Nyheter

Avanza Fastighet by Norhammar

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Artikeln är sponsrad av Avanza och innehåller samarbetslänkar, detta påverkar inte våra åsikter om Avanza fastighet by Norhammar.

Nu släpper Avanza fastighetsfonden Avanza fastighet by Norhammar. En fond som har fokus på fastighetsbolag i Norden och som förvaltas av toppförvaltaren Peter Norhammar.  Norhammar har över 20 års erfarenhet av branschen och har tidigare förvaltat bland annat Länsförsäkringar Fastighetsfond.

Fonden investerar i börsnoterade fastighetsbolag på den nordiska marknaden, med fokus på tillväxt och urbanisering. Avanza fastighet by Norhammar består av 20-30 aktier med en investeringshorisont om ca 2-3 år. Priset på fonden ligger på 1,1 procent i total avgift, vilket gör den till en av de billigaste fastighetsfonderna hos Avanza.

Varför ska du investera i fastighetsfonder?

Om du kollar på avkastningen över tid har index inom fastigheter presterat bättre jämfört med breda börsindex. Exempelvis så har Carnegies fastighetsindex under det senaste tio åren gett ca 620 procents avkastning jämfört med Stockholmsbörsen som bara haft en avkastning på ca 250 procent. Kom däremot ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Men vad är det som säger att fastighetsaktier kommer vara en bra investering i framtiden? Ett enkelt argument är att mängden mark i världen är konstant samtidigt som antalet människor på jorden ökar. Vilket i sin tur gör att värdet på marken/fastigheterna ökar över tid.

Befolkningen i norden har ökat med 45 procent sedan 1950 och förväntas uppgå till 30 miljoner år 2050 enligt FN. Stockholm och Oslo förutspås vara de två mest snabbväxande städerna i Europa mellan 2020 och 2025 med en tillväxttakt runt 1,4 procent.

Urbaniseringen är också något som påverkat fastighetssektorn positivt. Det beräknas att upp till 95 procent av Sveriges befolkning kommer bo i en stad 2050.

Vad kan en fastighetsfond investera i?

Fastighetsfonder består av fastighetsbolag, bostadsutvecklare och byggbolag. Det totala marknadsvärdet i Norden ligger på ca 1000 miljarder kronor och antal noterade bolag inom sektorn är ca 80 stycken. De senaste 20 åren har fastighetssektorns andel av de totala börsvärdet i Norden ökat från 1 procent till 7 procent.

Fastighetssektorn har flera olika segment som lager/logistik, hyresbostäder, samhällsfastigheter och handel samt kontor. Delsektorerna har olika drivkrafter, vilket ökar möjligheterna att skapa avkastning genom aktiv förvaltning. När man kollar på den geografiska fördelning av börsnoterade nordiska fastighetsbolag finns ca 80 procent i Sverige, följt av Norge, Finland och Danmark.

30 procent av fastighetssektorna består av kontor

Så hur påverkas fastighetssektorn av den så kallade ”kontorsdöden” nu när många jobbar hemma? Enligt Avanza så finns det än så länge ingen data som visar att bolag minskar sin kontorsyta utan det finns en fortsatt vilja av att ses på kontoret. Däremot finns det nog ett behov av att ändra kontorsfastigheterna så att det bättre lämpar sig för dagen arbetsklimat.

Sammanfattning

Vi ser Avanza Fastighet som en positiv nyhet för fastighetssektorn och vi kommer hålla ett extra öga på den desto mer information & historisk data vi får in med tiden.

Vill du veta mer om fonden från Peter Norhammar själv? Läs hans inlägg på Avanzas blogg.

Artikeln senast granskad: 14 februari, 2021

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer