Sparande

Spara till barn – Bästa tipsen för föräldrar som vill spara pengar

Spara till barn
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Alla vill kunna ge sina barn en god start i livet. Att kunna ge en ekonomisk grund för sina barn när de blir myndiga kan vara en viktig del i att ta steget ut i vuxenvärlden. Vad pengarna ska användas till kan man även under tiden diskutera med barnen, vilket i sig skapar ett ansvarstagande som är viktigt för den egna utvecklingen – börja redan idag!

Kom ihåg att den största gåvan du kan ge dina barn är ett ekonomiskt ansvarstagande. Börja tidigt med att utbilda och lär barnen värdet av pengar så kommer det göra mer för dina barn än undanstoppade pengar för 18-årsdagen.

Hur mycket kostar ett barn?

Så vad kostar ett barn tills de blir 18 år gamla? Swedbank har räknat ut att ett barn i snitt kostar 1.4 miljoner kronor så det är en bra idé att se över ekonomin innan man bestämmer sig ta steget. Även om beräkningen kan vara lite på den högre sidan så är det mycket kostnader som man inte tänker på.

Exempelvis är bortfallet av inkomst som sker när du tar föräldrarledighet eller ett behov av dyrare bostad / transportmedel.

Tips när du skaffar ett barn

  • Familj och vänner har ofta gamla kläder eller dyr utrustning som barnvagn.
  • Köp ny utrustning efter behov, det kan vara enkelt att vilja ha allt inhandlat innan födelsen men mycket kan hända och dina behov kan ändra på sig.
  • Laga mat hemma för att spara in pengar.
  • Jämför försäkringar för att hitta en barnförsäkring som ger bra skydd till ett vettigt pris.
  • Kolla upp vad barnomsorgsavgiften kommer gå på när barnet börjar gå i förskola.

Hur mycket ska man spara till barn?

Det är en god idé att börja sparande till barn tidigt och eftersom att denna typ av sparande normalt sker under en längre tid krävs en relativt liten investering per månad för att ge stora resultat.

Exempelvis kan ett månadssparande på 1000 SEK med en avkastning på 7% ge över 400 000 kr efter 18 år. 

Tabell på sparande

Per månadVid 18 år (med 7% avkastning)
250 kr105 825 kr
500 kr211 649 kr
1000 kr423 298 kr

Även om perioden man sparar till sina barn är lång kan det hända en hel del på kort sikt. Oavsett när man börjar så är det viktigt att utbilda barnen i värdet av pengar – en hälsosam syn till pengar är oerhört viktigt för att förhindra dåliga ekonomiska beslut i framtiden.

Flera barn

Har man flera barn kan det vara en god idé att på förhand ha bestämt hur pengarna ska fördelas. Har man enskilda konton till varje barn, och sparar i fonder eller aktier, finns det en risk att barnen vid 18 års ålder får olika mycket pengar.

Det kan därmed vara en idé att endast ha ett konto när du ska spara till barn och använda andra konton till något specifika saker så som till exempel körkort eller annat. På detta vis kan utdelningen kännas mer “rättvis” för barnen.

Vilken typ av sparande ska man välja?

Generellt sett är sparande till barn en långsiktig investering. Därmed kan man acceptera en högre risk: På lång sikt har alltid aktier eller aktiefonder visat sig ge den högsta avkastningen. På kortare sikt kan dock avkastningen variera relativt mycket varpå vad man sparar i bör reflektera om hur lång tid pengarna ska användas.

Ska man spara under ett fåtal år kan det vara lämpligare att välja räntefonder eller en vanlig sparränta för att slippa riskera en dålig avkastning.

Väljer man att spara i fonder eller aktier är det en god idé att sprida ut risken, det vill säga att investera i olika fonder eller aktier. Minst fem olika är en bra tumregel.

SE ÄVEN: Du kan spara pengar genom att välja en billigare barnförsäkring

Det finns goda råd att få om vilka man kan välja direkt hos den bank där man har sitt sparande. Numera kan man även ofta välja ett investeringssparkonto när man sparar till barn. Då betalar man endast en låg procentuell avgift på hela sparbeloppet istället för skatt på vinsten.

Slutord

Så vad har vi egentligen gått igenom?

Sparkonto är den enklaste och tryggaste sparformen

Jämför räntevillkoren på olika konton, läs det finstilta och var medveten om att räntevillkoren kan förändras över tid. En del banker erbjuder ett sparkonto där du binder pengarna under en viss tid, till exempel ett eller två år.

Fördelen är att du vet hur hög räntan blir. Dessutom kan ofta du ofta få lite högre ränta. Nackdelen är att räntan är bunden och att du inte kan ta del av eventuella räntehöjningar.

Kolla att bankkontosparandet omfattas av insättningsgarantin

Det innebär att staten garanterar sparandet och ersätter dig om banken skulle gå i konkurs. Alla svenska banker som har Finansinspektionens tillstånd omfattas automatiskt av insättningsgarantin.

Ta hjälp av Fondkollen

Fondkollen är ett verktyg som Fondbolagens förening lanserat. Där kan man fylla i vilken risknivå man vill ha på sparandet, hur lång sparhorisont man tänkt dig och hur mycket man kan sätta av varje månad till barnens sparande. Därefter föreslår Fondkollen ett antal fonder som stämmer överens med familjens profil.

Se över sparandet en gång per år

Ta för vana att följa upp hur fonderna utvecklats eller om räntenivåerna förändrats på sparkontot en gång per år. Om du sparar i fonder kan du jämföra hur din fond har utvecklats jämfört med andra fonder i samma kategori. Om avkastningen på din fond är lägre än på de andra kan det vara läge att byta.

Räntevillkoren förändras ibland snabbt på sparkonton, jämför gärna aktuella räntenivåer mellan olika banker på en oberoende prisjämförelsesajt varje år och tveka inte att byta om du hittar ett konto med bättre ränta. – Kapitalförsäkring som alternativ till aktiefonder.

Artikeln senast granskad: 12 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer