Sparande

Investera pengar – Så här börjar du investera 2024

Investera pengar
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Har du en summa pengar som bara ligger och skvalpar på kontot? Kanske har du önskan om att få dessa pengar att växa? Då vill du förmodligen prova på att investera dina pengar.

Vem som helst kan nämligen göra 5-6% i avkastning per år, helt utan kunskap. Detta kan ingen låst eller olåst sparränta i världen mäta sig med. I den här artikeln kommer vi lära dig om aktier och fonderhur funkar det?

Investera rätt – gör en riskbedömning

Man bör aldrig investera utan noggrann planering och efterforskning kring vad det lönar sig att investera i. Man bör i stället börja med att lära sig grundprinciperna inom värdepappershandel. Värdepapper inkluderar bl.a. aktier, fonder och obligationer.

Trots att investeringskonsten i grund och botten är väldigt simpel, det vill säga att man ska köpa då det är billigt och sälja då det är dyrt, så är det A och O att man lär sig att förstå prissvängningarna på börsen.

Här handlar det främst om två saker:

 • Fundamental information om ett bolag – Information om hur mycket pengar bolaget tjänar, hur stora skulder det har, pressmeddelanden om nya samarbeten, expansionsplaner o.s.v. Att göra en fundamental analys av ett börsnoterat bolag kan de allra flesta klarar av och här är det helt klart värt att vässa sina kunskaper om man vill bli en framgångsrik investerare.
 • Marknadspsykologi – Det är denna del som i stort sett är omöjlig att förutse och utan att någonting fundamentalt i ett bolag har förändrats kan priset öka och sjunka både 10, 20 och 30% för att människorna som handlar anser att det är rimligt. Den stora massans optimism eller pessimism går nästan aldrig att förutse och det finns många tusentals faktorer som påverkar dess riktning.

För dig som vill sätta igång så rekommenderar vi vår artikel för att lära sig handla aktier och fonder riktat mot nybörjare.

Investera rätt

Investera i flera saker samtidigt

Det största misstaget som många nya investerare gör är att de investerar alla sina pengar i ett och samma värdepapper.

Man kan givetvis vara tursam och tjäna stora summor pengar genom att investera i ett och samma värdepapper, men risken att det sker en negativ, oförutsedd händelse i bolaget är lika stor.

Denna investeringsmetod bör därför likställas med high risk gambling eftersom att det finns risk för att man förlorar mycket av sitt kapital.

Ett bra exempel på en större förlust är Volkswagens dieselskandal år 2015. Då sjönk aktiepriset med tiotals procent efter att Volkswagens utsläppsfusk uppdagades.

Hade man haft en stor investering i Volkswagen hade man här alltså förlorat stora delar av sitt kapital, trots aktien såg väldigt lovande ut fram till samma dag som skandalen uppdagades.

Investera endast pengar som du har råd att förlora

Man bör aldrig investera pengar som man inte har råd att förlora. Hur lovande en investering än kan verka i början, så kan det alltid ske någonting som i värsta fall kan leda till att man förlorar hela investeringen.

Ett grovt exempel är att en jordbävning som förstör en stor fabrik kan visa sig vara en ödesdiger händelse för ett företag.

Trots att företagets försäkringsbolag förhoppningsvis täcker skadorna kan det ta åratal innan man kan fortsätta produktionen, och ett företag med mindre resurser klarar sig inte nödvändigtvis så länge utan inkomster – I slutändan så kan det leda till att aktierna störtdyker och din investering försvinner.

Även om detta är grovt simplifierat så händer liknande saker gång på gång. Därför är det väldigt viktigt att du har riskfaktorn i åtanke när du börjar investera dina pengar.

Det finns visserligen många framgångsrika investerare som blivit mångmiljonärer på börsen, men det finns betydligt fler människor som istället har förlorat sina pengar. Utöver att diversifiera (sprida ut) sina investeringar så är det alltså avgörande att man gör sin research och att man gör den noggrant.

Hur börjar man investera?

Till en början måste man förstås välja vilken typ av investeringar man är intresserad av. Det finns många sätt att placera pengarna på.

Till dessa hör, vanligast, dessa:

 • Valutor
 • Hyreslägenheter
 • Aktie- och fondhandel över marknadsplats (börs)

Den klart vanligaste investeringstypen bland vanliga privatpersoner är börshandel. Detta innebär alltså att man handlar med aktier, fonder och obligationer över en marknadsplats. Den största värdepappersmarknaden i Sverige heter OMX Stockholm 30, även kallad Stockholmsbörsen och alla svenska banker som erbjuder aktiehandel tillhandahåller handel över Stockholmsbörsen.

Skillnaden mellan aktier och fonder är att man genom att investera i aktier ofta får en chans till att tjäna lite större pengar, men kom ihåg att detta också ökar risken. Fonder å andra sidan betraktas ofta som lite säkrare, framförallt för nybörjare. Detta eftersom att risken då automatiskt sprids ut över en stor mängd bolag.

Här är det viktigt att alla gör sin egen avvägning. Högre potentiell avkastning innebär nästan alltid högre risk, medan lägre och mer stabil avkastning generellt sett också innebär en lägre risk.

Vill du lära dig mer om att skapa ett stabilt fondsparande och vilka fördelar kontra nackdelar det finns?

Gör alltid riskbedömningar innan ni väljer att placera era pengar och om ni siktar på att ta hög risk, se till att kapitalet som det chansas med är kapital som ni har råd att förlora.

Aktiemäklartjänster och prova-på-plattformar

När man bestämt sig för hur och i vad man vill investera är det dags att välja en plattform som lämpar sig för ändamålet. Förutsatt att man vill rikta in sig på aktier och fonder man då exempelvis öppna ett konto hos en bank eller aktiemäklare.

Vissa aktiemäklartjänster på nätet ger dig möjlighet att prova på investerande utan att riskera dina egna pengar. Detta sker i allmänhet genom att man kan investerar med hjälp av virtuella låtsaspengar för att lära sig hur marknaden fungerar.

Ett perfekt sätt för den som är ny att öva, eller för att prova investera i sina egna analyser utan att riskera sitt eget kapital. Detta ger möjligheten till den som vill lära sig investera att börja med att lära sig av sina egna investeringsmisstag.

Att prova på-investera utan risk är någonting som vi rekommenderar, framförallt till de som inte riktigt vågar köra igång eller till de som vill bygga upp ett kapital innan man börjar investera på riktigt.

Om övningen visar att man hade förlorat på sin investering, så kan man även försöka lista ut vad som gick fel, och om det visar sig att ens låtsasinvestering är lönsam kan man försöka ta reda på om det skett någonting som kan har lett till prisökningen. Slutresultatet är hursomhelst erfarenhet utan risk.

De vanligaste aktiemäklartjänsterna är Avanza och Nordnet. Avanza har sedan ett tag tillbaka en ny courtageklass för folk som vill börja handla med aktier och fonder vilket innebär att kostnaden för aktie- och fondhandel är 0 kr. Detta kan jämföras med Swedbank där minsta courtage de tar ut är 0,09% av värdet eller minst 99 kr. vilket blir en stor kostnad för den som precis kommit igång med sitt placerande.

När du köper och säljer värdepapper så betalar du courtage vilket är en avgift till mäklaren för att de skall tjäna pengar på att tillhandahålla handeln. Du behöver inte tänka på courtage när du handlar utan det räknas ut automatiskt av mäklaren i slutet av dagen. För dig som handlar med små summor så är detta en viktig avgift att tänka på.

Detta gör Avanza till en klar vinnare när du som nybörjare vill kunna handla ofta och byta fritt för att lära dig. Avanzas minsta courtage klass är helt fri från avgifter till dess att du når ett kapital på 50 000 kr.

Olika strategier för olika typer av investeringar

Om man investerar i aktier så finns det flera olika strategier för vilken typ av aktier man bör välja, och hur mycket som bör ligga i varje. Den smarta, långsiktiga investeraren bör välja någonstans mellan 5-10 etablerade kvalitetsföretag för att på lång sikt på sina pengar att växa stabilt. Den otåliga, ofta förlorande men ibland vinnande investeraren satsar på aktier med hög volatilitet i hopp om att tjäna stora pengar fort.

Strategier vid investeringar

För den nya investeraren rekommenderar vi alltså investeringar i stora, väletablerade bolag inom branscher som aldrig kommer att försvinna. T.ex. mat, kläder, dryck och transportmedel. På detta sätt kan man som ny investerare minimera marknadsrisken och förhoppningsvis få sina pengar att växa stabilt från år till år.

Andra köper och säljer aktier dagligen, i hopp om att tjäna pengar på förändringar i aktiernas värde under en kortare tidsperiod. Till exempel kunde en sådan investerare har köpt Nintendo-aktier strax innan det eftertraktade mobilspelet Pokémon GO lanserades, som höjde Nintendos marknadsvärde med tiotals procent, och sålt aktierna då aktiernas prisökning saktade ner.

Det finns ytterligare en typ av aktier som vissa väljer att investera i: Det är aktier som är värda väldigt lite och motiveringen till detta är att aktier som är värda väldigt lite genomgår större procentuella prisförändringar. En aktie som är värd en krona påverkas betydligt mera då dess pris ökar med en halv krona, än en aktie värd tusen kronor ökar med samma mängd.

Förstås är denna typ av investering extremt riskfylld om man inte känner till marknaden väldigt väl, då priserna även kan falla lika drastiskt. Små företag löper dessutom betydligt större risk att gå i konkurs än stora, globala företag, då små företag påverkas betydligt mer av små förändringar. Här är det viktigt att göra ordentligt med research och hålla koll på kurspris under marknadens alla öppna timmar.

Ha en klar plan

Det lönar sig att ha en klar plan på hur man vill investera sina pengar och det är helt avgörande att man håller sig till denna plan, även om aktiernas värde stiger eller sjunker.

För nybörjare och personer som inte vill ta så stora risker så rekommenderar vi att man diversifierar sina investeringar för att minimera risken. Det finns förstås många, som oberoende av hur mycket de kan få reda på via olika källor vill ha professionell hjälp med sitt investerande, och då kan det vara värt att vända sig till en finansrådgivare. Viktigt här är att man i så fall har ett ganska robust kapital för att det ska upplevas som lönsamt.

De flesta banker har någon slags möjlighet att tala med en finansrådgivare, och det finns förstås även många andra sätt att få kontakt med en sådan person, till exempel via nättjänster. Kom igång redan idag med att investera pengar – men gör det rätt från början så slipper du huvudvärk senare fram!

Sedan måste man ta reda på vad syftet är: Ska du spara pengar långsiktigt eller har du ett mål med din investering? Är du intresserad kan du läsa vår artikel om att skapa sin egna sparbuffert och vad det egentligen innebär. Ju tydligare plan du har med sparandet desto större chans är det att du lyckas.

Kom alltid ihåg att marknaden svänger fort och en aktie kan alltid gå upp lika mycket som den gick ner igår och vice versa.

Vanliga frågor och svar

Det finns många olika sätt att investera dina pengar. Det här är några av de vanligaste:

 • Aktier – Du kan investera i enskilda företag genom att köpa aktier. Då tjänar du pengar om det går bra för företaget.
 • Fonder – Till exempel en aktiefond. Då investerar du i många företags aktier samtidigt.
 • Fastigheter – Du kan investera i fastigheter. Antingen genom att köpa hus eller lägenhet, eller genom olika typer av tjänster som finansierar fastighetsprojekt. Det finns även fastighetsaktier att investera i.
 • Lån – Du kan investera i lån och tjäna pengar på räntan.
 • Guld – Du kan investera i guld, eller andra ädelmetaller. Antingen genom att köpa fysiska tillgångar eller genom värdepapper.
 • Råvaror – Förutom guld kan du investera i många andra råvaror, alltifrån olja till vete och koppar.
 • Kryptovalutor – Det går att investera i kryptovalutor som Bitcoin eller andra liknande digitala valutor. För dig som vill veta vad bitcoin är för något så rekommenderar vi WeKrypto.

Det här är några av de vanligaste sätten som är enkla och beprövade. Det absolut enklaste är förmodligen att ha ett långsiktigt fondsparande, men för dig som vill ha mer kontroll kanske till exempel aktier är intressant.

Såhär investerar du pengar:

 1. Välj vad du vill investera i (till exempel aktier, fonder eller fastigheter)
 2. Fundera över vilken tidshorisont du har (till exempel en månad, ett år eller 20 år?)
 3. Satsa dina pengar på den investeringen. Många vanliga investeringar såsom i aktier eller fonder görs via en bank eller nätmäklare.
 4. Tänk på risken – Kom ihåg att investeringar alltid innebär risk så kom ihåg att du alltid kan förlora pengar på en investering.

Artikeln senast granskad: 13 juli, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer