Blogg

Varför du behöver en sparbuffert

Tungt utan sparbuffert
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Varför behöver du ha ett sparande idag när det är så enkelt att ta saker på faktura? Det är ju bara att betala minsta inbetalningen varje månad och det är tusentals andra svenskar som gör samma sak. Det är en dålig idé och kan lätt leda dig in i skuldfällan.

Här är flera anledningar till varför en buffert är en viktig att ha.

planera privatekonomi

1. Vara ekonomiskt oberoende

Att vara ekonomiskt oberoende innebär inte att du är rik men innebär att planerade kostnader inte påverkar din ekonomi nämnvärt. Det tillåter dig att göra saker utan att oroa dig om slutet av månaden och tillåter dig att exempelvis resa bort och ha kul än att äta nudlar.

2. Smartare köp

Med pengar på kontot så kan du avvakta med att köpa in saker tills de faktiskt är på rea. Säg att du är intresserad av en diskmaskin och ser att det finns en på rea med 50% rabatt och inser att det är först om 2 månader du kommer ha råd när det inte längre är en rea.

Vore det inte skönt att kunna köpa den direkt och lägga undan pengarna som lades på den i efter hand utan att behöva ta det på faktura med onödiga avgifter?

3. Större köp

Du kanske är i köptankarna för en ny bil eller kanske till och med en bostad. Båda av dessa inköp är dyra och även om du kan låna pengar för bilen så blir det en väldigt kostsam historia på ett redan dyrt köp. Om du vill skaffa bostad så behöver du också en kontantinsats på 15% av värdet för att kunna få låna.

Oväntade utgifter

4. Oväntade utgifter

Vad händer när bilen börjar strula eller framrutan får en spricka och du kan inte längre köra fram och tillbaka till jobbet? Det är viktigt att ha en buffert för sådana oväntade utgifter och kan påverka dig mycket om du nu inte längre kan ta dig till jobbet och du riskerar tappa det.

En annan situation som är värd att tänka på, säg att en nära familjemedlem blir akut sjuk och kanske inte har så mycket tid kvar – vill du då behöva missa den tiden för att du inte har råd att pausa allt och ta första bästa flyget för att träffa på människan?

5. Om du tappar jobbet

A-kassa och vara med i facket är ett utmärkt skydd när du tappar jobbet och tillåter dig behålla stora delar av lönen medan du är mellan jobb men det är först det första inte alla som är med i dessa och då blir det snabbt en kostsam affär för att hålla sig flytande med alla räkningar.

Du kanske till och med vill utnyttja tillfället och resa utomlands ett tag än att bränna semesterdagar och för att vila ut dig inför ett nytt jobb.

En buffert skulle ge dig trygghet och säkerhet när detta sker.

6. För att du mår bättre

These findings demonstrate that when the reason to save is to accumulate money for the future, those who feel powerful save more than those who feel powerless.

– Money in the Bank: Feeling Powerful Increases Saving

Forskning visar att du faktiskt mår bättre av att ha ett sparande och det är oftast de som känner sig kraftfulla som sparar mer av sin inkomst. Känner du dig kraftfull nog för att buffertsparande?

Artikeln senast granskad: 30 mars, 2017

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer