Lär dig investera och placera pengar i fonder och aktier 2017

Investera pengar

Har du en summa pengar som bara sitter på kontot, och som du gärna skulle göra någonting med? Då kanske du vill pröva på att investera de pengarna och få en chans att tjäna lite större summor, i stället för att se hur räntan sakta droppar in på kontot.

I den här artikeln kommer vi lära dig om aktier och fonder – hur funkar det?

Investera rätt – gör en riskbedömning

Man bör aldrig investera utan noggrann planering och forskning om vad det lönar sig att investera i utan man bör i stället börja med att lära sig grundprinciperna inom hur marknaden fungerar, och sedan börja ta reda på vad det lönar sig att placera pengar i.

Trots att investeringen i grund och botten är väldigt simpel, det till säga, köpa då det är billigt och sälja då det är dyrt så måste man även förstå varför och när det är billigt och när det är dyrt. Det lönar sig även att ta reda på vad ett företag kommer att göra inom den närmaste framtiden ifall man investerar i enskilda företags aktier, då saker som en eftertraktad produktlansering kan höja aktiepriserna, och exempelvis negativ pr kan sänka dem.

För dig som vill sätta igång så rekommenderar vi vår guide för aktier och fonder riktat mot nybörjare.

Investera rätt

Investera i flera saker samtidigt

Man ska även undvika att investera allt på en enda sak. Medan man i vissa fall kan tjäna stora summor genom att göra det så finns även en motsvarande chans för att någon händelse får investeringens värde att sjunka kraftigt. Ett bra exempel på en större förlust kunde vara Volkswagens dieselskandal år 2015. Då aktiepriset sjönk med tiotals procent efter att utsläppsfusket uppdagades, så hade man lätt förlorat en stor del av sin investering om man hade råkat investera endast i Volkswagens aktier.

Investera endast pengar som du har råd att förlora

Man får aldrig heller investera pengar som man inte har råd att förlora. Hur lovande en investering än kan verka i början, så kan det alltid ske någonting som i värsta fall kan leda till att man förlorar hela investeringen.

Ett grovt exempel är en jordbävning som förstör en stor fabrik kan visa sig vara en ödesdiger händelse för ett företag. Trots att företagets försäkringsbolag förhoppningsvis täcker skadorna, kan det ta åratal innan man kan fortsätta produktionen, och ett företag med mindre resurser klarar sig inte nödvändigtvis så länge utan inkomster – I slutändan så kan det leda till att aktierna störtdyker och din investering försvinner.

Hur börjar man investera?

Till en början måste man förstås välja vilken typ av investerande man är intresserad av. Det finns många sätt att placera pengarna på.

Till dessa hör, vanligast, dessa:

  • Valutor
  • Hyreslägenheter
  • Aktiehandel
  • Fondplaceringar och mycket mer

Man till exempel köpa och sälja aktier eller placera pengar i fonder via sin bank, men nuförtiden blir det allt vanligare att man gör det hemifrån via olika typer av nättjänster.

Skillnaden mellan aktier och fonder är att man genom att investera i aktier får man en större chans att tjäna stora summor, medans fonder i allmänhet är säkrare då risken sprids ut över många företag. Som följd har dock fonderna i allmänhet även mindre vinst än aktier, då fondens värde inte nödvändigtvis stiger så mycket även om det skulle gå väldigt bra för ett av företagen i fonden.

Aktiemäklartjänst och pröva-på plattformar

Efter att man bestämt sig för hur man vill investera, så måste man välja en lämplig plattform för den typ av investeringar (aktier, fonder, etc.) man valt. Till exempel så kan man då göra ett användarkonto hos en aktiemäklare på nätet om man vill investera i aktier.

Vissa aktiemäklartjänster på nätet ger dig möjligt att pröva på investerande utan att riskera sina pengar. Detta sker i allmänhet genom att man kan investera leksakspengar för att lära sig hur marknaden fungerar, och för att helt enkelt få öva. Då kan man se hur de investeringarna man gjort hade gått ifall man hade valt att investera i just de aktierna, och ger därför en möjlighet att lära sig av sina misstag innan man börjar investera riktiga pengar.

Om övningen visar att man hade förlorat på sin investering, så kan man försöka lista ut vad som gick fel, och om man får någon vinst så kan man försöka ta reda på om det skett någonting som kan har lett till prisökningen. Slutresultatet är hursomhelst erfarenhet utan risk.

De vanligaste aktiemäklartjänsterna är Avanza och Nordnet. Avanza har sedan ett tag tillbaka en ny courtageklass för folk som vill börja handla med aktier och fonder där det kostar 0 kr varje gång du handlar. Detta kan jämföras med Swedbank där minsta courtage de tar ut är 0,09% av värdet eller minst 99 kr. 

När du köper och säljer värdepapper så betalar du courtage vilket är en avgift till mäklaren för att de skall tjäna pengar. Du behöver inte tänka på courtage när du handlar utan det räknas ut automatiskt av mäklaren i slutet av dagen. För dig som handlar lite så är detta en viktig avgift att tänka på.

Detta gör Avanza en klar vinnare när du som nybörjare vill kunna handla ofta och byta fritt för att lära dig. Avanzas minsta courtage klass är helt fri från avgifter tills du når ett kapital på 50 000 kr.

Olika strategier för investeringar

Om man investerar i aktier så finns det flera olika taktiker för hurdana aktier man väljer, och hur man investerar i dem. Vissa väljer att investera i relativt säkra aktier med ett stabilt värde, som är utspridda över många företag.

Målet här är att att sakta tjäna pengar på sin investering över en längre tid, med så liten risk som möjligt, helt enkelt för att marknadens värde i allmänhet stiger sakta.

Strategier vid investeringar

Andra köper och säljer aktier dagligen, i hopp om att tjäna pengar på förändringar i aktiernas värde under en kortare tidsperiod. Till exempel kunde en sådan investerare har köpt Nintendo-aktier strax innan det eftertraktade mobilspelet Pokémon GO lanserades, som höjde Nintendos marknadsvärde med tiotals procent, och sålt aktierna då aktiernas prisökning saktade ner.

Det finns ytterligare en typ av aktier som vissa väljer att investera i: Det är aktier som är värda väldigt lite och motiveringen till detta är att aktier som är värda väldigt lite genomgår större procentuella prisförändringar. En aktie som är värd en krona påverkas betydligt mera då dess pris ökar med en halv krona, än en aktie värd tusen kronor ökar med samma mängd. Förstås är denna typ av investering extremt riskfylld om man inte känner till marknaden väldigt väl, då priserna även kan falla lika drastiskt. Små företag löper dessutom betydligt större risk att gå i konkurs än stora, globala företag, då små företag påverkas betydligt mer av små förändringar.

Ha en klar plan

Det lönar sig att ha en klar plan på hur man vill investera sina pengar, och hålla sig till planen även om investeringens värde tillfälligt råkar stiga eller sjunka en aning.

För nybörjare och personer som inte vill ta så stora risker, så lönar det sig även att dela upp investeringarna en hel del. Det finns förstås många, som oberoende av hur mycket de kan få reda på via olika källor vill ha professionell hjälp med sitt investerande, och då lönar det att kontakta en finansrådgivare.

De flesta bankerna har någon slags möjlighet att tala med en sådan person, och det finns förstås även många andra sätt att få kontakt med en sådan person, till exempel via nättjänster. Kom igång redan idag med att investera pengar – men gör det rätt från början så slipper du huvudvärk senare fram!

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

Lämna en kommentar

Din mejladress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*