Sparande

5 vanliga misstag man gör med sina investeringar

Misstag investeringar
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Alltför ofta gör nybörjare, och erfarna investerare, vanliga misstag när de investera sina pengar. Men hur gör man det korrekt och vad är egentligen fel? Här listar vi det fem vanligaste misstagen privatpersoner gör när de placerar sina pengar och hur man slipper begå samma fel själv.

Misstag nr. 1: Sparar inte tillräckligt

Att gå från 1 % sparränta till 10 % kan enkelt göra sig av med 15 år av ditt arbetsliv. Däremot är det viktigt att skilja på pengar du har råd att förlora och pengarna som går till ditt sparande – även om dessa väldigt enkelt kan investeras.

Genom säkra investeringar under en längre tid så skapar man en bättre ekonomiskt grund: vanligast här är indexfonder som följer exempelvis OMXS30 vilket är ett index av de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Vi investerar bland annat i Avanza Zero vilket har noll avgifter och som följer OMXS30 vilket gör den väldigt konkurrenskraftig gentemot liknande fonder.

Gå efter säkra och stabila indexfonder för dina pengar – man är inte ute efter att öka kapitalet fort utan genom tiotals år av stabila växt.

Misstag nr. 2: Betalar för mycket i avgifter

Det är viktigt när man investerar, framförallt som nybörjare, att man inte betalar för mycket för fonderna och aktierna. Framförallt fonder är särskilt utsatta där man oftast betalar någon annan för att förvalta dina pengar.

Förvaltningsavgiften (alternativt den “årliga avgiften”) har oerhört stor påverkan trots enstaka procent och därför är det viktigt att man tar hänsyn till detta.

Förvaltningsavgiften används för att administrera, analysera marknaden och informera. Detta blir extra viktigt vid räntefonder där avkastningen generellt sätt inte skiljer sig så mycket mellan varandra.

Förvaltningsavgiftens påverkan

Förvaltningsavgiftens påverkan
(Källa: https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/fonder/vad-kostar-ett-fondsparande.html)

Med en startsumma på 10 000 kronor så ser man fort hur avgiften påverkar investeringen i grafen ovanför.

Misstag nr. 3: Investerar för aggressivt

Största skillnaden mellan att investera pengar och spara pengar är att investeringar generellt sätt har en bättre avkastning. Därför är det vanligt att människor gör misstaget att de investerar för aggressivt – framförallt i aktier och gått bra på sistone.

Vi kan givetvis inte sia över hur aktiemarknaden kommer se ut framöver men:

  • Om du någonsin behöver pengar inom en snar framtid så kan en stor förlust vara förödande.
  • Även om du inte behöver pengar inom kort så kan en stor förlust avskräcka dig från att göra bra investeringar i framtiden.

Det är alltså viktigt att tänka över sina nuvarande investeringar, en bra tumregel är att du kan förlora upp till 50% av dina investeringar på ett år.

Passar denna investeringsplan dig? Perfekt! Annars är det viktigt att du ser över och är mer sparsam med pengarna du investerar.

Misstag nr. 4: Hoppar av för tidigt

Att placera pengar är svårt. Inte för att det är komplicerat men för att det enkelt kan påverka dig emotionellt då det finns så mycket du inte kan kontrollera.

Oavsett vad du tycker och tänker så kan du inte få aktiehandeln att gå upp eller ner och det sista man vill är att se sina investeringar falla neråt, ibland oerhört.

Det är vanligt att man tänker “Jag får inte förlora allt, jag måste göra något direkt.” vilket oftast inte är rätt svar. Det bästa man kan göra när aktierna faller är att göra ingenting då man förlorar mer pengar i slutändan med det tankesättet.

Plocka en strategi som du känner dig bekväm med och följ dig genom vått och torrt.

Misstag nr. 5: Inte gör dina egna val och efterforskningar

Följ inte den stora massan! Alltför ofta så ser vi privatpersoner som, istället för att göra ordentliga efterforskningar själv, följer massan blint. Är man nybörjare så är det oerhört viktigt att lyssna på experter men det innebär inte att man ska följa allt som sägs ord för ord. Gör din egna research och testa dig fram – även om det är en mindre insats – så ser du fort vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Att investera pengar är inte så svårt men det kräver, framförallt på aktier, att kollar in marknaden som man vill investera på. Även då kommer det gå fel – ibland. Men lär man sig utav förlusterna så kommer man kunna göra långsiktiga investeringar som ger dig mer pengar än sparkonton när det är dags att pensionera sig.

Artikeln senast granskad: 4 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer