Nyheter

Bästa tipsen till att börja investera

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om du vill förstå börsen är det bra att känna till vad en aktie är. Då kan du också förstå hur det fungerar när du köper och säljer aktier. Definitionen av en aktie är en ägarandel i ett företag. Företaget måste vara ett så kallat aktiebolag för att du ska kunna handla aktier i det. Du känner igen ett aktiebolag genom att det slutar med beteckningen AB, till exempel Ericsson AB eller Volvo Car AB. Oftast skrivs dock bolagets namn utan AB på slutet.

En annan förutsättning för att ett bolag ska ha aktier tillgängliga för köp är att de är noterade på en börs eller en så kallad handelsplattform. Svenska bolag noterar sig oftast på Sveriges mest populära handelsplats Stockholmsbörsen, eller Nasdaq Stockholm som den egentligen heter. Men du kan också investera i bolag som är noterade i andra länder, allt från Europa till Nordamerika.

Varför företag väljer att notera sig beror på olika saker. Oftast beror det på att man vill få in mer pengar i företaget, till exempel för att finansiera ett projekt eller en ny produktlansering. Kapitalet får man från investerare, till exempel företag, fonder och privatpersoner, som väljer att köpa andelar i bolaget.

En börsnotering kan ses som en kvalitetsstämpel för ett företag. Noteringen innebär att företaget går från privat till publikt, vilket även gör det mer attraktivt som arbetsgivare och för investerare.

5 anledningar till att börja investera i aktier

  • Du har kontroll över dina investeringar. Du väljer själv vilka olika branscher och företag som du önskar köpa aktier i.
  • Låga kostnader jämfört med till exempel del del fonder.
  • Möjligheten att lära dig mer om olika branscher och intressanta bolag.
  • Utdelningar, som du dessutom kan återinvestera för att uppnå ränta-på-ränta effekt.
  • Aktiesparande är oftast ett av de mest lönsamma sätten att investera  pengar på lång sikt. Sprider du dessutom ut dina innehav och ger  processen längre tid  har du god chans till att se pengarna öka.

Att handla aktier kan vara ett smart sätt att investera pengar. Men det krävs en viss förkunskap om aktiemarknaden för att lyckas med investeringen. När du ska handla aktier är det viktigt att du först gör en grundläggande research. Du bör ta reda på så mycket som möjligt om bolaget, dess historia och hur marknaden ser ut. Detta kan hjälpa dig att identifiera trender och fatta bättre beslut när det gäller investeringar.

Du bör också vara beredd att riskera dina pengar. Investera inte mer än vad du har råd att förlora och var beredd att se din investering sjunka i värde. Aktiemarknaden är mycket instabil, och dina aktier kan gå både upp och ner i värde.

Det är dock inte alltid en dålig sak att ta en risk. Ibland kan det faktiskt vara lönsamt att handla aktier som har potential att stiga snabbare i värde. Detta kallas för “swing trading” och innebär att du köper aktier när priserna är låga och sedan säljer dem när de har stigit i värde.

Swing trading kan vara ett bra alternativ för den som vill tjäna pengar på aktiemarknaden, men det kräver en viss riskbenägenhet. Du bör också se till att du har gjort din research innan du handlar aktier, för att minimera risken för förluster.

Grunderna i swingtrading – så fungerar det

Swingtrading går ut på att försöka identifiera rätt tidpunkter att öppna positioner baserat på två typer av svängningar: ”swing-toppar” och ”swing-dalar”. En swing-dal syftar på en större prisnedgång medan en swing-topp syftar på en större prisuppgång.

En swingtrader försöker här fånga pris rörelserna mellan dessa  så kallade toppar och dalar. I en uppåtgående trend försöker en trader att öppna långa positioner i dalarna och stänga dem på topparna. I en nedåtgående trend försöker en trader istället att öppna korta positioner på topparna för att sedan stänga dem i dalarna.

Det är omöjligt att systematiskt peka ut den exakta högsta och lägsta punkten för varje swing, men tanken är att fånga så mycket det går av prisrörelser. Faktum är att många ofta missar de exakta högsta och lägsta punkterna, eftersom det ibland tar tid att bekräfta en ny swing.

Hur kan man tjäna pengar på aktier?

Det största målet med att investera i aktier är förstås att tjäna pengar. När du tjänar pengar på dina investeringar kallas det för avkastning vilket är ett annat ord för vinst.

Aktier innebär alltid en risk och är ingen garanti för framtida avkastning, men samtidigt finns det bra chanser att se dina investeringar öka i värde över tid. Man  behöver inte vara en expert för att lyckas med sitt  sparande i aktier! Det finns framförallt två sätt att tjäna pengar (få avkastning) på dina aktier: genom kursökning och utdelning.

Vill du börja med aktier?

När du ska köpa dina första aktier kan marknaden verka som en djungel. Men att köpa aktier i bolag är egentligen inte så svårt.

Genom att investera dina pengar på börsen har du möjlighet till bättre avkastning än många andra sparformer. Lär dig mer om aktier genom att läsa på i böcker och på nätet eller gå en snabbkurs. Studera också börsen. Här lär man sig en hel del.

Artikeln senast granskad: 9 juni, 2021

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer