Investeringssparkonto (ISK)

ISK är något som många svenskar inte känner till trots att det har funnits här i ungefär sex år. Om du håller på mycket med aktier och fonder så är detta ett jättebra konto som verkligen kommer att hjälpa dig – här berättar vi vad det är och varför du borde använda dig av det.

Vad är ISK?

ISK är ett sparkonto som gör det enkelt för dig som köper och säljer aktier. Kontot kan du öppna hos en vanlig bank och du öppnar det på precis samma sätt som vilket konto som helst. Det kan dock vara bra att prata med sin bank innan eftersom olika bankerna har lite olika villkor för denna typ av konton.

I detta konto kan du sedan spara kontanter och värdepapper, alltså aktier fonder, derivat mm. Anledningen till varför du vill spara dessa saker på ett investeringssparkonto är att det blir mycket enklare att deklarera. Banken du har ditt konto hos rapporterar helt enkelt till skatteverket och alla uppgifter kommer då förtryckta i din deklaration nästa år. Du slipper alltså allt slit och jobb med att göra det manuellt. Framförallt slipper du att deklarera affärerna var för sig så fort du har gjort en försäljning.

Du bör dock känna till att ISK har vissa begränsningar, du kan inte spara i precis vad du vill även om det räknas som ett värdepapper.

Begränsningar / Nackdelar med ISK

Det finns några sorters värdepapper som du inte kan spara i men även om det du vill spara i inte finns med på denna lista bör du kolla med din bank om du är det minsta osäker. De kan då svara på om du hos dem kan spara i den sortens värdepapper eller inte.

  • En av sakerna du inte kan spara i är alla finansiella instrument som inte handlas på en reglerad marknad eller handelsplattform. Ett exempel på en sådan aktie är alla onoterade aktier, alltså aktier som inte finns med på börsen.
  • Om du äger 10% eller mer i ett företag (eller tillsammans med närstående) kan du inte spara dessa andelar i företaget på ett investeringssparkonto.
  • Den sista saken som du inte kan spara i ett ISK är kvalificerade delar i ett fåmansföretag.

Om du vill spara någon av dessa saker får du helt enkelt använda dig av ett vanligt konto, ingen bank kan erbjuda dig att spara dessa lagligt och de gör det därför inte. Men som vi tidigare sagt, kolla alltid med din bank om du känner dig osäker, de har svaren på alla dina frågor.

Nu ska vi kolla på en av dem sakerna som många undrar när dem skaffar ett investeringssparkonto. Vi ska kolla på hur skatten egentligen fungerar för dem. 

Hur fungerar skatten på ISK?

Skatt måste man tyvärr betala men den kan vara ganska krånglig att förstå sig på. Låt oss därför försöka förklara hur skatten fungerar för ISK så enkelt som möjligt.

Värdet på det kapital du har på kontot mäts varje kvartal. Man lägger också till de insättningar och värdepapper som har kommit in på kontot sedan den förra mätningen genomfördes. Summan man får ut av detta tar man 25% av och detta multipliceras sedan med statslåneräntan. Man kollar på den statslåneräntan som var den 30 november året före för att få fram denna ränta.  Summan av detta redovisar man sedan som intäkt av ditt kapital och denna summa beskattas med 30%. Allt detta sköter banken och allt kommer förtryckt i din deklaration året efter. Du behöver därför inte bekymra dig om det.

En sak att känna till är att du inte kan kvitta dina vinster och förluster inom ISK men det går att göra något åt schablonintäkten som beskattas med 30% Denna går nämligen att kvitta mot kapitalförluster eller andra kapitalutgifter i din deklaration. Om du har några funderingar kan du alltid kontakta din bank, dem har alla svaren.

Vi hoppas att detta var förståeligt för er som vill lära er mer om hur skatten för detta fungerar. Låt oss nu kolla på några andra saker som kan vara väldigt bra att veta om ISK.

Bra att veta

En av de sakerna som kan vara väldigt bra att känna till om ISK är att olika banker har olika villkor. Vissa banker kan till exempel välja att ta ut en avgift för ett ISK konto medans andra låter dig ha det helt gratis. Banken kan även ta ut en flyttavgift om du vill flytta ditt konto från en bank till en annan. För att få reda på exakt vad som gäller hos din bank kan du alltid kontakta dem eller gå in på deras hemsida. Där kommer du säkerligen att hitta allt du behöver veta.

En annan sak som är trevlig att veta är att sparformen är helt säker. Det beror på att den omfattas av den svenska insättningsgarantin. Vad det betyder är att om banken du har ditt konto hos går i konkurs kommer du få ersättning från staten.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se