsluta ett lån i förtid och du blir skyldig banken pengar (ränteskillnadsersättning).

  • Kontoudrag över alla dina konton
  • Kort och eventuella krediter
  • Stående överföringar och autogiron som är knutna till ditt konto
  • Inkomster på ditt gamla konto: Lön, CSN, A-Kassa m.m.

Med hjälp av dessa kan sedan din nya bank sätta upp allting. Har du lån hos din gamla bank så kan det ta lite längre tid, desamma hjälper kort eftersom de inte skickas ut samtidigt.

Vanligtvis brukar man räkna på att den här processen tar cirka 5 arbetsdagar att genomföra.

Under bytet

Vad ska man tänka på under bytet? Den nya banken hjälper till med det mesta men vissa saker krävs att man på egen hand utför:

  • E-fakturor – Alla former av fakturor kopplade till ditt bankkonto måste sättas upp på nytt på det nya. Glöm inte betala de e-fakturor som finns kvar innan det gamla bankkontot sägs upp
  • E-legitimation – Detta måste avanmälas och lägga upp på nytt i din internetbank. Det som du redan har fungerar även på den nya banken tills utgångsdatumet
  • Fullmakt vid gemensamma konton – Har du gemensamma konton, t.ex. med din hustru så krävs det fullmakt från alla parter för att kunna säga upp
  • Fonder och aktier – Det finns inga rutiner för dessa så det kan ta längre tid att flytta detta. Det är viktigt att du lyfter detta till din nya bank för att de ska kunna hjälpa till så mycket som möjligt med flytten

Efter bytet

Efter bytet är genomfört så det viktigt att man kollar så att allt stämmer och att allt är korrekt uppsatt. När allt är genomfört så brukar den gamla banken, enligt rutin, avsluta ditt konto inom tre vardagar. Detta är din sista chans att spara ner eventuella e-fakturor eller gamla kontoudrag. Håll också koll på avräkningsnotor och annat som används inför din skattedeklaration.

  • Håll utkik efter obetalda fakturor som dyker upp med påminnelseavgifter, det är lätt att några faller mellan stolarna.

Om du inte inte är nöjd med servicen du får på den nuvarande banken så skall du inte vara rädd för att kolla runt. Din privatekonomi är en av de absolut viktigaste delarna i ditt liv och är värt att lägga tid och energi på. Vill du veta mer om vilka banker det finns och vad de erbjuder så kolla in vår artikel om de topp 10 bästa bankerna.

Jag heter Axel Hansson och är, tillsammans med min tvilling, huvudskribent för Buffert.se.

Lämna en kommentar

Din mejladress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*