Sparande

Bästa fastighetsaktierna – Investera i fastigheter 2024

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Fastighetsaktier är något som kan vara väldigt intressant att investera i. Detta då fastighetsmarknaden i Sverige länge varit väldigt starkt och inte visar några tecken på att sakta ner. Därför är det nu många som investerar i marknaden och därmed frågar sig själva, ”Vilka är egentligen de bästa fastighetsaktierna?”

Den frågan ska vi försöka besvara idag.

Vad är fastighetsaktier?

Enkelt sagt kan vi säga att det är bolag som äger och förvaltar fastigheter. Dessa bolag kännetecknas av att de är väldigt stabila på grund av sina intäkter från hyra. Detta gör bolagen till relativt säkra investeringar, även i en lågkonjunktur. De har alltså starka kassaflöden med stabila intäkter, varje månad.

Vilka är de bästa fastighetsaktierna 2024?

Det finns egentligen inget rätt eller fel svar på denna fråga eftersom det varierar från person till person. Det enda vi kan göra är att ge dig lite tips och idéer om hur du kan hitta de fastighetsaktier som passar just dig allra bäst.

Nu ska vi titta lite på fastighetsbolag på börsen som presterat bäst på sistone:

Aktie1 årSenast betalt
Hufvudstaden A-10,02%120,80
Diös Fastigheter-20,54%70,00
ALM Equity-28,05%554,00
Atrium Ljungberg B-29,14%134,00
Catena-32,03%329,40
Sagax B-35,53%182,05
Castellum-43,88%122,80
Platzer Fastigheter Holding B-51,77%65,30
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B-75,82%12,07

Siffrorna som används i tabellen är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-10-03.

Castellum – den mest ägda

Den mest ägda fastighetsaktien måste ha något som gör att många vill köpa den. Därför kommer Castellum att få en plats på vår lista. Bolaget har sex dotterbolag som är de som faktiskt förvaltar fastigheterna. De satsar mycket på kommersiella fastigheter i Stockholm, Göteborg, Mälardalen, Öresunds området och Östra Götaland. De har ett börsvärde på 58 724,28 MSEK som inte visar några tecken på att sjunka.

Nyfosa – stora fastigheter

Nyfosa är ett annat stort aktiebolag som satsar mest på större fastigheter, till exempel kontor och lagerbyggnader. Bolaget var från början en del av Hemfosa men är nu ett eget bolag som du kan investera i.

Fast. Balder – en bra VD

Balder har en stor styrka när det kommer till sina affärer, de har en riktigt populär VD. De fokuserar mycket på olika fastighetsbestånd där både bostäder och kommersiella lokaler ingår. Det är helt enkelt en bra investering för dina pengar om du vill lägga dem i fastighetsmarknaden.

Är dessa de bästa fastighetsaktierna?

Det kan vi inte med säkerhet säga. Den lista du ser ovan är några riktigt bra fastighetsaktier men om dem är dem absolut bästa kan bara du avgöra. Vad som är bäst för dig behöver nämligen inte vara bäst för en annan person. Det är därför det är omöjligt för oss att bestämma vilken fastighetsaktie som faktiskt är bäst.

Vi kan bara ge dig tips och råd och sen låta dig bestämma själv.

Risker med investeringen?

Det finns ingen investering här i världen som är helt riskfri. Inte heller är det helt riskfritt att investera pengarna i fastighetsmarknaden. Vi vet inte när, eller om, den kommer att krascha även om det inte finns några direkt tecken på att den kommer göra det just nu. Även du investerar i någon av de bolag som vi nu nämnt är det ingen garanti för att dina pengar kommer vara helt säkra.

Det är därför vi alltid rekommenderar att du sprider ut dina pengar mellan olika bolag och inte lägger alla dina ägg i samma korg. Detta är utan tvekan det absolut bästa sättet att minska riskerna med din investering. Det kan även vara en bra idé att sprida dina pengar mellan olika marknader och inte sätta allt på fastighetsmarknaden. Kraschar den är fortfarande dina andra investeringar säkra.

Vi rekommenderar också att du bara investerar pengar som du har råd att förlora. Investera aldrig pengar som du kommer att behöva inom en nära framtid. Det är nämligen då du kan få stora problem.

Varför ska jag investera i fastighetsaktier?

Ovan nämnde vi en del av dem risker som finns med att investera i dessa aktier. Vad vi dock inte nämnde är att dessa aktier faktiskt är väldigt säkra. Bostadsmarknaden har stigit under en lång tid och visar inga tecken på att sjunka. Bolagen som satsar mycket här är stabila bolag med ett stadigt kassaflöde. Det är därför troligt att din investering kommer att öka i värde, inte minska.

En annan anledning till att det kan vara en bra idé att investera i just fastighetsmarknaden är långsiktig planering. Att investera sina pengar på längre sikt är alltid en bra idé eftersom det är då dem ökar mest i värde. Vi människor kommer alltid att behöva någonstans att bo och därför kommer fastighetsmarknaden aldrig att försvinna, oavsett hur dålig vår ekonomi blir. Detta är därför en väldigt bra långsiktig investering.

En bra portfölj är en portfölj med en blandning av risker. Genom att ha en del aktier på aktiemarknaden kan du minska risken i din portfölj och därmed investera lite i mer riskfyllda aktier där du kan få bättre avkastning på din investering.

Fastighetsaktier passar därför in väldigt bra i nästan alla portföljer.

Tips för dig som vill investera i fastighetsaktier

Det finns många fördelar och fallgropar när det kommer till fastigheter. Här har vi samlat våra tips på när det kommer till dig som vill handla fastighetsaktier.

När är det bäst att investera?

För 100 år sen. Tyvärr är det inte möjligt så det näst bästa tillfället att investera är idag. Desto tidigare du investerar dina pengar, desto tidigare kommer du börja få avkastning och ränta.

En enda dag kan verka som en väldigt liten tid men längre fram i tiden kan denna dag visa sig göra stor skillnad. Försök därför att investera så snart som möjligt. Det finns helt enkelt ingen bättre tidpunkt än just nu, oavsett hur marknaden ser ut.

Vilka fastighetsaktier du bör undvika

Vi tycker att det är en bra idé att investera i fastighetsaktier men det betyder inte att det inte finns många saker du bör undvika. En av dessa saker är att investera i nya bolag som inte har funnits på marknaden under en längre tid.

Det går helt enkelt inte att säga hur dessa bolag kommer att utvecklas i framtiden och det är därför ingen säker investering. Satsa istället på stora och väletablerade företag som har haft en stark och framförallt stabil utveckling under en längre tid.

Investera bara i seriösa bolag

På andra sidan myntet – Se till att du bara investerar i bolag som faktiskt är seriösa. Det finns många bolag på den svenska marknaden som tyvärr inte är helt seriösa och dessa vill du undvika. Det går nämligen inte att säga hur länge dem kommer att klara sig och när de kommer att försvinna.

Läs därför på lite om bolaget innan du investerar så du vet vart dina pengar kommer att gå.

Investera inte för mycket

Ett annat misstag som du bör undvika är att investera för mycket. Detta sa vi redan under risker, sprid ut dina investeringar mellan olika bolag. Investera heller inte för lite, du vill ändå få avkastning på dina pengar och genom att bara investera en liten summa kommer detta att ta väldigt lång tid innan den börjar växa till sig på riktigt.

Investera en liten summa varje månad så kommer du se att du snart kommer ha nått upp till ditt mål.

Tänk med hjärna och med hjärta

Vill du verkligen investera dina pengar i ett fastighetsbolag som bara vill tjäna pengar och som helt struntar i moral? Du måste tänka både med din hjärna och med ditt hjärta när du investerar. Om det inte känns rätt att investera i något bör du låta bli. Dina instinkter är oftast väldigt bra att faktiskt lyssna på, speciellt när det kommer till moral.

Många aktiehandlare säger att du bara ska tänka logiskt och inte låta känslorna styra men du måste faktiskt kunna se dig själv i spegeln. Det är du som sen måste leva med dina val, glöm aldrig det.

Vad gör jag om marknaden kraschar?

Om bostadsmarknaden, mot förmodan, skulle krascha finns det en enkel lösning för alla er med pengar i olika företag. Gör ingenting. Låt pengarna sitta och vänta helt enkelt till dess att bostadsmarknaden börjar stiga igen. För det kommer den att göra.

Om du är orolig över att företaget du investerat i kommer gå i konkurs kan du självklart flytta pengarna till ett annat konto men paniksälj inte alla dina investeringar. Människor kommer alltid att behöva någonstans att bo och därför kommer bostadsmarknaden alltid att finnas kvar.

Om du bara väntar och fortsätter investera kommer marknaden snart att nå nya höjder och dina fastighetsaktier kommer vara värda mer än någonsin.

Varför inte hyra ut själv?

Att köpa fastighetsaktier är i princip som att investera i någon som hyr ut hus. Så varför då inte själv hyra ut hus och tjäna pengar? Det kan finnas många olika anledningar till varför fastighetsaktier är ett bättre alternativ och nu ska vi gå igenom några av dem.

Större investering

Det är inte billigt att köpa ett hus. Är du beredd att satsa över 1 000 000 på något som kanske kommer att fungera? Har du ens 1 000 000? Om svaret är nej kommer du behöva ta ett banklån, något som inte är en möjlighet för många människor.

Dessutom är det aldrig roligt att dra på sig mer lån och skulder.

Mer tidskrävande

Hyresgäster är inte lätta att ta hand om. Om något går sönder är det du som måste fixa det, du måste skriva kontrakt och du måste se till att de sköter om bostaden. Får du en bråkig hyresgäst måste du också lära dig hur man vräker någon och hela den processen. Det är helt enkelt mycket mer jobb än om du enbart investerar i fastighetsaktier.

Dessutom måste du lägga tid på att lära dig de olika lagar och regler som gäller plus hitta lämpliga försäkringar för boendet ifall något skulle hända. Detta är inte heller gratis att betala för. Därför tjänar man faktiskt inte riktigt så mycket som många tror. De flesta hyresvärdar tvingas ha flera olika lägenheter eller hus som de hyr ut för att få sin ekonomi att gå ihop varje månad.

Större risk

Desto mer du investerar på samma ställe, desto större risk löper du. Om du har alla dina pengar investerade i ett hus och fastighetsmarknaden kraschar kan du få problem. Samma sak gäller om du snabbt behöver pengar och vill sälja dina investeringar. Att sälja ett hus med en hyresgäst är ingen enkel process och den går inte snabbt. Dessutom är det inte säkert att du får tillbaka lika mycket pengar som du köpte huset för.

Det är alltså mycket högre risk med att själv hyra ut än att låta någon annan göra det åt dig.

Det är helt enkelt mycket enklare att köpa fastighetsaktier än att själv köpa ett hus/lägenhet och själv hyra ut den. Dessutom är det mycket enklare att få ut pengarna vid behov och du behöver inte alls lägga ner lika mycket tid som du annars skulle behöva. Med fastighetsaktier kan du ha kvar ditt heltidsjobb och ha aktier som en liten hobby.

Med egna hyresgäster blir det mycket krångligare. Inte omöjligt men krångligt.

Vilken tidsplan ska du ha?

Vilken tidsplan är lämplig när du investerar i fastighetsaktier? Så lång som möjlig, det är det enkla svaret. På kort sikt kan aktiemarknaden röra sig hur som helst, det är väldigt svårt att förutsäga. På lång sikt däremot går den nästan alltid uppåt. Det är därför det är en riktigt bra idé att investera långsiktigt. Investera aldrig pengar som du kommer att behöva inom en nära framtid.

Det här har varit vår artikel om de bästa fastighetsaktierna och hur du ska göra för att investera i just fastighetsaktier. Vi hoppas att ni lärt er något nytt och nu blivit mycket mer intresserade av aktier och sparande.

Vårt mål är att få hela Sverige att börja spara mer och det gör vi med en artikel åt gången.

Artikeln senast granskad: 12 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer